A Balluff története

Egy történet, amit látnia kellA kerékpártól az autóipari partnerségig

Kerékpárok, motorkerékpárok, varrógépek – egy 90 éves sikertörtének kiindulópontjai. Gebhard Balluff 1921-ben alapította meg javítóműhelyét, mely idővel precíziós, forgó és maró alkatrészeket gyártó üzemmé alakult. A Balluff így számos gépgyártó vállalat beszállítójává vált. Az 50-es évek elejétől a Balluff Heller előírásai és ábrái alapján bütykös kapcsolókat is gyártott, melyek a szerszámgépek új fejlesztésű, elektromos vezérléséhez voltak szükségesek. Emiatt a Balluffnál az ezeknek a termékeknek a továbbfejlesztésével kapcsolatos felelősség Heller-re szállt. 1956-ban ebből fejlődött ki az első szabadalmaztatott elektromechanikus végálláskapcsoló: s ezzel megkezdődött a gépgyártási partnerség új korszaka a Balluff számára.

Az induktív közelségkapcsolótól a teljes körű termékkínálatig

1968-ban elindult a BES induktív közelségkapcsolók gyártása. Ezt 1978-ban a BOS optikai kapcsoló követte. A mikroprocesszor vezérelte kapcsolóművel és a hozzá kapcsolódó szögkódolóval egy év múlva tovább bővült a portfólió. A BRG forgó jeladó 1980-ban, a BIS azonosítórendszer 1984-ben, a BTL ultrahangos útmérő pedig 1987-ben jelent meg. A termékek sokfélesége egyre nő. Napjainkban a Balluff GmbH az automatizálás minden területén teljes körű termékkínálattal van jelen.

Fildertől egy nemzetközi vállalatig

Eközben a Balluff egy globális nagyvállalattá vált, mely napjainkra 2200 dolgozóval rendelkezik. Az első leányvállalatot 1971-ben, Ausztriában alapították. Ezt 1980-ban a Nihon Balluff követte Japánban, majd 1981-ben a Balluff Inc. az Egyesült Államokban. A következő lépés 1983-ban Brazília, majd 1989-ben Magyarország és Szingapúr volt. 1989-ben született döntés egy magyarországi gyártóüzemről, mely a vállalat továbbfejlődésének döntő lépése volt. Ez az üzem időközben egy több mint 500 dolgozót foglalkoztató vállalattá nőtte ki magát. A nemzetközi piacon való versenyképességünket szabványos termékeink, nagy szériás modelljeink és modulgyártásunk szavatolja. 1993-ban a Balluff Tschechien is színre lépett. Ezután évenként követték egymást az alapítások: szervizképviselet Sanghajban (Kína, 1994) és további leányvállalatok Svájcban (1995), Olaszországban (1996), Nagy-Britanniában (1997), Lengyelországban (1998), Kanadában és Ausztráliában (1999). Az évezred végére a Balluff kft cégformára váltott, majd a franciaországi és dél-koreai, illetve svájci üzemek beolvadtak a Hy-Tech Balluff csoportba. A következő években leányvállalatok alapultak Mexikóban (2001), Hollandiában és Svédországban (2002), Kínában és Belgiumban (2003), Spanyolországban és Kínában (2004), valamint az orosz fővárosban, Moszkvában (2005). 2007-ben megalakult a japán leányvállalat, és a Balluff GmbH megvette a SIE kapacitív érzékelőket gyártó Viernheimer vállalatot.  2012-ben a Balluff a High Resolution, Kirchheim/Neckar megszerzésével műszaki kompetenciáját az útmérés területére is kiterjesztette.

Gyártás a német telephelyen

A Balluff GmbH a németországi központban is tovább fejlődött. A Neuhausen a.d.F. községben található régi épület 1976 és 1984 között új építésű iparcsarnokokkal bővült. 2000-ben egy további gyártási és logisztikai központot avattak fel. Egy 2006 májusában üzembe helyezett új épület volt a legutóbbi projekt, ami németországi telephelyünket tovább erősítette. A 2006-ban befektetett közel 8 millió euró Neuhausenben lelkes fogadtatásra talált.

Képzés és az utánpótlás támogatása

A képzés a Balluff számára a képzett munkaerő kiképzését is jelenti. Mind a képzés, mind a továbbképzés fontos terület a vállalat számára. Ezért a Balluff GmbH lehetőséget biztosít dolgozóinak arra, hogy saját területükön továbbfejlődjenek. Az utánpótlás támogatására a Balluff lehetőséget nyújt arra, hogy képzésen vagy továbbtanuláson vegyenek részt. Ennek során a   duális képzést nyújtó stuttgarti főiskolával és az esslingeni főiskolával működik együtt. Az alapvetően férfias műszaki ágazatokban a Balluff az évente megrendezett Girls' Day programmal kívánja a nemi esélyegyenlőséget elősegíteni. Az 5-10. osztályos lányoknak így lehetőségük nyílik rá, hogy a tipikus női képzések mellett másba is betekintést nyerjenek.

Kitekintés

Teljes körű termékkínálattal rendelkező globális szereplőként a német telephely megerősítésével és az utánpótlás kiképzésének támogatásával a Balluff GmbH egy olyan vállalattá vált, amely a jövőbeni egyre növekvő kihívásokkal képes sikeresen szembeszállni.