Balluff: a „Biztonságos légiszállítás“ előnyei

A repülőgépes teherszállításról szóló új EU irányelv sikeresen megvalósítva

Légügyi teherszállítás

A Szövetségi Légügyi Hatóság (Braunschweig, Stuttgart-i kirendeltség) az érzékelőket gyártó és ipari hálózati szolgáltató Balluff vállalatot (Neuhausen a. d. F.) 2012. március 21-én egy audit keretén beül „Hatóságilag elismert feladó“ tanúsítvánnyal látta el. Ezáltal a Balluff azon első 100 vállalat közé tartozik Németországon belül, amely (a hozzávetőleg 40000 vállalatból) már ma is rendelkezik ezzel a fontos hatósági tanúsítvánnyal. A vállalat ügyfelei ezáltal biztosak lehetnek benne, hogy a cég légügyi teherszállítása 2013. március 25-e után is gyorsan és megbízhatóan elérhető lesz.

A Balluff részéről ez a lépés logikus következménye a 300/2008 számú EU-rendeletnek, mely a polgári célú légi közlekedésben a légügyi teherszállítás lebonyolításának keretfeltételeit szabályozza. 2010. április 29. óta új előírások érvényesek az EU VO (EG) 300/2008 számú biztonsági rendeletében és ennek átdolgozott végrehajtási utasításaiban található „Biztonságos légiszállítással” kapcsolatban. Ezzel számos változás lépett életbe a légügyi teherszállítást alkalmazó csomagküldési iparágban, amely elsősorban az „Elismert szállító” (BV) minősítésű vállalatokat érinti. A korábbi, alapvetően önkéntes nyilatkozaton alapuló „Elismert szállító” minősítés 2013. március 25-én érvényét veszti.

Ettől az időponttól kezdve az eljárás minden szükséges feltételét csak azon „hatóságilag elismert szállítók” légügyi küldeményei teljesítik, melyek a mindenkori biztonsági intézkedéseknek megfelelnek, ellenőrzött megbízott által kerülnek leszállításra, valamint a repülőtéren repülőjárattal, illetve annak személyzetével kerül továbbításra. Ennek a tanúsítványnak a megtartása érdekében a vállalatoknak számos intézkedést kell foganatosítaniuk, így például ki kell jelöljenek egy légügyi biztonsági megbízottat és egy helyettest is a számára. Ezen túlmenően minden érintett képzésen kell részt vegyen, ki kell dolgozni egy biztonsági koncepciót, és – amennyiben szükséges – a megfelelő terület illetéktelenekkel szembeni védelme érdekében építési intézkedéseket is kell foganatosítani. Az ezzel kapcsolatos ellenőrzés és hitelesítés közvetlenül a helyszínen, a szövetségi légügyi megbízott által történik.

2013. március 25. után az érvényes tanúsítvánnyal nem rendelkező összes vállalat a mostani, „nem biztonságos” légügyi szállítású küldeményét küldés előtt át kell adja a megfelelő szolgáltatónak, aki ezt külön ellenőrzi, röntgen-vizsgálattal megtekinti, majd engedélyezi. Emiatt várható, hogy ez jelentős versenypiaci hátrányt okoz, mivel a megnövekedett költségek mellett az érintett vállalatok a feldolgozási és várakozási idő miatt késedelmes kiszállítással is szembe kell nézzenek.

„Büszkék vagyunk rá, hogy Németország első 100 olyan vállalata közé tartozunk, amely az LBA ezen minősítését megkapta. A Balluff így nem csupán részt vállal a légügyi teherszállítás biztonságosabbá tételéből világszerte, hanem ügyfeleink számára továbbra is biztosítjuk a tőlünk megszokott szállítási minőséget. Ez újabb mérföldkő vállalatunkban a „Supply Chain Security“ területén, melyet a jövőben is következetesen képviselni szándékozunk." Hondo Santos / logisztikai szakági igazgató, Balluff GmbH.

Kapcsolat

Sajtókapcsolati munkatársunk örömmel várja kérdéseit

Juhász Árpád
Pápai út 55.
8200 Veszprém

Tel.: +36 88 442 623

E-mail küldése