De Balluff story

Een geschiedenis die er mag zijnVan de fiets tot partner van de automobielindustrie

Fietsen, motorfietsen en naaimachines zijn het uitgangspunt van een meer dan 90-jarige successtory. In 1921 richt Gebhard Balluff zijn mechanische reparatiewerkplaats op, waaruit zich een bedrijf voor precisie-, draai- en freesdelen ontwikkelt. Balluff wordt zo ook leverancier van de machinefabriek Heller. In het begin van de jaren 50 vervaardigt Balluff volgens aanwijzingen en tekeningen van Heller nokkenschakelaars, die voor de nieuw ontwikkelde elektrische besturingen voor gereedschapsmachines nodig waren. Daarna draagt Heller de verantwoordelijkheid voor de verdere ontwikkeling van deze producten over aan Balluff. In 1956 ontwikkelt zich hieruit de eerste gepatenteerde elektromechanische eindschakelaar: het begin van een nieuw tijdperk voor Balluff als partner voor de machinebouw.

Van de inductieve naderingsschakelaar tot het full-range-assortiment

In 1968 start de productie van de inductieve naderingsschakelaars BES. In 1978 komen de optoschakelaars BOS erbij. En met de microprocessorgestuurde schakelwerken in combinatie met hoekencoders wordt het productportfolio een jaar later al uitgebreid. Rotatiegevers BRG gaan in 1980, de identificatiesystemen BIS in 1984 en Transsonar wegopnemers BTL in 1987 in productie. De diversificatie zet zich voort. Vandaag biedt Balluff GmbH een full-range-assortiment voor alle bereiken van de automatisering.

Van kleine tot wereldwijd opererende firma

Tegelijk ontwikkelt Balluff zich tot een mondiaal opererende grote onderneming met momenteel 2200 medewerkers. In 1971 wordt de eerste dochtermaatschappij in Oostenrijk opgericht. In 1980 volgen Nihon Balluff in Japan en in 1981 Balluff Inc. in de VS. Verdere stations zijn 1983 Brazilië en Hongarije alsook 1989 Singapore. Met de beslissing om in 1989 een productievestiging in Hongarije op te bouwen, wordt een beslissende wissel voor de verdere ontwikkeling van de onderneming gesteld. Uit deze fabriek is ondertussen een onderneming met meer dan 500 medewerkers ontstaan. Standaardproducten, serieproductie en bouwgroepenproductie garanderen het concurrentievermogen op de internationale markten. Sinds 1993 is Balluff Tsjechië op de markt. En in de jaren daarna kwamen er heel wat locaties bij: een servicekantoor in Shanghai in de volksrepubliek China (1994) en dochtermaatschappijen in Zwitserland (1995), in Italië (1996), Groot-Brittannië (1997), Polen (1998), Canada en Australië (1999). In het nieuwe millennium, Balluff is nu een GmbH, worden Frankrijk en Zuid-Korea alsook de productielocatie in de Zwitserland Hy-Tech Balluff Group opgenomen. De volgende jaren worden dochtermaatschappijen in Mexico (2001), Nederland en Zweden (2002), China en België (2003), Spanje en China (2004) alsook in de hoofdstad van de Russische Federatie in Moskou (2005) opgericht. In 2007 komt er nog een dochtermaatschappij in Japan bij en Balluff GmbH neemt de Viernheimse fabrikant van capacitieve sensoren SIE over. In 2012 vult Balluff zijn technische competentie in de wegmeettechniek aan met de overname van High Resolution, Kirchheim/Teck.

Vestiging van de Duitse standplaats

Ook haar Duitse centrale bouwt Balluff GmbH verder uit. Het stamhuis in Neuhausen a.d.F. wordt in 1976 en 1984 door nieuwe fabrieksgebouwen uitgebreid. Een bijkomend productiecentrum en een nieuw logistiek centrum worden in 2000 ingewijd. Met de nieuwbouw, die in mei 2006 in gebruik genomen wordt, wordt het tot nu toe jongste project voor de vestiging van de Duitse locatie gerealiseerd. De investering van 2006 van ca. 8 miljoen euro is een duidelijke "ja" voor Neuhausen.

Scholing en jeugdopleiding

Ontwikkeling betekent bij Balluff ook de opleiding van gekwalificeerde medewerkers. Vorming en bijscholing zijn erg belangrijk. Zo geeft Balluff GmbH zijn medewerkers de kans om zich in het kader van hun job permanent verder bij te scholen. En voor wat jeugdopleiding betreft, biedt Balluff de mogelijkheid om een opleiding of een studie in samenwerking met de  Duale Hochschule Stuttgart of de Hochschule Esslingen te volgen. Dat men in de nog door mannen gedomineerde techniekbranche ook op het vlak van de geslachten bij Balluff verder denkt, blijkt uit de jaarlijks plaatsvindende Girls' Day. Deze geeft meisjes van de klassen 5 tot 10 de kans om perspectieven te ontdekken die afwijken van het typische "professionele imago van de vrouw".

Vooruitblik

Als global player met full-range-assortiment, de vestiging van de Duitse standplaats en de jeugdopleiding is Balluff GmbH als moderne onderneming vandaag uitstekend gepositioneerd om ook in de toekomst de groeiende uitdagingen aan te gaan.