Betrouwbare transparantieherkenning

Opto-elektronische sensoren bieden maximale veiligheid en eenvoudige handling

Transparante objecten stellen opto-elektronische sensoren voor bijzondere uitdagingen. Dat ligt vooral aan de geringe absorptiegraden, die een heel hoge schakelgevoeligheid van de sensoren vereisen.
Deze hoge schakelgevoeligheid hebben heel wat van onze optosensoren, zodat u bij Balluff voor de transparantieherkenning over verschillende types beschikt: laservorkfotocellen en reflectiefotocellen – en helemaal nieuw – een lichtsensor die speciaal voor de glasherkenning ontwikkeld is. Het is een uitstekend alternatief als reflectie- of vorkfotocellen niet gemonteerd kunnen worden.

Laservorkfotocel

Het precieze schakelgedrag van de laservorkfotocel maakt de betrouwbare detectie van talrijke transparante objecten uit de industrie mogelijk: glazen flessen, vlak glas, medische ampullen, PET-flessen of folie.

Zoals alle vorkfotocellen biedt ze een eenvoudige en snelle ingebruikneming. Want zender en ontvanger zijn al op elkaar afgesteld. Hierdoor vinden er geen verkeerde afstellingen meer plaats. Bovendien is er slechts een elektrische aansluiting nodig, zodat het toestel snel en makkelijk gemonteerd kan worden.

De Balluff laservorkfotocel BGL 80A-009-S49 heeft een vorkwijdte van 80 mm en is door zijn hoge schakelfrequentie van 5 kHz vooral ook geschikt voor de herkenning van kleine objecten in snelle productieprocessen.

Bijkomende features

 • Aansluiting via M8-stekker (3-polig)
 • Beschermingsklasse IP 67
 • Verbreekcontact/maakcontact omschakelbaar
 • Behuizingsmateriaal spuitgietzink

Reflectiefotocel

Voor de herkenning van doorzichtige objecten kan ook een reflectiefotocel gebruikt worden. Balluff biedt hier meteen meerdere uitvoeringen aan, die speciaal voor de transparantieherkenning geoptimaliseerd werden. Afhankelijk van de inbouwomstandigheden, de omgeving en de afstand van het object zijn verschillende varianten van de succesbouwreeksen BOS 6K en BOS 21M aan te bevelen. Allemaal werken ze met rood licht en kunnen ze door hun zichtbare lichtspot makkelijk afgesteld worden.

De bouwreeks BOS 6K is door zijn formaat vooral voor krappe inbouwomstandigheden geschikt. Via een teach-in-toets ook via een stuurleiding is hij snel en eenvoudig in te stellen.
De variant BOS 6K–PU-1TA-S75-C bezit door zijn autocollimatieoptie geen blinde zone, zodat objecten ook "direct voor zijn neus" probleemloos herkend worden. De sterkte van een bijkomende variant, de BOS 6K–PU-1QA-S75-C, ligt in de hogere reikwijdte tot de reflector. Hierdoor werkt hij ook op grotere afstand betrouwbaar.

Bijkomende features

 • Reikwijdtes van 500 tot 2000 mm
 • Beschermingsklasse IP 67
 • 1 kHz schakelfrequentie
 • Verschillende uitvoeringen: M8-stekker (4-polig) of M12-stekker (4-polig)
 • Antivalente uitgang of verbreekcontact/maakcontact omschakelbaar

De bouwreeks BOS 21M is ook in een ruwe omgeving thuis. Met zijn robuuste metalen behuizing wordt hij in vele toepassingen van de robotica, automatisering en verpakkingstechniek al met succes ingezet.
Door zijn grotere behuizing is hij heel flexibel installeerbaar: tot twee meter kan de reflector van de sensor verwijderd zijn.

Ons type BOS 21M-PA-PT10-S4 wordt via een potentiometer ingesteld en herkent zo transparante objecten in een breed spectrum. Om het even of het om kunststof of glas gaat – deze reflectiefotocel ontgaat geen object.

Lichtsensor

Uitsluitend in glas gespecialiseerd is de lichtsensor in de BOS 18M-behuizing onze infrarode nieuwkomer voor de glasherkenning. Hij is aan te bevelen als reflectie- of vorkfotocellen niet gemonteerd kunnen worden

De speciale optiek van de sensor BOS 18M-PS-ID24-S4 zorgt ervoor dat hoogtransparante objecten, zoals glasoppervlakken van zonnemodules betrouwbaar gedetecteerd worden. Zijn innovatieve elektronica zet ook de kleinste lichtreflecties van het oppervlak betrouwbaar in een uitgangssignaal om.
De sensor is bovendien extreem ongevoelig voor inwerking van vreemd licht – en ook objecten op de achtergrond storen hem niet.

Bijkomende features

 • Aansluiting via M12-stekker
 • Beschermingsklasse IP 67
 • 200 Hz schakelfrequentie
 • Uitgang maakcontact
 • Behuizingsmateriaal: messing vernikkeld

Heeft u hulp nodig?

Service en support
Wenst u technisch advies?
Gelieve hier met ons contact op te nemen

Contact
Gelieve voor alle andere
vragen ons contactformulier te gebruiken