Kamień węgielny pod Centrum Inżynieryjno-Aplikacyjne firmy Balluff

Nowa inwestycja firmy Balluff w Polsce

Nowoczesna, ascetyczna architektura, dwie kondygnacje, pomieszczenia szkoleniowo-prezentacyjne dla klientów i laboratorium aplikacyjne na parterze, część biurowo-administracyjna na piętrze – tak wyglądać będzie wiosną 2014 roku Centrum Inżynieryjno-Aplikacyjne spółki Balluff. 20 maja oficjalnie dokonano wmurowania kamienia węgielnego pod tę inwestycję.

W uroczystości, która odbyła się na placu budowy przy ul. Granicznej we Wrocławiu, wzięli udział Florian Hermle, właściciel Balluff GmbH, Paweł Stefański, prezes Balluff Sp. z o.o., a także przedstawiciele firm partnerskich oraz reprezentanci pracowników przedsiębiorstwa.

Zgodnie z planem od chwili wmurowania kamienia węgielnego prace budowlane i wykończeniowe powinny zakończyć się w ciągu sześciu miesięcy. Wiosną 2014 roku firma Balluff będzie w pełni działać w nowej siedzibie. Centralną częścią dwukondygnacyjnego budynku będzie obszar zaprojektowany specjalnie z myślą o klientach firmy. Zajmie on większą część parteru, gdzie przygotowane będzie zaplecze laboratoryjne, show-room oraz duża sala treningowo-konferencyjna, którą będzie można dzielić na mniejsze pomieszczenia w zależności od potrzeb i wielkości projektu przygotowywanego wspólnie z partnerami. W miejscu tym integratorzy systemów, producenci maszyn oraz użytkownicy końcowi maszyn i systemów automatyki będą mogli poszerzać swoją wiedzę i znajdować optymalne rozwiązania techniczne wspomagające procesy produkcji, a także zaprezentować i zobaczyć, jak one działają w praktyce. Usługi doradcze, szkoleniowe i prezentacyjne świadczyć będą doświadczony zespół inżynierów Balluff (to ponad 85 proc. kadry pracującej w spółce) również we współpracy z firmami partnerskimi.

- Na rynku jesteśmy świetnie rozpoznawalni jako dostawca komponentów do detekcji obiektów. Rozwijamy i dostarczamy również bardziej zaawansowane produkty, wspomagające procesy nowoczesnych systemów produkcji i logistyki. Obecnie stoją one w centrum naszej strategii rozwoju – mówi Paweł Stefański, prezes Balluff Sp. z o.o. – Aby dostarczać innowacyjne produkty, konieczna jest odpowiednia wiedza inżynierska, a także umiejętność zastosowania projektowanych rozwiązań w praktyce, czyli ich zaaplikowanie. Temu celowi ma służyć właśnie nowe Centrum.

W budynku, oprócz zaplecza laboratoryjnego i sal szkoleniowych, mieścić się będą również pomieszczenia biurowo-administracyjne, które usytuowane będą na pierwszym piętrze. Całkowita powierzchnia obiektu wynosi blisko 800 mkw., przy czym obszar szkoleniowo-aplikacyjny zajmuje ponad 200 mkw., czyli większą część parteru. Od strony architektonicznej budynek wyróżnia się nowoczesną, oszczędną bryłą oraz rozwiązaniach przyjaznych dla otoczenia.

Centrum jest budowane na działce o powierzchni 6 tys. mkw., dzięki czemu łatwo będzie można je stopniowo rozbudowywać w miarę dalszego wzrostu przedsiębiorstwa. Nowa lokalizacja przy ul. Granicznej we Wrocławiu, w pobliżu węzła autostradowego i lotniska oraz planowanej „osi inkubacji”, dobrze wpisuje się w strategię firmy dalszego rozwoju współpracy z przemysłem oraz z sektorem nauki i edukacji.

Kontakt

W przypadku pytań zapraszamy do kontaktu z naszym działem Public Relations

Balluff Sp. z o.o.
Dział Public Relations
ul. Muchoborska 16
54-424 Wrocław
tel. +48 71 382 09 00

Wyślij E-mail