Állapotfelügyelet
Állapotfelügyelet

Gépek, berendezések és folyamatok folyamatos állapotfelügyelete

A Balluff biztosítja a gépek és berendezések felügyeletéhez tartozó, megfelelő megoldást. Az egyszerű szabványosított megoldástól egészen a testre szabott, komplex rendszerek kiépítéséig – állapotfelügyeleti megoldásaink magasra teszik a lécet.
A cél: megbízhatóság a gyártás automatizálása és digitalizálása során.

Gépek és berendezések állapotfelügyelete

Az állapotfelügyeleti rendszerek a komponenseikkel hozzájárulnak az iparban használt gépek és berendezések hatékony és zavarmentes üzemeltetéséhez. A gyártási folyamat nem tervezett leállások miatti zavarai érzékelők használatával kiküszöbölhetők. A felügyeleti érzékelők (pl. hőmérséklet-, nyomás- vagy töltésiszint-érzékelők) adatokat szállítanak a berendezés állapotáról, melyek feldolgozása adatokat biztosít a gépek üzemben tartásához és lehetővé teszi a megelőző karbantartást. Ezek az állapotfelügyeleti rendszerek gyorsan felismerik az elváltozásokat, például az egyes komponensek elöregedését, és elősegítik a gép koordináltabb módon való karbantartását.

Balluff állapotfelügyelet: Széleskörű portfólió, mely magasra teszi a lécet

Széles körű és a rendszereken átnyúló kínálatával a Balluff megfelelő megoldásokkal rendelkezik gépadatai hatékony elemzéséhez: Az IO-Link kapcsolat révén a hatékony állapotfelügyelethez kiegészítő adatokat nyújtó érzékelőktől kezdve a széles körű elemzési lehetőségekkel és kiértékelő szoftverrel ellátott standard rendszereinken át egészen a teljesen testre szabott átfogó megoldásokig. Az értékeléstől a koncepció megalkotásán át a megvalósításig.
Válassza ki az Önnek megfelelő megoldást. Mi mindvégig a segítségére leszünk.

Az állapotfelügyelet működése

A vállalatán belüli gyártás, illetve gyártási folyamatok optimalizálása a gépek, berendezések és rendszerek érzékelőkkel való felszerelésével érhető el. Az állapotfelügyelet a sikeres prediktív és megelőző karbantartás elérését, azaz a gépek és berendezések sikeres előre jelzett és megelőző karbantartását célozza meg. Az állapotfelügyeleti rendszerek használatával a gépek hozzájutnak az ideális karbantartáshoz, mely nem csupán a folyamatokon javít, de egyben a dolgozók biztonságát is fokozza. Emellett a tervezett leállásokkal a gyártás késése miatti többletköltségek is kiküszöbölhetők vagy legalábbis alacsonyan tarthatók. Mindezen lehetőségeken túl az átfogó információ- és adatkészlet géphez és berendezéshez kötődő új üzleti és árazási modellekre is lehetőséget kínál.

Technológiák és termékek mint az állapotfelügyeleti rendszerek komponensei

Az állapotfelügyeleti rendszerek megbízható működésének egyik alapja az IO-Link kommunikációs szabvány. Az IO-Link érzékelők segítségével nem csupán a vezérlés szempontjából releváns információk állnak rendelkezésre, hanem kiegészítő szervizadatok is. Ezek a szervizadatok információkat kínálnak például az élettartamról, az üzemórákról és a működési tartalékról. Ilyen módon korán felismerhetők a terhelési problémák, például a fokozódó elszennyeződések vagy a beállítási hibák. Így például a fénykibocsátási értékek az érzékelőjel megfelelőségéről adnak felvilágosítást. Hasonló módon az adatok eredete a készülék azonosítója alapján egyértelműen meghatározható. A komponensek már kommunikációra is képesek és értesítést küldhetnek a saját állapotukról.

Állapotérzékelés – elemzés – diagnosztika:

A Smart Automation and Monitoring System (SAMS) komponenseivel az ehhez szükséges állapotadatok egységesen, mindenhol és azonnal a rendelkezésére állnak.

Tekintse át itt az állapotfelügyeleti rendszerek megvalósításához szükséges megfelelő érzékelők átfogó szolgáltatási palettáját

 • Nyomásérzékelők – például a hidraulikus vezérlésű folyamatok folyamatfelügyeletében, ahol a fellépő nyomás mérésével visszatükrözik a szabályozókörön belüli állapotokat.
 • Átáramlásmérők – például a szivattyú csökkenő teljesítményének vagy egy kicserélendő szűrőnek a felismerésére. Ezek így egy megadott értéktől tisztíthatók vagy cserélhetők.
 • Hőmérséklet-érzékelők – például egy motor hőmérsékletének folyamatos rögzítésére. Ha a mért hőmérsékletek az előre megadott üzemi hőmérséklettől eltérnek, akkor meghozhatók azok az ellenintézkedések, melyek megelőzik a gép leállását.
 • Jelzőlámpák – az állapotok megjelenítésére
 • Töltésiszint-érzékelők – például a vezetéken belüli szivárgás észlelésére: a folyadékveszteség észlelhető, így lehetővé válik a célzott karbantartás is.
 • Hálózati eszközök – a Balluff IO-Link interfésszel rendelkező intelligens Heartbeat® hálózati eszközeinek élettartama a terhelésen és a futási időn alapul, és a kiértékelő egységre továbbítódik. Ezen élettartam alapján a hálózati egység a neki pont megfelelő időpontban cserélhető. A feszültség és az áramerősség szintén kiolvasható IO-Linken keresztül, és visszacsatolást nyújthat a csatlakoztatott aktuátorok élettartamáról.

BCM – állapotfelügyeleti megoldások intelligens érzékelővel

A standard IO-Link érzékelők mellett a Balluff intelligens BCM állapotfelügyeleti érzékelőt is kínál. Az állapotfelügyeleti érzékelő a különféle fizikai jellemzőket (rezgés, hőmérséklet, páratartalom, környezeti nyomás) érzékeli és feldolgozza, majd a kívánt adatokat IO-Link kapcsolaton keresztül a fölérendelt rendszernek továbbítja. A kinyert adatok így nem csupán a berendezés vezérlésére szolgálnak, hanem diagnosztikai célokra tovább is kiértékelhetők és elemezhetők. Az érzékelő emellett az előzetes és a fő riasztásokhoz határértékek definiálását is lehetővé teszi, ezáltal meghatározott állapotok a megadott értékek átlépésekor figyelmeztetéseket váltanak ki. A kapott adatok kiértékelése után állítások fogalmazhatók meg a gép és a berendezés állapotáról. A figyelmeztetésekkel együtt ez az adatkészlet a megelőző karbantartás előfeltétele.

Az érzékelők előnyeinek áttekintése:

 • több mérendő jellemző egyetlen készülékben: rezgés, hőmérséklet, páratartalom, környezeti nyomás
 • beépített kiértékelő elektronika konfigurálható adatfeldolgozással
 • konfigurálható események és állapotkijelzések
 • gyors csatlakoztatás és egyszerű bekötés az IO-Link segítségével
 • kompakt kialakítás

Teljes körű megoldás az állapotfelügyeleti rendszerekhez

Mindegy hogy mobil vagy kötött elhelyezkedésű, helyi vagy felhő alapú – állapotfelügyeleti rendszerek a gyors és egyszerű telepítéshez, különösen állományi berendezéseknél.

Condition Monitoring Toolkit (CMTK)

A Condition Monitoring Toolkit (CMTK) használatával teljes körű megoldást kínálunk a gépek és folyamatok állapotfelügyeletéhez. Tartalmaz mindent, amire szüksége van: az érzékeléstől az adatok rögzítésén át egészen a megjelenítésig. Mindeközben egyszerre profitálhat az össze IO-Link érzékelőnkkel való kompatibilitás miatti, nagyfokú rugalmasságból és az intuitív szoftvernek köszönhető egyszerű kezelésből. A CMTK segítségével így néhány perc alatt testre szabott állapotfelügyeletet építhet ki.

Condition Monitoring Toolkit (CMTK)
Condition Monitoring Toolkit (CMTK)

Hordozható felügyeleti rendszer (BPM)

A hordozható felügyeleti rendszerrel egy felhő alapú, átfogó csomagot kap gyártóberendezései állapotfelügyeletéhez, mely gyárilag előkonfiguráltan érkezik, és ennek köszönhetően gyorsan és egyszerűen implementálható. Az akkumulátoros üzemű rendszer a különösen egyszerű felépítése révén – egy érzékelő az adatok létrehozásához, egy átjáró az adatok átviteléhez és egy szoftver az adatok megjelenítéséhez – egyszerű belépési lehetőséget kínál az állapotfelügyeleti megoldásokba.

Hordozható felügyeleti rendszer (BPM)
Hordozható felügyeleti rendszer (BPM)
Mit érdemes felügyelni? Condition Monitoring Toolkit:
Berendezés, gép vagy gyártási folyamat
Hordozható felügyeleti rendszer:
Decentralizált gépek és gépcsoportok (egyedi berendezések)
Hol tárolódnak az adatok és hol van szükség az információkra? Condition Monitoring Toolkit:
Az eszközön, közvetlenül a CMTK-n, vagy pedig helyileg, a vállalati hálózatra kapcsolódó ügyféladatbázisban
Hordozható felügyeleti rendszer:
Az adatok felhőben tárolódnak, és a távoli hozzáférésük webböngészővel történik
Milyen elemzési funkciók állnak rendelkezésre? Condition Monitoring Toolkit:
Beállíthatók a határértékek. Az adatok az ügyfél számára további feldolgozásra rendelkezésre állnak. Egyedi megoldások közvetlenül a rendszeren alkalmazhatók.
Hordozható felügyeleti rendszer:
Az elemzést a felhasználó végzi, szoftveres támogatással (küszöbértékek beállítása, riasztások)
Az adatok milyen módon küldhetők tovább? Condition Monitoring Toolkit:
LAN-on keresztül
Hordozható felügyeleti rendszer:
Az adatok mobilhálózaton (2G/LTE/NB-IoT) keresztül továbbíthatók
Hogyan kapok a riasztásokról információkat? Condition Monitoring Toolkit:
Irányítópult
E-mail
Hordozható felügyeleti rendszer:
Irányítópult
E-mail
SMS
Mekkora az adatsebesség? Condition Monitoring Toolkit:
Az adatok 50 ms-onként kerülnek rögzítésre
Hordozható felügyeleti rendszer:
Max. 1/másodperc
Milyen értékek felügyelhetők? Condition Monitoring Toolkit:
Minden, ami IO-Link érzékelőkkel észlehető
Hordozható felügyeleti rendszer:
Hőmérséklet, rezgés, légnyomás, páratartalom

Az IIoT mint az állapotfelügyeleti rendszerek fontos tényezője

Az IIoT, a dolgok ipari internete alapvető fontosságú az intelligens és rugalmas gyártáshoz. Az IIOT megoldások célja az ipari folyamatok automatizálása, valamint a gépek felügyelete és hasonló területek hatékonnyá tétele az iparon belül. De hogyan lehet ilyen megoldásokat mindenféle tapasztalat nélkül megvalósítani? Hol kell egyáltalán nekikezdeni? Az informatikánál kezdjük vagy az üzletekben, esetleg a működéstechnológia területén?

Ismerősek Önnek ezek a kihívások?

Ha igen, akkor a Balluff a megfelelő partner az Ön számára. Testre szabott digitalizálási és IIoT megoldásokat kínálunk, melyek tartalmazzák az érzékelőt, a szoftvert, valamint az ipari automatizálásban való sokévnyi tapasztalatunkon alapuló iparági szaktudást. A kezdetektől megfelelő partnerek vagyunk – a felméréstől kezdve a koncepció kidolgozásán át egészen a megvalósításig.

Az állapotfelügyelet céljai

 • A releváns adatok átfogó rögzítése mind az innovatív fejlesztéseknek, mind a gépek, a folyamatok, a termékek és a termelékenység optimalizálásának az alapja
 • Az intézkedések befejezhetők, illetve tervezhetők, így lehetővé válik az optimális megelőző karbantartás és fejlesztés, valamint az adatokon alapuló karbantartási stratégiák megvalósítása
 • Élettartam-menedzsment: A leállások tervezése csökkenti a gondozási költségeket és megakadályozza a kiegészítő költségek keletkezését
 • ideális esetben a gondozás fokozza a dolgozók biztonságát is

Az állapotfelügyeleti rendszerek kiterjedt használata ezen túlmenően jövőbemutató új lehetőségeket is biztosít, emellett lehetőséget kínál a gépgyártók számára például adatkészleten alapuló, használat alapú, innovatív árazási és üzleti modellek kialakítására, a gyártási életciklus adat alapú optimalizálására egészen az adatkészlet monetizálásáig.