A hibaelkerülési folyamat
A hibaelkerülési folyamat

Hogyan működik a hibaelkerülés?

Már a gyártósor kialakításakor el kell kerülni a lehetséges gyenge pontokat. Üzem közben mégis gyakran lépnek fel előre nem látható nehézségek. Ezeket azonosítani kell, felismerési eljárást kell implementálni, és ki kell dolgozni az ezek ellenőrzésére szolgáló eljárást.

A magas minőségi szabványok betartása az optimalizált gyártás előfeltétele. Ezt már az aktuális folyamat során meg kell valósítani a Balluff hibaelkerülés célzott hibakezelésével.

A transzparens gyártás révén minden lépés nyomon követhető. Időben felismerhetők a tipikus gyenge pontok és meghozhatók az ellenintézkedések. Ez növeli a gyártási biztonságot, valamint lehetővé teszi a gyors korrekciót és a változó követelményekhez történő azonnali alkalmazkodást.

A szükséges transzparenciát és rugalmasságot a megfelelő Balluff érzékelőrendszer biztosítja

Lépések egymás után: Azonosítás és felismerés

 • A problémás helyek azonosítása

  A minőségi szabványok hibaelkerülési ellenőrzésekkel való biztosítása

  Tipikus gyenge pontok

  Tipikus hibaforrást jelentenek a hiányzó vagy hibás munkadarabok, a festékek elégtelen értékelése, hiányos szerelési folyamat vagy a manuális adatbevitel és a gépek manuális beszabályozása.

  További problémás helyek

  A csavarmenetek gyakori gyártási problémákat jelentenek. A hiányzó vagy hiányos csavarmenetek csavaroknál, csapoknál és menetes furatoknál fordulnak elő.

  Nagy problémát jelent még egy adott nyomatékhoz és a megfelelő csavar kiválasztása, illetve a csavarok meghúzási sorrendjének az eltalálása. Az elektronikus nyomatékszabályzás egy lépés ugyan a jó irányba, azonban nem képes a problémát megszüntetni. A nyomatékszerszám pozicionálása sikeresnek bizonyult.

  Minden manuálisnak jelölt vagy feliratozott ponton is hiba léphet fel. Az ilyen hibákat egy egyszerű nyomonkövetési rendszerrel is ki lehet küszöbölni.

  A megoldás

  A hibák kiküszöbölésénél érvényes: Minden kézzel végzett gyártási lépés hibaforrás lehet. Ebbe minden szerelési folyamat és gépbeállítás beletartozik. Ezen a területen kiértékeléssel kell biztosítani, hogy a megfelelő minőségi szabvány (pl. a Total Quality Managements (TQM) szabványai) teljesüljenek. Minden szerelési folyamatnál általában legalább két hibaelkerülési ellenőrzés kell történjen.

  A jellegzetességek

  • A megfelelő minőségi szabványok hibaelkerülési ellenőrzésekkel való biztosítása
  • egyszerű nyomon követhetőség a tipikus hibák kiküszöbölésére
  A dőlés optikai ellenőrzése és beállítása az automatikus beültetésnél

  Ebben az alkalmazásban az automatikus beültetés dőlése állítódik be és ellenőrződik optikai úton.

 • A hiba észlelésének implementálása

  A folyamat lépéseinek ellenőrzése érzékelőkkel és Vision rendszerrel a hibák kiküszöbölésére

  A Balluff érzékelői és Vision rendszere ellenőrzi, hogy a folyamat minden műveletének végrehajtása szabályszerű legyen. Erre alapulva minden hiba kiküszöbölhető.

  A hibák passzív és aktív kiküszöbölése

  A hibák gyártás alatti kiküszöbölésére két eljárás létezik: a passzív és az aktív.

  A hibák passzív kiküszöbölése mechanikai kódolással biztosítja, hogy egy folyamat ne legyen hibásan végrehajtható. Ez kifejezetten hatékony és gazdaságos.

  A hibák aktív kiküszöbölése során az érzékelők és a Vision-rendszer ellenőrzi, hogy a folyamati lépés előírásszerűen lett-e végrehajtva. Ez rugalmas, és több adatot is szolgáltathat, mint egy passzív berendezés. Emellett a nyomonkövetési eljárások könnyen integrálhatók. A hibák aktív kiküszöbölésének implementálására egy diszkrét vagy analóg érzékelő, egy színérzékelő vagy egy Vision alapú rendszer használatos.

  Érzékelők implementálása

  Az érzékelők szabványosított kimenettel rendelkeznek, melyek diszkrét (igen/nem) vagy analóg (mérés) kivezetésűek. Az, hogy melyik változatot kell használni, a mindenkori feladattól függ.
  Minden kimenet tetszőlegesen feldolgozható. Így például egyszerű visszajelző lámpák, mérőberendezések vagy akár kiselejtezéshez vagy utómunkálathoz kizsilipelési funkciók vezérelhetők.

  A Vision rendszer implementálása

  A Vision alapú rendszerek ott kerülnek bevetésre, ahol a szokványos érzékelők a korlátjaikba ütköznek. Itt meg kell különböztetni a Vision rendszereket és a Vision érzékelőket.

  A Vision érzékelők (például a Balluff Vision BVS érzékelője) kitűnően alkalmasak a hibák kiküszöbölésére. Egyszerűek, gazdaságosak és rugalmasak.

  A Vision rendszerek előnyösek a komplex folyamatoknál, például a robotok vezérlésénél, valamint a képek elemzésénél, rögzítésénél és tárolásánál.

  A hiba észlelésének implementálása

  A hibák passzív és aktív kiküszöbölésének összehasonlítása