Balluff-szoftver

Digitális megoldások az intelligens gyártásért

Meglévő rendszereit testre szabott digitalizációs és IIoT-megoldásokkal ötvözzük vagy egészítjük ki. E megoldások kidolgozásakor szem előtt tartjuk meglévő automatizálási és IT-környezetét.

Arra törekszünk, hogy mérhető értéktöbbletet nyújtsunk az Ön vállalatára jellemző specifikus gyártási környezetben. Mi ebből a haszna? Nem avatkozunk be meglévő rendszereibe (MES, ERP, QA-rendszerek), hanem hálózatba kapcsoljuk azokat és az azokban generált adatokat. Az egymással összekapcsolt adatokból kinyert információk új felismerésekre vezethetik a gyártási folyamataival kapcsolatban. Különálló adatokkal erre nem lenne lehetőség.
Merítsen inspirációt azokból az innovatív megoldásokból, melyeket konkrét használati esetek segítségével példaképpen bemutatunk Önnek.

Használati esetek

 • Gépállapotok felügyelete

  Az Ön célja

  Szeretné hiánytalanul rögzíteni a gyártáshoz kapcsolódó összes adatot, hogy a gépállapotok felügyelete révén növelhesse a termelékenységét.

  Az Önre váró kihívás

  • Már több különböző rendszert is használ, melyek ilyen adatokat rögzítenek.
  • Eddig nem volt lehetősége arra, hogy ezeket a rendszereket hatékonyan összekapcsolja.

  A mi megoldásunk

  A mi technikai tudásunk és az Ön területén szerzett szakértelme segítségével összekapcsoljuk a rendszereit egymással, segítünk a helyes adatok meghatározásában, és kipótoljuk a hiányzó adatokat, ily módon átfogó állapotfelügyelet teszünk lehetővé az Ön számára.

  Csak ilyen testre szabott és alkalmazásspecifikus megoldásokkal lehet érzékelhetően optimalizálni a gyártási folyamatait. Ezek a megoldások ugyanis hozzájárulnak a gyártási folyamatok maximális átláthatóságához. Segítenek továbbá a teljes berendezés hatékonyságának növelésében. És egyben új üzleti modellek alapját is képezik.
  A gépállapotok felügyeletének műszaki megvalósításához az alábbi szolgáltatási blokkokat használjuk fel:

  • Háttérszolgáltatások integrációja
  • Hardverkialakítás és -integráció
  • Adatkezelés

 • Automatizált gyártásvezérlés és optimalizált erőforrás-tervezés a belső logisztikában

  Az Ön célja

  Szeretné folyamatosan nyomon követni a gyártási folyamatait, hogy rugalmasan tudjon reagálni a szűk keresztmetszetekre és a késésekre. Ezenfelül szeretné pontos előrejelzések alapján az erőforrásokat optimálisan felhasználni. Ennek eredményeként szeretné a gépeit a lehető legjobban kihasználni, és ehhez mindenkor az ideális mennyiségű nyersanyagot és elegendő üzemi eszközt rendelkezésre bocsátani.

  Az Önre váró kihívás

  • A virtuális rendszere és a valós műhelybeli helyzet nincs összekapcsolva.
  • Nincs a birtokában minden információ az üzemi eszközeinek aktuális helyzetéről és rendelkezésre állásáról.
  • Növekvő szakemberhiánnyal kell szembenéznie.

  A mi megoldásunk

  Mi összekapcsoljuk az Ön rendszereit, és segítünk, hogy az összegyűjtött adatok a megfelelő helyen rendelkezésre álljanak. Így Ön a berendezés automatikus rendelkezésre állási jelentései révén csökkenteni tudja a gyártástervezési ráfordításokat. A tervezés pedig átáll a Push (kezelő által vezérelt) módszerről a Pull (berendezésvezérelt) módszerre. Az önvezérelt gyártásra való átállással ellensúlyozni tudja a növekvő szakemberhiányt. Tudni fogja, hogy a gyártóeszközök hol és milyen állapotban vannak, és képes lesz azokat a ténylegesen szükséges mennyiségben rendelkezésre bocsátani. Így helyet, időt és erőforrást spórolhat. Ezzel el is indul az intelligens gyártás felé vezető úton. Az automatizált gyártásvezérlés és optimalizált erőforrás-tervezés belső logisztikában történő műszaki megvalósításához az alábbi szolgáltatási blokkokat használjuk fel:

  • Háttérszolgáltatások integrációja
  • A kezelőfelület kialakítása és fejlesztése
  • Integrált fejlesztés
  • Hardverkialakítás és -integráció

 • Testre szabott szerszámmenedzsment

  Az Ön célja

  Szeretné a gyártáshoz használt szerszámait hiánytalanul nyilvántartani és nyomon követni. Ezenfelül szeretné nyomon követni, hogy mikor, mennyit és milyen körülmények között gyártottak az Ön szerszámaival. Szeretné továbbá tudni, hogy mikor került sor az utolsó szervizre, és hogy azt rendesen elvégezték-e.

  Az Önre váró kihívás

  • Közvetlenül a szerszámnál van szüksége az adatokra, de nem szeretne egy újabb hardvert a szerszám meghatározatlan kiolvasási pontjain elérhető adatok kiolvasásához, ill. eltárolásához.
  • A szerviz nem mindig fér hozzá a hálózathoz.

  A mi megoldásunk

  Egy okostelefonos alkalmazással leegyszerűsítheti a szerszámok kezelését, és optimalizálhatja a szervizelést. A szoftvermegoldás kapcsolatba lép a Balluff RFID-hardverével, amely a felhasználó szerszámán van elhelyezve. Ezáltal egy interfészt hoz létre a gép, a szerszám és a kezelő között, és optimalizálja a szervizelést az ügyfelei számára. Az alkalmazás ugyanis lehetővé teszi, hogy a szerszámok életciklusadatait ne csak a gépben, hanem kényelmesen, a gyártás más pontjain is – további hardver nélkül – megtekinthesse és kiértékelje. Egy, a szerszámon elhelyezett, olvasható RFID-típustáblán megvannak a jellemző adatok, így a szerszámcserénél könnyebb beállítani a szükséges szerszámparamétereket a gépen.

  A szerszámmenedzsment műszaki megvalósításához az alábbi szolgáltatási blokkokat használjuk fel:

  • Kiberbiztonság
  • A kezelőfelület kialakítása és fejlesztése
  • Integrált fejlesztés
  • Okoseszközök
  • Hardverkialakítás és -integráció

 • Receptúra- és formátumátállítás

  Az Ön célja

  Szeretné növelni gyártási folyamatainak átláthatóságát, hogy megfeleljen a jogszabályi előírásoknak és/vagy ügyfelei kívánalmainak. Ehhez jobban át kell látnia, hogy aktuálisan mely berendezések üzemelnek, éppen mely receptúrák szerint gyártanak, vagy hogy hol módosítottak egy receptúrát. Azt is szeretné biztosítani, hogy a gyártás kezdetére a formátumok mindig megfelelően legyenek beállítva.

  Az Önre váró kihívás

  • Számos karbantartási feladattal és a legkülönfélébb rendszerek interfészeivel kell szembenéznie.
  • Egyszerű felhasználói útmutatásokra és alkalmazásra van szüksége, hogy a munkatársai elfogadják azokat, és a folyamatok működjenek.

  A mi megoldásunk

  A formátum átállítása nem újdonság az automatizálásban. A Balluff biztosítja ehhez a megfelelő hardvert a szükséges érzékelőkkel és RFID-technológiával együtt. A kihívást tulajdonképpen az embernek és gépnek adott hatékony visszajelzés, továbbá az optimális és korszerű felhasználói útmutatások (User Guidance) jelentik. Funkcionális, vékony és nyílt háttérszolgáltatást kínálunk, amely lehetővé teszi a receptúra-, gép- és felhasználóadatok egyszerű kezelését, valamint a további rendszerekhez való kapcsolódást. Ennek alapján Önnel közösen kidolgozzuk és kifejlesztjük az Ön és munkatársai számára megfelelő felhasználói útmutatásokat. Önnel együttműködve, a folyamatokkal kapcsolatos szakértelmét kihasználva gondoskodunk arról, hogy az összes receptkészítési folyamat rendben végre legyen hajtva és dokumentálva legyen, és ezek az információk utána az összes rendszerében elérhetők legyenek.

  A receptúra- és formátumátállítás műszaki megvalósításához az alábbi szolgáltatási blokkokat használjuk fel:

  • Kiberbiztonság
  • Háttérszolgáltatások integrációja
  • A kezelőfelület kialakítása és fejlesztése
  • Hardverkialakítás és -integráció
  • DevOps és az IT-infrastruktúra kezelése

 • A raktárkészlet felügyelete

  Az Ön célja

  Szeretné optimalizálni a gyártását és a beszerzéseit. Ehhez a raktárban lévő áruk folyamatos ellenőrzésére van szükség, így lehet a készletet automatikusan felügyelni.

  Az Önre váró kihívás

  • A túl gyakori beszerzések és a magas beszerzési költségek csökkentik a jövedelmezőséget.
  • Az olyan anyagok nagy helyigénye és tárolásihely-szükséglete, mint a csomagolások és a C-termékek, növelik a raktározási költségeket.
  • A költséges rendelési folyamatok és a magas személyi és folyamattechnikai ráfordítások rontják a hatékonyságot.
  • A szállítási szűk keresztmetszetek és az anyagok bizonytalan rendelkezésre állása terhet jelent a gyártásban, és akadályozza a kiszállítást is.

  A mi megoldásunk

  A Balluff megfelelő érzékelők, hálózati technológia és intuitívan használható szoftver alkotta anyagmennyiség-felügyeleti rendszerével optimalizálhatja a raktárkészletét. Mennyiségérzékelőink automatikusan felügyelik a készletnagyságot; a mindenkori fogyasztási adatok bármikor lekérdezhetők egy adatbázisból. Az anyagmennyiség-felügyeleti rendszerrel a teljes átfutási idők is jelentősen lerövidíthetők, mert a beállított határértékek átlépésekor a rendszer automatikusan értesítést küld.

  A rendszer intuitív módon, webböngészőből konfigurálható. A rendszer opcionálisan közvetlenül az ERP-rendszerre is csatlakoztatható. Ha ezután a készletnagyság nem éri el a minimális szintet, akkor a rendszer automatikusan összeállít egy megrendelést, és elküldi azt a szállítónak. Ehhez az intelligens készletgazdálkodáshoz csupán a Balluff szabványos hardverének és szoftverének kombinálására van szükség. Amennyiben egyéb elvárások merülnek fel, természetesen az egyedi igényeknek megfelelően átalakíthatjuk és bővíthetjük a szabványos szoftvert.

  A raktárkészlet automatikus felügyeletének műszaki megvalósításához az alábbi szolgáltatási blokkokat használjuk fel – az egyedi igényektől függően:

  • Háttérszolgáltatások integrációja
  • A kezelőfelület kialakítása és fejlesztése
  • Hardverkialakítás és -integráció
  • Adatkezelés
  • DevOps és az IT-infrastruktúra kezelése

Teljes körű csomagunk: az értékeléstől a koncepció megalkotásán át a megvalósításig

A digitalizáció és az IIoT révén egyre szélesebb a technológiai paletta, és egyre fokozódik az integráció miatti nyomás is. Ez egyre újabb kihívások elé állítja az automatizációt; többek között új biztonsági kérdéseket is felvet. Testre szabott IIoT-megoldásainkkal igyekszünk hozzájárulni ahhoz, hogy az új technológiák nyújtotta lehetőségeket megfelelően ki tudja használni. Ennek során igényeit természetesen maximálisan figyelembe vesszük.

Az Ön igényeiből kiindulva mindenre kiterjedő egyéni IIoT-megoldásokat dolgozunk ki, ehhez kiértékeljük a tényleges helyzetet, figyelembe vesszük az Ön OT- és IT-infrastruktúráját, és egyedileg alkalmazzuk az Ön számára megfelelő stratégiát, módszertant és technológiát. Például a lehető legjobb funkcionalitás érdekében változtatjuk meg az eszközeit. A megvalósítás mellett – ami lehet pl. a vezérlőpanelbe való integráció – a teljes körű csomagba beleértendő a rendszer teljes életciklusán át érvényes személyre szóló támogatás is. Megoldásaink megvalósíthatóságát a lehetséges IIoT-esetekhez tartozó használati eseteken keresztül biztosítjuk.

Mindennek során különös figyelmet fordítunk a gazdaságosságra és a minőségre. És az első pillanattól fogva odafigyelünk az adatbiztonságra. Szakértőink természetesen nagyon ügyelnek az OT és az IT zökkenőmentes kapcsolódására. Természetes, hogy különböző kompetenciákat használnak az IT és OT, a kutatás-fejlesztés, a folyamat- és projektmenedzsment, továbbá az értékesítés területén.

Mindenre kiterjedő egyéni IIoT-megoldások a Ballufftól

Szolgáltatási blokkjaink

 • (1) Ipari és kiberbiztonság

  Megtaláljuk a megfelelő stratégiát

  Az IIoT, a digitalizáció és a hálózatba kapcsolás terjedése újfajta fenyegetéseket is magával hoz, melyekre választ is kell adnia. Sokéves tapasztalatunkkal és átfogó ismereteinkkel segítjük Önt a megfelelő védekezési stratégia megtalálásában.

  A biztonság megtervezése

  A biztonság minden IIoT-projekt központi kérdése, így ezt már a tervezés első lépésénél figyelembe vesszük a koncepciónkban. Fenyegetési modelleket vázolunk fel, és teljes védekezési mechanizmust dolgozunk ki hozzájuk. Így érhetjük el a maximális biztonságot.

  A biztonság értékelése

  Minél összetettebb egy OT- vagy IT-infrastruktúra, annál több fenyegetéssel kell szembenéznie. És a teljes rendszer mindig csak annyira erős, amennyire a leggyengébb láncszem az. Mi átlátjuk ezt az összetett rendszert, és megtaláljuk benne a gyenge pontokat. Ennek során részletesen megvizsgálunk minden szintet: az infrastruktúrát, az architektúrát, a kialakítást, a hardvert és a szoftvert, továbbá az egyedi fejlesztésű alkalmazásokat és rendszereket.

  Biztonsági tanácsadás

  A különböző technológiák, trendek és termékek sokfélesége gyorsan nő, és széles körű biztonsági követelményeket támaszt. Mindenben támogatjuk Önt, tanácsokkal szolgálunk valamennyi biztonsággal kapcsolatos kérdésben, és segítünk pl. az ISO-27001 tanúsítvány megszerzésében.

 • (2) Háttérszolgáltatások integrációja

  Az Ön igényeire szabva

  Az IIoT miatt gyorsan növekvő adatmennyiségekhez van szükség olyan stabil alapra, amelyre építve értékteremtő információáramlást lehet megvalósítani. Egyénre szabott háttérszolgáltatásokat dolgozunk ki és integrálunk az Ön számára. Mindezt olyan korszerű és jól bevált technológiák alapjaira építve, mint például a webes és a felhőszolgáltatások (pl. Spring/Spring Boot), a JVM-alapú nyelvek vagy a .Net Core.

  Átfogó ismeretekkel rendelkezünk a technológiák együttes használatáról és olyan fejlesztési mintákról, mint a soknyelvű architektúrák és mikroszolgáltatások, és ezáltal minden esetben nagyon pontos megoldásokkal tudunk szolgálni Önnek.

 • (3) A kezelőfelület kialakítása és fejlesztése

  Képi megjelenítés az átláthatóságért

  Megvizsgáljuk, hogy mely automatizálási folyamatait célszerű képi formában megjeleníteni. Így például a gyártósorát megjelenítjük egy irányítópulton, és átláthatóvá tesszük a folyamatokat és az állapotokat.

  Az irányítópulton ábrázolt nyomásgörbék részletes információval szolgálnak a gép állapotáról, és kiválóan alkalmasak állapot- és különbségelemzésre is. Ha például megjelenítjük az áramfelvétel változásait, akkor ránézésre tud a berendezés állapotára következtetni.

  A képi megjelenítés számunkra azt is jelenti, hogy a vállalati dizájnt a digitális világhoz alakítjuk. A megvalósítás szempontjából a használhatóság a meghatározó

 • (4) Integrált fejlesztés

  Szinte minden eszközhöz

  Szoftverünkkel a saját egyedi követelményeihez tudjuk optimalizálni az Ön által használt hardvert. Ez a Balluff eszközökre és harmadik felek hardvereire egyaránt érvényes. Ezzel a módosítással például kiolvashat adatokat egy RFID-adathordozóról, és írhat is adatokat RFID-adathordozóra az NFC protokollal.

  Bármit is használ, mi lehetővé tesszük, hogy az eszközei kommunikáljanak a felettes rendszerekkel, többek között a felhőszolgáltatással.

 • (5) Okoseszközök és vállalati web

  A legkülönfélébb szoftverplatformokhoz

  Akár Android, iOS, Windows- vagy Linux-alapú operációs rendszereket futtató szoftverplatformot használ, a legkülönfélébb mobil végberendezésekhez – például táblagépekhez, okostelefonokhoz, kézi készülékekhez vagy viselhető eszközökhöz – fejlesztünk alkalmazásokat. Az Ön üzemében preferált rendszerhez is.

  Ezenfelül platformfüggetlen, hibrid alkalmazásokhoz is hozzájuthat, hogy különböző készülékeket is használhasson. Így a folyamatok, adatok és elemzések bármely készüléken, a világ bármely pontján elérhetők.

  A vállalati webhez pl. olyan irányítópultokat is fejlesztünk, melyeken megjelenítheti az alkalmazásait. Így okostelefonjai és számítógépei ugyanazt a platformot használják. Ez leegyszerűsíti a kezelést és javítja a gazdaságosságot.

 • (6) Hardverkialakítás és -integráció

  Építsen sokéves szakértelmünkre

  Az automatizálás szakértőjeként és a legkülönfélébb iparágakban jártas régi partnerként a Balluff nemcsak átfogó portfólióval, hanem megalapozott ismeretekkel és megbízható tapasztalatokkal is rendelkezik.

  E szakértelemnek köszönhetően tudunk Önnek optimális hardvermegoldásokkal szolgálni és azokat az alkalmazásaiba integrálni.

  Szükség szerint stabil hardverkoncepciót dolgozunk ki, megvalósíthatósági teszteket végzünk, és integráljuk a hardvert az Ön automatizálási rendszerébe. Használja ki szakértelmünket.

 • (7) Adatkezelés

  A nagyfokú átláthatóság és a megbízható előrejelzések alapja

  Az adatgyűjtés, -feldolgozás és -elemzés a megelőző karbantartás alapja. Ezekből az adatokból értékes információkat nyerhet ki, melyeket aztán kiválóan hasznosíthat automatizálási rendszerében. Kiolvashatók tendenciák és megállapíthatók azok okai. A folyamat esetleges gyenge pontjai így idejekorán felismerhetők, és közvetlenül reagálhat rájuk.

  Az átláthatóság célzott adatkezeléssel megnöveli a mozgásteret, így például megakadályozhatók a nem tervezett berendezésleállások.

 • (8) DevOps és az IT-infrastruktúra kezelése

  Különböző rendszerek egyesítése

  Az Industrial Internet of Things (Ipari dolgok internete) révén egykor szétválasztott területek, mint az információ- és az operatív technológia, ma már kéz a kézben járnak. A hálózatba kapcsolt érzékelőkkel és szoftverrel felszerelt, komplex felépítésű gépek ugyanis az OT és az IT együttműködését igénylik.

  DevOps-csapatunk segít e két világ összekapcsolásában. Megtervezzük a megfelelő infrastruktúrákat a készülékek és berendezések zökkenőmentes működéséhez. Fejlesztésünkbe a teljes környezetet bevonjuk. Optimalizálja Ön is a teljes folyamatát.

  IT-infrastruktúra-menedzsmentünk egy jól átgondolt felhőszolgáltatást is biztosít Önnek, amely a folyamataira koncentrál. Bármely IT-rendszereket használja is, mi gondoskodunk a felhőbe történő optimális adatátvitelről és segítünk Önnek az adatkezelésben.