IO link
IO link

Az IO-Link a szabványunk - a teljes gyártás közben

Az IO-Link kommunikáció biztosítja a teljes automatizálás átláthatóságát minden területen - legyen az logisztika, szerviz, gyártás, szerelés, ellenőrzés vagy csomagolás. Valamint minden egyes alkalmazáshoz - legyen az folyadék, azonosítás, útmérés vagy tárgy észlelése. Ugyanis ez lehetővé teszi a problémamentes kommunikációt a terep síkjától akár a felhőig.

A Balluff cégnél átfogó IO-Link megoldásokat kap nagy teljesítőképességű IO-Link érzékelőkkel és a legjobb IO-Link hálózat- és csatlakozástechnológiával. A Balluff innovatív megoldásai, mint a Safety over IO-Link vagy a Balluff SmartLight LED-es jelzőoszlop, lenyűgözően mutatják, miként teszi lehetővé az IO-Link technológia az intelligens gépeket, berendezéseket és okos gyártási folyamatokat. A Balluff az összes területen és minden működési elvével az IO-Linket mondja szabványának, ezért a teljes gyártás során és minden egyes gép esetében megragadja az IO-Link előnyeit:

 • Az IO-Link könnyen telepíthető
 • Az IO-Link növeli a gép rendelkezésre állását
 • Az IO-Link igényorientált karbantartást tesz lehetővé
 • Az IO-Link hatékonyabbá teszi az üzemeltetést

Biztonság IO-Linkkel

Első a biztonság. Ezért a biztonsági koncepció hatékonyságának növeléséhez és a berendezés vezérlésében való integráláshoz kifejlesztettünk egy biztonságos E/A modult: ez a Balluff biztonsági hub az első biztonsági megoldás az IO-Link kommunikáció segítségével. A Safety over IO-Link egyszerűen integrálható, gyorsan reagál és kapcsolószekrényben is elhelyezhető. A Safety over IO-Link összekapcsolja az automatizálási technológiát és biztonságtechnikát, és kommunikál az utolsó méterig. Az IO-Link interfész szolgáltatja a részleteket az érzékelőktől és aktoroktól, továbbá a biztonsági szempontból fontos információkat is.

IO-Link SmartLight

A Balluff SmartLight LED-es jelzőoszlopok rugalmas, változatos színskálával jelenítik meg az üzemállapotokat, mint a hőmérséklet, a berendezés töltöttségi szintjét vagy a szánpozíciót is egy útmérőrendszeren. Ebben az esetben az aktuális állapot egyszerűen leolvasható a színskálán. Az összes szín egyenként definiálható a vezérlésből. Néhány paranccsal különféle színek rendelhetők hozzá anélkül, hogy a LED-es oszlopokat mechanikusan módosítani kellene. Az IO-Linknek köszönhetően folyamatos üzemeltetés közben is végrehajthatók módosítások.

Az IO-Link a szabványunk

A Balluff az összes területen és minden működési elvével az IO-Linket mondja szabványának. Együtt kihasználjuk az IO-Link kommunikáció összes lehetőségét. A következőkben konkrétan nézze meg, milyen sokoldalúan használhatja az IO-Linket.

Alkalmazási példák

 • Hálózat-topológia egyszerűsítés

  Folyamatos, zavarás ellen védett kommunikálás

  Az összes készülék IO-Link-képes

  A modern robotok sok érzékelőrendszert igényelnek - elsősorban a robotkarban, amelynek azonban a dinamika és az energiafogyasztás miatt lehetőleg kis tömegűnek kell lenni. További nehézséget jelent a többpólusú kábelek drága vezetékezése.

  Nem így az IO-Link esetében. Ugyanis a digitális kommunikációs szabványhoz csupán egy hagyományos ipari kábel szükséges, amely egyszerűen telepíthető. Az IO-Link árnyékolt vezeték nélkül is interferenciamentességet garantál az intelligens készülékeknek.

  A Profibustól/Profinettől a CC-Linken/CC-Link IE-Fielden és Deviceneten keresztül az Ethernet/IP-ig és EtherCAT-ig - IO-Link masterjeink lehetővé teszik az IO-Linket minden egyes vezérlésben. Végül az IO-Link terepibusz-független. Az O-Linkkel hozzon össze különböző készülékeket ebben a struktúrában úgy, hogy a robotikán túlmutató legkomplexebb feladatokat a legnagyobb cselekvési mozgástérrel egyszerűen meg tudja oldani. Így az univerzális IO-Link interfész beköti az intelligens készüléket a vezérlésbe. Hasonlóképpen integrálja a szabványos analóg érzékelőket az IO-Link analóg átalakítóval a vezérlésbe. Vagy csatlakoztassa ezeket egyszerűen IO-Link hubjainkhoz, amelyek az analóg bemeneti jeleket saját maguk képesek digitalizálni és az IO-Link masterhez továbbítani. Az IO-Link masterrel ezen túlmenően működtetők, mint a szelepszigetek vezérelhetők. Ehhez a szelepszigetet csak saját csatlakozójával csatlakoztassa az IO-Link masterhez. Itt is elegendő egy szabványos kábel a teljes működés megvalósításához.

  Egy Balluff IO-Link érzékelőhub akár 16 érzékelő vagy aktor jelét képes kötegelni. Különösen kimagaslóak sorba köthető hubjaink bővítőporttal, amelyekhez további érzékelőhubot vagy szelepszigetet csatlakoztathat. Amennyiben a szóban forgó hubokat tehát egy további hubbal köti sorba, és 16-szoros IO-Link masterünkhöz csatlakoztatja, egy modul akár 496 be-/kimenetet visz át.

 • Adatok és energia érintkezésmentes átvitele

  Gyors szerszámcsere

  Maximálisan rugalmas, mivel a robot sugara 360 fokosra nő

  Az induktív csatolók a robottechnikához optimális esetet jelentenek. Ezek ugyanis érintkezésmentesen egyidejűleg viszik át az adatokat és az energiát légrésen keresztül. Mi ebből a haszna? Nagyon jelentős - és több szempontból is. Ekkor egy kábelszakadás veszélye teljesen ki van zárva. Nincs szükség a mechanikus dugaszoló csatlakozók csatlakoztatására, és a robot folyamatosan 360 fokos mozgásra képes.

  Induktív csatolóink az IO-Linkkel együtt garantálják Önnek a gyors befogócserét, és növelik rendszere rendelkezésre állását. Ugyanis a jelet közvetlenül a befogócsere után ismét átviszi, úgyhogy a gyártás tovább folyik. A gyorsaság és a rugalmasság a használat során támogatja a gyakori formátumváltozásokat. Ez lehetővé teszi, hogy hatékonyan gyártson még kis tételeket is. Emellett nagyon vonzó: mechanikus kopás nélkül az induktív csatolók karbantartásmentesek.

  A gyorsan szétválasztható egységek a legnagyobb mozgásszabadságot biztosítják gépe működéséhez. Így az eddig nehezen hozzáférhető összetevők egyszerűen csatlakoztathatók az IO-Linkkel. Ugyanis az összes IO-Link-képes készüléket most rugalmasan és érintkezés-mentesen csatlakoztatja az IO-Link masterhez és a vezérléshez.

  A kétirányú induktív csatolókkal az adatok mindkét irányban átvihetők, az aktorok, mint a szelepszigetek egyidejűleg vezérelhetők, és a jelek összegyűjthetők. Ezek a változatok támogatják az IO-Link teljes működését, úgyhogy az intelligens érzékelők és aktorok érintkezésmentesen paraméterezhetők és diagnosztizálhatók.

 • Bármikor teljes adatátláthatóság

  Munkadarabok pozicionálása a szerelés közben

  A kifogástalan diagnosztika növeli a megbízhatóságot

  A gyártással, szállítással és feldolgozással kapcsolatos információk az Ipar 4.0 programmal összefüggésben nélkülözhetetlenek. Az intelligens érzékelők a helyszínen így mindig fontosabbak. Többfunkciós optoelektronikai érzékelők regisztrálják a valós üzemállapotokat, gyűjtik és feldolgozzák az információkat. És az IO-Linken keresztül sokkal több adatot továbbítanak, mintha pusztán csak kapcsolójeleket küldenének.

  A BOS 21M ADCAP többfunkciós érzékelő piros fénnyel ideális, hogy munkadarabjait a szerelés közben optimálisan pozicionálja. A mindenkor legjobb működés érdekében az IO-Linken keresztül négy különböző érzékelőmód között válthat át kényelmesen. Ezáltal mindig a legjobb és lemegbízhatóbb érzékelőmódot használja feladatához.

  Egyidejűleg az érzékelő továbbítja a diagnosztikai adatokat is. Így lehetővé teszi Önnek a rendelkezésre álló fényvisszaverési érték kiértékelését, amely az érzékelő növekvő szennyeződését képes észlelni. Így a karbantartási és tisztítási terveket úgy alakíthatja, hogy az érzékelők mindig időben legyenek tisztítva, mielőtt meghibásodást okozhatnának. Továbbá ezen keresztül azt is megtudja, hogy az érzékelők egy tisztítás után még mindig optimálisan vannak-e beállítva.

  De a BOS 21M ADCAP még többre is képes: Így folyamatosan ellenőrzi a LED adófénysugár fényerejét és megvilágítási erősségét, úgyhogy az érzékelő hibás kapcsolásai szinte kizárhatók. Ezen túlmenően a beszerelt számolófunkció különböző számoló és reset üzemmódokkal lehetővé teszi, hogy a darabszámot további programozás nélkül ellenőrizhesse a vezérlésben

  Amennyiben érzékelési feladatai igényesebbek, a BOS 21M HPL nagy pontosságú optoelektronikai lézerünket ajánljuk számos kiegészítő funkcióval. A különböző érzékelési és kiértékelési módoknak köszönhetően a szóban forgó High-Performer segítségével bonyolult objektumok és a legkisebb részletek is pontosan detektálhatók.

 • A magas gyártási minőség érdekében

  Folyamati közegek ellenőrzése

  Érzékelőcsere Plug-and-Play módszerrel: a gépek magas rendelkezésre állása

  A nyomásérzékelőket nem tudja megkerülni, ha a folyamati közegeket, mint a hűtő- és kenőanyagok, hidraulikaolajok és a pneumatikus rendszerek, ellenőrizni szeretné. Például a rendszernyomás befolyásolja a felületminőséget a munkadarab megmunkálása során. Folyamatos és pontos utánaszabályozását lehetővé teszik az IO-Link nyomásérzékelőink, mivel ezek mérési értékeiket és adataikat folyamatosan továbbítják a vezérléshez.

  A megmunkálóközpontban is elérheti a legjobb eredményeket a nyomásérzékelőkön keresztül. Ennek során a nyomásérzékelők átveszik a befogási út ellenőrzését, és így biztosítják a munkadarab és a szerszám biztonságos megtartását az esztergagépben.

  Az IO-Link nyomásérzékelőket a vezérlésen keresztül paraméterezze úgy, hogy azok közvetlenül az esemény helyszínén legyenek felszerelve, akár nehezen hozzáférhető helyekre is. A méréstechnikailag legjobb pozícióban és a gép kialakítása szempontjából optimálisan összehangolva. Mindez gyors és precíz eredményeket garantál Önnek. És csökkenti költségeit, mivel a hidraulikavezetékek körülményes mechanikus telepítése ekkor minimálisra csökkenthető.

  Az IO-Link nyomásérzékelők gépei maximális rendelkezésre állását biztosítják. Az érzékelőcsere ugyanis egyszerű Plug-and-Play módszerrel történik, mivel a kicserélt érzékelő adatait az IO-Link master automatikusan átveszi.

  Igényeinek megfelelően választhat az IO-Link kijelzős nyomásérzékelői és a kijelző nélküli IO-Link nyomástávadók között. Így mindenkor a legjobb és leggazdaságosabb megoldást kapja.

 • Nagyobb rugalmasság még soha nem volt egyszerűbb

  Az üzemi állapotok egyszerű megjelenítése

  Egyetlen lámpa. Sok funkció. Korlátlan alkalmazhatóság

  Még nem látható előre a Smart Factory (intelligens gyár) összes követelménye. Azonban automatizálási folyamatainak láthatóvá tételéhez már ma kap egy modern IO-Link eszközt, amely szinte korlátlanul használható, és legjobban felkészíti a jövőre.

  A LED-es jelzőlámpa az IO-Link interfésszel korábban nem sejtett rugalmasságot nyújt. Ugyanis a Balluff SmartLight részletesen képes szemléltetni az üzemállapotokat. És ezen túlmenően még tendenciák és folyamatok is egyszerűen leolvashatók. Ehhez a SmartLight három különböző üzemmóddal rendelkezik.

  A legkülönbözőbb színjelek megjelenítése szabadon konfigurálható szegmensekben (szegmens mód). A színátmenetes kijelző a mérési értékek, mint a töltöttségi szint, pozíció vagy hőmérséklet ábrázolásához (szint mód). Valamint egy automatikus futófény szabadon beállítható előtér- és háttérszínnel (futófény mód). A legjobb ebben: Folyamatos üzem közben mindegyik üzemmódra átválthat. A színek is módosíthatók menet közben. Ugyanis a SmartLight egyszerűen konfigurálható a vezérlésről. A hagyományos jelzőlámpák körülményes mechanikus átszerelését ezért nyugodtan elfelejtheti. És teljesen ellentétben a piacon korábban elérhető rendszerekkel a színek és zónák számát, méretét és a színdefiníciót egyénileg határozza meg.

  Eközben a SmartLight, mint az összes IO-Link eszköz, egyszerűen csatlakoztatható és telepíthető. Háromeres érzékelőkábellel gyorsan csatlakoztassa ezeket rendszeréhez, és így máris létrehozta a teljes funkcionalitást.

 • Megbízható állapotfelügyelet: magas gyártási minőség

  Állandó hőmérséklet az indukciós edzés közben

  Érzékelő közvetlenül az esemény helyszínén

  Ahhoz, hogy alkatrészeit lágyítással vagy indukciós edzéssel nemesítse, infravörös hőmérséklet-érzékelőink minden esetben pontosan megfelelnek Önnek. Ugyanis a hőmérsékletek edzési folyamat közbeni felügyelete rendkívül fontos, azért hogy a munkadarab ne károsodhasson, és a termék szükséges minősége garantálható legyen. Érzékelőink a robusztus M30 nemesacél házban érintkezésmentesen és megbízhatóan elvégzik ezeket a feladatokat. Mégpedig 250 - 1250 °C hőmérséklet-tartományban. Ennek során érzékelik a forró tárgyakat, még ha mozognak is ezek. Hőmérséklet-érzékelőink ezzel lehetőséget teremtenek a folyamat időtartamának jelentős csökkentésére.

  Az érintkezésmentes hőmérsékletregisztrálás során fontos érték az emissziós koefficiens. Ezt billentyűnyomással teach-in módszer keretében betaníthatja, ha ismeri az objektum hőmérsékletét. Ez általában egyszerűbb, mint pontosan meghatározni az emissziós koefficienst. És azzal az előnnyel jár, hogy a gép jelentősen rövidebb idő alatt beállítható.

  Az IO-Link lehetővé teszi az érintkezésmentes érzékelők optimális, megközelíthetetlen helyeken való telepítését is, mivel ekkor az összes funkció és paraméter remote módon paraméterezhető a vezérlésből. Termékcsere esetén sincs szükség helyszíni beállításokra. Ugyanis a megfelelő paraméterkészletek bármikor frissíthetők és feltölthetők az IO-Linken keresztül.

  A kommunikációs szabvány megnyitja a folyamatos diagnosztikát. Az IO-Link interfészen keresztül egyidejűleg bármikor lekérdezheti az eszköz állapotát. Ezenfelül a környezeti feltételekről az érzékelő által az IO-Linken keresztül rendelkezésre bocsátott információk ugyancsak naplózhatók és dokumentálhatók, miként a forró munkadarab hőmérsékletértékei.

 • A pozíciók folyamatos és érintkezésmentes lineáris mérése

  Befogási folyamat ellenőrzése a géprendszerben

  Maximális folyamatbiztonság - akár mostoha ipari körülmények között is

  Egy megmunkálóközpont kompakt és precíz szerszámorsói, befogóhengerei és szerszámcserélői központi szerepet játszanak a munkafolyamatban. Ezért a befogási folyamat megbízható és kopásmentes ellenőrzése a géprendszerben nagyon fontos.

  Az induktív IO-Link pozíciómérő rendszerünkkel egyszerű módon megbirkózhat ezzel az igényes feladattal. Ez abszolút mérési elvvel rendelkezik, és egy kiegészítő out-of-range (tartományon kívüli) bitet visz át. Ezzel a vezérlésben olyan információ áll rendelkezésre, hogy a cél elhagyta a mérési tartományt, úgyhogy a megbízhatóság növekszik. Kiegészítésképpen akár három kapcsolójel állítható be, és belső hőmérséklet-regisztrálás lehetséges. A mérőrendszer magas linearitása és precíz ismétlési pontossága is megbízható eredményeket szolgáltat Önnek.

  Egyidejűleg a teljesen öntött házban lévő érintkezésmentes mérőrendszerrel a folyamatok maximális biztonságát és a lehető legjobb automatizálási minőséget is biztosítja. És mindezt éppenséggel mostoha ipari környezetben is. Itt szintén előny a nagyon jó elektromágneses összeférhetőség. Eközben induktív IO-Link pozíciómérő rendszerünk a beállítható méréstartományával egész rugalmasan használható. És kompakt méretei alapján kevés hely esetén is jól integrálható.

  Digitális IO-Link jele révén a pozíciómérő rendszer garantáltan hibamentesen működik, és mindezt árnyékolás nélküli kábellel. Az IO-Linknek köszönhetően megtakaríthat egy analóg bemeneti kártyát.

 • Azonosító komplett megoldások átviteli rendszerekhez

  Adatok automatizált regisztrálása

  Fokozza a termékminőséget, optimalizálja a folyamatot

  Amikor az automatizáláson belül alkatrészek nyomon követéséről van szó, az RFID-nek nincs alternatívája. Ugyanis az önvezérlő rendszerek regisztrálják és dokumentálják az összes adatot valós időben. Ezek minden egyes gyártási lépést, minden használt anyagot és minden üzemi eszközt nyomon követhetővé tesznek, úgyhogy a korrekciók már a futó folyamat közben lehetségesek. Ezzel az átfogó átláthatósággal az RFID feltételt teremt egy folyamatoptimalizáláshoz, és egyidejűleg magas minőségű termékeket garantál.

  Az összes alkalmazáson belül a gyors adatátvitelt, a rövid ütemidőket és a magas szintű adatbiztonságot robusztus BIS V kiértékelő egységünk képviseli. Ez lehetővé teszi a különböző LF, HF és UHF RFID technológiák vegyes üzemeltetését. Ezért elegendő egy kiértékelőegység típus, amelynek feladatát mindig is meg szeretné oldani. Iparfüggetlen használathoz a szóban forgó High-Performer-t tökéletes elektromágneses összeférhetőséggel kapja meg, magától értetődően a világszerte használatos buszrendszerekkel együtt.

  A BIS V négy portot kínál, amelyek egymástól függetlenül paraméterezhetők, és akár négy író-/olvasófej egyidejű működését nyitják meg Önnek. Kiegészítésképpen az integrált IO-Link master porthoz IO-Link-képes érzékelőket és aktorokat vagy egy érzékelőhubot csatlakoztathat akár 16 érzékelőig. Ezáltal bármilyen hálózati technológiában a legegyszerűbb módon egyesíti az érzékelőadatokat. Ezek így egyszerűsítik hálózati struktúráját, időt és költséget takarítanak meg.

  Alternatívaként használhatók IO-Link azonosító rendszerek is. Olyan egyszerű, mint egy érzékelőt az IO-Link masterhez csatlakoztatni, nincs szükség kiértékelő egységre. Összességében az IO-Link különösen gazdaságossá teszi az alkatrészek nyomon követését.

 • Gyors paramétercsere, minimális selejt

  Formátumcsere automatizálása

  A változó követelményekre gyorsan és rugalmasan reagál

  Az egyre kisebb sorozatnagyságok miatt gyártásával mind gyorsabban kell és lehet reagálni a vevők különböző igényeire. Ez pedig nagyon rugalmas, mivel az anyag betáplálásakor, a megmunkálásnál és a csomagolásnál különböző formátumok jönnek létre.

  A beállítási pontok, mint a szállítószalagok és vezetősínek pozícióját és távolságát ezért a termék formátumától függően újra meg újra be kell állítani. Ha a pozíciómérő rendszereket formátumbeállításra használja, lerövidül a formátumcsere ideje, nő a termék minősége, és minimalizálódik a selejt.

  A magnetostrikciós pozíciómérő érzékelőnk az IO-Link interfésszel gondoskodnak egyes formátumbeállításainak nagy pontosságú, gyors és abszolút pozíciólekérdezéséről. A masszív kialakítás a hermetikusan lezárt házzal teljesen érzéketlenné teszi elszennyeződés, rázkódás és rezgések esetén. Még szélsőséges környezeti körülmények között is profitál a gép és a rendszer nagyfokú rendelkezésre állásából. Amennyiben egy pozíciómérő rendszerrel egyidejűleg több pozíciót kérdez le, kiegészítésképpen integrációs ráfordítást és pénzt takarít meg.

  Az IO-Linkkel használjon ki azonnal több előnyt: A bekötés a vezérlésbe és a paraméterek cseréje a definiált protokollokkal egyszerű és időtakarékos. Egyszerű Plug-and-Play módszerrel sikerül a gyors rendszercsere. És referenciamenet nélkül a kopásmentes rendszer 4572 mm maximális mérési hosszal azonnal újból használatra kész.

 • Egyszerű kezelés, sokoldalú használat - gazdaságos!

  Pozíciók és végállások mérése abszolút pontossággal

  A pozíciók mozgás közbeni folyamatos ellenőrzése

  Ha más útmérőrendszerek túl nagyok, túl lassúak, túl pontatlanok vagy túl rugalmatlanok - a BML SL1 abszolút mérőrendszerben megbízhat. Ez mindenütt jeleskedik, ahol, mint a példában, a pozíciók és végállások nagy abszolút pontossága szükséges. Kifejezetten mérési és pozicionálási feladatokra fejlesztették, szupergyors, rendkívül pontos és iparágtól függetlenül használható. Emellett kompakt, így jól integrálható. Kezelése egyszerű, ugyanakkor rendkívül gazdaságos.

  A beépített IO-Link interfésze rendkívüli rugalmasságot biztosít. Nem utolsósorban az IO-Link révén a mérőrendszer kényelmesen csatlakoztatható is. A formátumelőkészítés és -beállítás a kommunikációs szabvánnyal gyorsan elvégezhető. Ugyanis az összes paraméter kényelmesen megadható központi helyről. Az IO-Linken keresztül kiadhatók a pozícióinformációk és betekintés nyerhető a vezérlésbe is. Az IO-Link segítségével történik a célpozíció felügyelete és a pozíciók ellenőrzése a mozgás során.

  A BML SL1 segítségével egyszerre használhatja ki azokat az előnyöket, amelyeket a mágnesszalagos mérőrendszer és a vezérlések világának leginnovatívabb interfésze nyújt.

 • Egyszerű koncepció ipari feladatokhoz

  Minőségellenőrzés az Ön egyedi előírásai alapján

  Az IO-Linkkel jól felkészül az Ipar 4.0 programra

  A modern, rugalmas gyártáshoz SmartCamera készülékünk a terepi buszokkal és az IO-Linkkel együtt széles körű alkalmazásokat kínál. A gyártási fokozataikat is beleértve átveszi a legyártott alkatrészek vizuális minőség-ellenőrzését azáltal, hogy például ellenőrzi, hogy a méret, távolság, pozíció és irányítottság rendben van-e vagy, hogy az alkatrészek teljesen és hibamentesen megvannak-e. Ezzel egyidejűleg idejében fel tudja tárni a folyamathibákat minden egyes gyártási lépésben, és megfelelően korrigálni tudja ezeket. Így megakadályozza a kieső gyártási tételeket, és csökkenti járulékos költségeit.

  A folyamat optimális lefolyásának biztosításához az IO-Link interfészén keresztül további érzékelőrendszer köthető be a teljes megoldás érdekében úgy, hogy kameránkkal jól előkészül az Ipar 4.0 kihívásaira.

  Az IO-Link master interfészen keresztül például a folyamatellenőrzési állapotokat is közvetlenül - SPS vezérlés nélkül - IO-Link SmartLight jelzőlámpánkkal meg tudjuk jeleníteni. A SmartCamera intelligens adatkezelést nyit meg, és gondoskodik a modern információtárolásról. Minden adatot megfelelően formázva továbbít a fölérendelt vezérlőrendszerhez.

  Ennek során felhasználóbarát felületet biztosít, hogy az összes feladatot egyedi előírásai alapján egyszerűen és gyorsan betanulja. A komplett szoftver online súgóval, valamint grafikus felülettel, szerszámsegédeszközzel és kézikönyvvel együtt már integrálva van. Magától értetődőnek tartjuk, hogy ragyogó képekre számít.

  Kiegészítésképpen stabilizálja a SmartCamera alkalmazásával a teljes gyártási folyamatot. Ugyanis a SmartCamera úgy konfigurálható, hogy csupán csak a vezérléshez szükséges információk fussanak a folyamathálózaton keresztül. Az összes többi adatot külön Gigabit Ethernet hálózat továbbítja. Ez minimalizálja az adatterhelést, és biztosítja folyamathálózatát.

 • Automatizált szerszámkezelés RFID megoldással

  Szerszámok automatizált kezelése

  Az összes szerszám mindig szem előtt van

  Az ipari automatizáláshoz a Balluff robusztus RFID rendszerei több mint 30 éve biztosítják az alkalmazott szerszámok magas minőségét és ezek optimális kihasználását. Ennek érdekében olyan rendszereket kínálunk, amelyek a marógépekben és megmunkálóközpontokban alkalmazott CNC vezérlésnek mindig kifogástalan szerszámadatokat bocsátanak rendelkezésre.

  Az RFID rendszer minden tervezett feladatnál a megfelelő szerszámot rendeli a megfelelő géphez. Ezáltal minden egyes szerszámot a gyártáson keresztül önállóan vezérel, ellenőriz, és - ha szükséges - utánamunkál és visszaszállít. Az RFID ugyanis biztosítja minden alkalmazott szerszám egyértelmű azonosítását, mivel a munkadarab-befogóval fixen csatlakoztatott adathordozó egyedi azonosítója révén ez összetéveszthetetlen. A szerszám minden releváns adata az IO-Linken keresztül megjeleníthető a vezérlésben. Ez lehetővé teszi a kiváló minőségű megmunkálást és az optimális szerszámkihasználást. Ily módon az RFID rendszerrel támogatott szerszámkezelés hozzájárul a magasabb hozzáadott értékhez.

  A Balluff cégnél kisfrekvenciás (LF) és nagyfrekvenciás (HF) rendszerek kaphatók, amelyek az adathordozók, valamint író-/olvasófejek változatos sokféleségével a legkülönbözőbb alkalmazási feladatokat oldják meg a legnehezebb üzemeltetési körülmények között is. Így kisfrekvenciás BIS C rendszerünk éveken keresztül standardnak számított. Nagyfrekvenciás BIS M rendszerünkkel nagy mennyiségű adatot kezelhet. És ha mind kisfrekvenciás (LF), mind pedig nagyfrekvenciás (HF) rendszerrel szeretne dolgozni, megoldásaink lehetővé teszik a két frekvencia megbízható vegyes üzemeltetését. Nálunk ugyanis ráadásul egy frekvenciafüggetlen, technológiákon átnyúló kiértékelő egységet is kap.

 • Információcsere és adattovábbítás minden szinten

  Safety over IO-Link

  Az IO-Link továbbítja mind az érzékelők/aktorok részletes adatait, mind a biztonságos információkat

  A modern automatizálás nem nélkülözheti a robottechnikát. A robottechnika azonban biztonságot igényel, hogy ember és gép között lehetővé tegye a gyors kölcsönhatást. Ezért a biztonságtechnika az automatizáláshoz van beállítva: Csak velük együtt realizálhatók például a gyors pick-and-place alkalmazások.

  Koncepciónkkal Ön azokat a megoldásokat használja, amelyek éveken át pontosan és biztonságosan működnek. Ebben az a különleges, hogy mindezek egyidejűleg egyszerűen meg is valósíthatók. A Balluff biztonságtechnikája ugyanis az IO-Link előnyeit kínálja.

  A Safety over IO-Link egyszerűen integrálható, gyorsan reagál. És az utolsó méterig kommunikál, úgyhogy mind az érzékelők/aktorok részletes adatai, mind pedig a biztonságos információk felhasználhatók. Ez minden szinten lehetővé teszi a megbízható, rugalmas információcserét és adattovábbítást.

  Az integrációhoz egyszerűen csatlakoztassa a biztonságos E/A modult az IO-Link masterhez. Ehhez az érzékelőszinten nyitott rendszerhez szinte minden biztonsági eszköz csatlakoztatható, és a szabványos bináris érzékelők jelei egyesíthetők. A paraméterezés központilag, a vezérlésből történik. A biztonsági szempontból fontos információk a masteren át jutnak el a vezérlésbe.

 • Az ember és a gép gyors kölcsönhatása érdekében

  Személyek biztonságos védelme

  Veszélyes helyek gazdaságos lebiztosítása

  Gazdaságos megoldást tesznek lehetővé a veszélyes helyek lebiztosítására a biztonsági fényfüggönyeink. Az érintkezés-mentesen ható védőberendezés biztonságosan észleli az ujjakat, a kezet vagy a szerszámtestet, és leállítja a gép összes veszélyes mozgását. Így gondoskodik a személyek biztonságos védelméről, és megtakarítja a biztonsági kerítés megépítését úgy, hogy a rendelkezésre álló tér jobban kihasználható legyen. Egyidejűleg profitáljon a manipuláció elleni magas szintű védelemből. Ehhez egyszerűen csatlakoztassa a fényrácsot a biztonsági E/A modulhoz, amely az IO-Link masterrel van összekötve. Ezzel létrehozta a biztonsági funkciót. Ugyanakkor költségeket takarított meg. A csatlakozástechnológia ugyanis M12-vel szabványosított.

  Ahhoz, hogy a robotnak megbízhatóan tudjon anyagot betáplálni, biztonsági fényfüggönyeink az anyagzsilipelésnél is használhatók, így azután a Muting alkalmazásokat is realizálni tudják. Ott a biztonsági funkció átmenetileg áthidalódik, amikor az anyagot a védőmezőn keresztül szállítja. Ennek ellenére a biztonság fennmarad, ha egy személy nem tervezetten a védett tartományba lép.

  Ebben az esetben vészleállító funkciónkkal kezdeményezheti a stop parancsot, és ezzel gondoskodik a veszélyes mozgás leállításáról. Vészleállítónk egyszerűen felszerelhető és sokrétűen használható. Kompakt házával legkülönbözőbb gépekhez és berendezésekhez alkalmas. Magas védelmi fokozata révén por és víz esetén ideális.

 • Kopásmentes és manipuláció ellen védett

  Személyek és berendezések biztonsága

  Robotpozíció és végállás közvetlen lekérdezése fém esetén

  Induktív biztonsági érzékelőink biztonságot nyújtanak személyek és berendezések számára. Ezek érintkezésmentesen regisztrálják fémtárgyak közeledését. És továbbítják Önnek a szükséges biztonsági jeleket a pozícióról vagy a végállásról. Ily módon megbízhatóan ellenőrizheti a robotokat és a munkadarabtartókat. A hagyományos biztonsági kapcsolókkal ellentétben az induktív biztonsági érzékelőknek nincs szükségük speciális ellendarabra. A fém szerszámtartók robotpozíciójának és végállásának közvetlen lekérdezése így egyszerűen megoldható. Ehhez az érzékelőket egyszerűen csatlakoztassa a biztonsági E/A modullal, hogy az összes jelet egyesítse, és az IO-Link masteren keresztül kiértékeléshez továbbítsa.

  Hozzáférés elleni védelem gazdaságosan megoldva

  A hozzáférés elleni kopásmentes védelmet Reed biztonsági kapcsolónk garantálja. Ez a gazdaságos megoldás érzéketlennek mutatkozik az ajtómozgásokkal szemben, és nagyon robusztusnak a használat közben. További előny: Távtartóval a beszerelés még ferromágneses környezetben is megvalósítható.

  Erős rezgések esetén

  Akinek magasabb követelményeket kell teljesíteni, az nem megy el a transzponderkódolású biztonsági érzékelők mellett. Az RFID biztonsági érzékelőink így garantálják az erős rezgéseknek kitett biztonsági ajtók megbízható ellenőrzését. Profitáljon ezekkel a magas kódolási fokozatokból, és - ezekhez kapcsolódva - a manipuláció elleni magas szintű védelemből. A passzív RFID transzponder egyértelműen azonosítható.

  A szennyeződésre nem érzékeny nagy működési tartományú érzékelők akkor ideálisak, ha az ajtók lesüllyedtek vagy pontatlanul vezetettek. Ezek ugyanis sok mozgásteret biztosítanak a szereléskor. Továbbá kiegészítésképpen, hogy ajtóvasalásokat spóroljon meg, mágneses szorítókkal szerelt változatokat kap.

 • A pneumatikus és hidraulikus rendszerhez

  Biztonság befogószerkezetekhez

  All-in-one (minden egyben) megoldás az érzékelők és aktorok csatlakoztatásához - galvanikus leválasztással

  A munkadarab-befogó pneumatikus befogószerkezetének biztonságáról galvanikusan leválasztott érzékelő-/aktorhubunk gondoskodik. Ez az all-in-one (minden egyben) megoldás lehetőséget nyújt arra, hogy egyetlen modulhoz csatlakoztassa mind az érzékelőket, mind pedig az aktorokat. A hengerek pozíció-visszajelzése az érzékelőszegmensen keresztül történik. Egyidejűleg az aktorszegmens külön kapcsolható biztonsági áramkörén keresztül biztonságosan kikapcsolható, mivel az IO-Link I/O hub két galvanikusan leválasztott szegmensre van felosztva.

  Az aktorszegmens tápfeszültségének biztonságos megszakításához külső biztonsági készülék szükséges. Ilyenkor a modullal akár EN62061 szerinti SIL2 szintű biztonsági funkciók is megvalósíthatók. A használathoz jó tudni: Az IP67 védettségű robusztus fémház rendkívül mostoha környezethez is megfelelő. Az IO-Linken és az állapotjelző LED-eken keresztül lehetséges a diagnosztika. Továbbá az IO-Link jelminőségét is megbízhatóan ellenőrzi.

  A modullal maximum nyolc digitális be- és kimenet kezelhető. Ha megszakad az IO-Link kapcsolat, beadja a kimenetek előre definiált állapotait, amelyek az IO-Link kapcsolat visszaállításáig megmaradnak. A gép szóban forgó egyértelmű állapotával referenciamenet nélkül közvetlenül folytathatja a gyártást, és értékes időt takarít meg, ha a kapcsolat helyreáll.

 • A hegesztőkörnyezet szélsőséges feltételeihez

  Jelek biztonságos átvitele zavaró elektromos mezőkben

  Decentralizált rendszer-architektúra a hegesztőfülkében

  A hegesztőkörnyezet szélsőséges feltételeihez a Balluffnál robusztus modulokat kap a zavaró környezeti hatások ellenére is biztonságos jelátvitelhez. Az üvegszálas műanyagból készült hegesztésálló moduljaink megbízhatóan ellenállnak a hegesztési fröccsenéseknek, hegesztőáramoknak és a zavaró elektromágneses mezőknek.

  A könnyen telepíthető modulok IO-Link masterként és IO-Link érzékelő-/aktorhubokként mindenkor 8 IO-Link porttal állnak rendelkezésre 16 be- és kimenet számára. Minden bemenet zárlatbiztos, minden kimenet túlterhelés ellen védett. Kiegészítésképpen IO-Link érzékelő-/aktorhubjaink bővítőportot kínálnak egy IO-Link szelepsziget-csatlakozó vagy egy további IO-Link érzékelő-/aktorhub csatlakoztatásához, úgyhogy akár 30 be- és kimenet használható. Innovatív terepi busz megoldások így nagyon rugalmasan megvalósíthatók.

  A hatékony pont-pont kapcsolatot biztosító IO-Link decentralizált rendszer-architektúra felépítését teszi lehetővé a hegesztőfülkében, a kapcsolószekrényen kívül. Az IO-Link masterrel felszerelt hálózati csomópontok Etherneten/IP-n keresztül közvetlenül kommunikálnak a vezérléssel vagy a gép vezérlőkészülékével.

  Az IO-Link portokhoz a legkülönfélébb, IO-Link interfésszel ellátott intelligens érzékelők vagy I/O modulok csatlakoztathatók. Így egyszerű struktúrákat használ, és nagyon rugalmas. Továbbá a paraméterek egyszerűen átvihetők. A folyamatos diagnosztika megbízható ellenőrzést biztosít. És a kedvező árú háromeres, árnyékolás nélküli ipari kábelek könnyen szerelhetők.

 • Condition based Maintenance és Condition Monitoring (állapotfüggő karbantartás és állapotfelügyelet)

  Az optimális feszültségellátás a zavarmentes üzemeltetés érdekében

  A zavarmentes üzemeltetés érdekében

  IO-Link Heartbeat hálózati tápegységeink minőségükkel és hosszú élettartamukkal hozzák létre a megbízható és hatékony feszültségellátást. Nagyon magas minőségű alkatrészekből készülnek, és csekély maradék hullámosságú szabályozható kimeneti feszültséget nyújtanak.

  Különösen meggyőzőek kifinomult diagnosztikai képességükkel, így támogatják az előrelátó karbantartást, az állapotfüggő karbantartást és az állapotfelügyeletet az Ipar 4.0 értelmében.

  Az integrált ellenőrzés az IO-Linken keresztül adja ki a Load Level, Stresslevel és Lifetime parancsot. Így megbízható információkat kap a hálózati tápegység aktuális elektromos és hőterheléséről, a készülék kopásmértékéről és hátralévő élettartamáról. Kiegészítésképpen ez helyileg az állapotkijelzőn kényelmesen leolvasható. A háromszínű LED-ek ehhez közlekedési lámpaként működnek.

  Az IO-Linken keresztül továbbmutató, részletes diagnosztikai és állapotinformációkat hívhat le a készülékhez, az üzemeltetési paraméterekhez és előzményekhez, így aztán ezek az adatok megtekinthetők a fölérendelt vezérlési és diagnosztikai rendszerben. Ezáltal bármikor tudja, hogy mikor kell egy készüléket lecserélni, és így növeli a rendszer rendelkezésre állását.

  A speciálisan automatizálási célra fejlesztett hálózati tápegységek tökéletesen illeszkednek a vezérlési csomagjába. A rendkívül keskeny beépítési forma az IP20 védettségű házzal együtt lehetővé teszi a kapcsolószekrény erőforrás-optimalizált kialakítását. A decentralizált szerkezetű modulokat közvetlenül a fogyasztónál ellátó IP67 védettségű változatok természetesen szintén elérhetők.

Tudjon meg többet a Balluff IO-Linkről

Ember-gép interfészek: SmartLight Egy lámpa, három funkció

Ipar 4.0 Az ipari automatizáláshoz felhalmozott szakértelem

Ipari hálózattechnológia Hálózatok IO-Linkkel

Safety over IO-Link Biztonság Balluff minőségben