IO-Link előnyei: Nagyobb hatékonyság, kevesebb költség
IO-Link előnyei: Nagyobb hatékonyság, kevesebb költség

Hatékony és költségtakarékos - az IO-Link előnyök

Az IO-Link kommunikációs interfész kézzelfogható előnyöket kínál: a gyors és költségtakarékos telepítéshez, valamint folyamatos diagnosztikát és az érzékelők gyors cseréjét. Ugyanis ezek központi helyről paraméterezhetők. Összességében ez nagyobb rugalmasságot eredményez, és növeli az automatizálás hatékonyságát.

Az IO-Link könnyen telepíthető

Az IO-Link-hez elegendő egy, az iparban szokásos három- vagy négyeres szabványos kábel. Az egységes szabványos interfész így gyorsan integrálható a terepi busz világába. Még a komplex eszközök is egyszerűen beköthetők. Különösen érdekes: Még drága árnyékolt kábelezés nélkül is garantált a digitális kommunikáció interferencia-mentessége. Eközben az analóg jeleket átalakítási veszteségek nélkül digitalizálja.

Az IO-Link növeli a gép rendelkezésre állását

Az IO-Link lehetővé teszi az érzékelők gyors és hibátlan cseréjét, és lerövidíti a rendszer üzembe vételéhez szükséges időt. Az állásidők jelentősen csökkenthetők, mivel egy kicserélt IO-Link érzékelő paraméterei az IO-Link masterről vagy a vezérlésből automatikusan beíródnak az új érzékelőbe. Az üzembe helyezések, formátumváltozások vagy receptváltások a vezérlés funkcionális moduljaiból központilag elvégezhetők. Ezzel időt takarít meg, és minimálisra csökkenti a hibapotenciált. További előnyök: Az IO-Link eszközök nem cserélhetők fel, mivel ezek automatikusan azonosítva vannak az IO-Linken keresztül.

Az IO-Link igényorientált karbantartást tesz lehetővé

A teljes folyamat folyamatos diagnosztikai adatai meghosszabbítják a karbantartási időintervallumokat, mivel az IO-Linken keresztüli automatikus utánaszabályzás miatt jelentősen ritkábban kell álló helyzetben tartani a berendezéseket és a gépeket. Ekkor egy előrelátó hibafelismerés is lehetséges. Ugyanis a folyamat teljes paraméterei folyamatosan jelennek meg a vezérlésben.

Az IO-Link hatékonyabbá teszi az üzemeltetést

Az IO-Link érzékelők a gépben közvetlenül a hatáshelyeken pozicionálhatók, mivel az érzékelő hozzáférhetősége már nem játszik szerepet. Ez folyamattechnikailag optimális. Az IO-Link érzékelők folyamat-ellenőrzése, paraméterezése és hibaanalízise most a vezérlésben történik. Így a gépek folyamatai időben optimalizálhatók. Kiegészítésképpen ki vannak zárva a jelkésleltetések és a jeltorzulások. Ugyanis a digitális adatátvitel gondoskodik a jelek magas minőségéről. Az IO-Linkkel kiterjedt alkalmazási követelmények realizálhatók. Ugyanis a szabványos bináris és analóg eszközök az IO-Link érzékelőkkel és aktorokkal egyidejűleg használhatók.

Az IO-Link nagy teljesítőképességű integrált hálózatot biztosít

A vezérlési koncepciók az IO-Linkkel együtt egyszerű és univerzális megoldásokat szolgáltatnak a nagy teljesítőképességű integrált hálózat számára úgyhogy Ön a csekély költségű univerzális interfésszel profitál, mégpedig rugalmasabban, mint valaha.

Az IO-Link a szabványunk

Az IO-Link előnyei nyilvánvalóak: könnyű telepítés, a gép nagyfokú rendelkezésre állása, igényorientált karbantartás, hatékony üzemeltetés és egy nagy teljesítőképességű integrált hálózat. Az ipari automatizálás elkötelezett partnereként a Balluff nemcsak a termékek és szolgáltatások rendkívül széles skáláját kínálja olyan eszközökből, mint az IO-Link masterek, IO-Link hubok és IO-Link érzékelők, hanem Önnel közösen megoldásokat fejleszt ki az ipari automatizálás területén, amelyek pontosan az Ön követelményeihez hangoltak és világszerte használhatók.

Példák

 • Terepi buszok átvezetése

  Az IO-Link magas szintű szabványosítási tényezőt biztosít

  Plug-and-Play minden hálózatban

  Berendezés- és gépgyártóként nemzetközi területen mozog? Termékeinek meg kell felelniük a legkülönfélébb országok feltételeinek és összhangban kell lenniük a legeltérőbb hálózatokkal.

  Bármely országban tevékenykedjen is, az IO-Linkkel helyszíni telepítési koncepciót nyújt a különböző piacokon: a Profibus, Profinet, Devicenet, Ethernet/IP, EtherCAT, CC-Link vagy CC-Link IE/Field számára.

  A buszrendszer beállításához csupán a mastert kell cserélni, a közel azonos kapcsolási rajzokkal - többletráfordítás nélkül - problémamentesen tovább dolgozhat.

 • Robotok automatizálása

  Egy egyszerű M12 csatlakozó elegendő

  Profitáljon a minimális állásidőkből

  A modern robotok sok érzékelőt igényelnek - elsősorban a robotkarban, ezek azonban nem lehetnek nagy súlyúak, hogy a robotkar dinamikus maradjon és minimális energiát fogyasszon. Tovább nehezíti a magas hatékonyságot a többpólusú kábelek drága és nehézkes elvezetése.

  Az IO-link rendszernek köszönhetően minden ilyen nehézség már a múlté, ugyanis egyetlen M12 szabványos csatlakozó is elegendő a robot működésének - külön csatlakozó nélküli - biztosításához. Az E/A modul és a szelepsziget egyszerűen összekapcsolódik, a komplexitás csökken.

  Gyors szerszámcsere megoldható induktív csatolók használatával, ezek ugyanis érintkezésmentesen egyidejűleg viszik át az adatokat és az energiát légrésen keresztül. A Plug-and-Play módszerrel az új szerszám gyorsan csatlakoztatható és az IO-link kommunikáción keresztül a vezérlésből automatikusan paraméterezhető. Már nem kell küzdenie kábelszakadás ellen, hanem profitáljon a magas fokú rugalmasságból és a minimális állásidőkből.

  1. IO-Link master, 2. Terepi busz vezeték, 3. Power vezeték, 7/8“, 4. Induktív csatoló 40 × 40 mm, bázis, IO-Link, kétirányú, 5. Induktív csatoló 40 × 40 mm, remote (távoli), IO-Link, kétirányú, 6. M12 érzékelőhub, konfigurálható, E/A bővítéssel, 7. IO-Link szelepsziget-csatlakozó (Festo, Bosch Rexroth), 8. M12 érzékelőhub, 16 bemenet, PNP, 9. Csatlakozóvezeték, M12 → M12, 4-eres

 • Decentralizálás kiépítése

  E/A jelek tömörítése és gyűjtése

  Kritikus telepítések minimalizálása

  Az IO-Link révén csupán egyetlen csomópont-/IP-címre van szüksége akár 496 be-/kimenet adatainak a továbbításához. Az adatok tömörítésével értékes címeket takarít meg, és minimalizálja a kritikus telepítéseket.

  Mérőrúd állítja be itt az IO-Link érzékelő-/aktorhubot bővítőporttal. Az IO-Link masterrel kombinálva teljesen új lehetőségeket nyújt Önnek hálózati topológiájának decentralizált kiépítéséhez. Ugyanis a szóban forgó porthoz egyszerűen csatlakoztathat szelepsziget csatlakozót vagy további IO-Link hubot: Plug-and-Play elegendő. További be-/kimeneteket dolgozzon fel így - további master nélkül.

  Akár 496 E/A konfigurálása

  16 portos IO-Link masterrel akár 496 E/A konfigurálható. A hatótávolság megduplázódik, a költségmegtakarítás pedig megsokszorozódik.

  Ennek a hálózati struktúrának a megvalósításához elegendő egy szabványos árnyékolás nélküli kábel. Ezzel már teljes körűen kihasználja az IO-Link működését, csökkenti a kábelezés költségét, és pénzt takarít meg.

  1. IO-Link master 2. Terepi busz vezeték 3. Power vezeték, 7/8“ 4. IO-Link érzékelőhub, konfigurálható, E/A bővítéssel 5. IO-Link szelepsziget-csatlakozó (Festo, Bosch Rexroth) 6. IO-Link szelepsziget-csatlakozó (SMC, Parker, Norgren) 7. IO-Link szelepsziget-csatlakozó (Numatics) 8. Csatlakozóvezeték, M12 → M12, 4-eres

 • Adatok nyomon követése

  Maximális átláthatóság az optimális folyamat érdekében

  Minőség biztosítása

  A RFID- és érzékelőrendszer IO-Linkkel való intelligens kombinációjával megoldja az azonosítási feladatait, és egyidejűleg költséghatékonyan feldolgozza a jeleket.

  Ugyanis a minőség biztosításához az RFID-rendszerek regisztrálják a teljes gyártási folyamatot, és valós időben nyomon követhetővé teszik. Minden adat közvetlenül dokumentált a munkadarabon vagy a raklapon - a környezeti feltételektől, az írási/olvasási távolságoktól és a technológiáktól függetlenül (kisfrekvencia - LF, nagyfrekvencia - HF, ultranagyfrekvencia - UHF).

  Az adatmennyiségtől és a sebességtől függően különböző készülékeket kínálunk ehhez Önnek: BIS V kiértékelő egységeket nagy adatmennyiségek gyors feldolgozásához - és ha kiegészítésképpen egyidejűleg LF, HF és UHF író-/olvasófejeket szeretne üzemeltetni, mivel a BIS V az összes RFID technológiát egyidejűleg feldolgozza.

  A szabványos azonosítási feladatokhoz egy IO-Link master alkalmas, hogy az I/O egységeket vagy az IO-Link-képes érzékelőket/aktorokat csatlakoztassa. Így például minden egyes gyártási lépés a SmartLight jelzőlámpa segítségével kiegészítésképpen ábrázolható.

  1. Profinet, 8 × IO-Link master 2. Profinet vezeték, M12 → RJ45, árnyékolt 3. Profinet vezeték, M12 → M12, árnyékolt 4. Power vezeték, 7/8“, 4-eres 5. Ipari RFID, Profinet kiértékelő egység 4-szeres, 1 × IO-Link master 6. Ipari RFID, író-/olvasófej 7. Ipari RFID, adathordozó 8. M12 érzékelőhub (fém), 16 E/A, konfigurálható 9. IO-Link SmartLight, 3 szegmens 10. Csatlakozóvezeték, M12 → M12, 4-eres 11. RFID csatlakozóvezeték, M12 → M14, árnyékolt, 4-eres

 • Mérés, vezérlés és szabályozás

  Folyamati közegek kifogástalan betáplálása

  Egy hidraulikus munkahenger olaj-hozzávezetésének példáján

  Az IO-Linkkel és egyszerű árnyékolás nélküli szabványos kábelekkel biztosíthatja a folyamati közegek kifogástalan betáplálását. Így csak egy IO-Link masterre van szüksége az adatok rögzítéséhez és továbbadásához. A master részegységek teljes vezérlő áramköréhez tehát csak egy buszcímet használ.

  Például egy hidraulikus munkahenger olaj-hozzávezetése esetén minden érintett összetevő - nyomás-, hőmérséklet- és átfolyásérzékelő, változtatható szabályozó, vezérlőszelep és maga a hidraulikus munkahenger - teljesen automatikusan mérhető, vezérelhető és szabályozható. Ezáltal biztosítható az optimális olajhozzáfolyás.

  Az érzékelők mérik az olaj átfolyását, hőmérsékletét és nyomását. Ezeket az adatok a masteren keresztül folyamatosan a változtatható szabályozónak adja tovább a rendszer, amely összehasonlítja ezeket az előírt értékkel, - amennyiben szükséges - utánaszabályozást kezdeményez, és visszajelzést küld a masternek.

  Ekkor lehetséges a hidraulikus munkahenger kifogástalan vezérlése a vezérlőszelepen keresztül. Ezt az információt is továbbítja a master a vezérléshez, amely a hidraulikus munkahenger és az állítószelepek számára állító parancsokat generál. Ezek a parancsok viszont a masteren keresztül kerülnek a rendeltetési helyre. Különlegességük: A teljes vezérlő áramkört árnyékolás nélküli három- vagy négyeres kábelekkel helyezheti el.

  1. Profinet, 4 × IO-Link master 2. Profinet vezeték, M12 → M12, árnyékolt 3. Power vezeték, 7/8“, 4-eres 4. IO-Link nyomásérzékelő 5. Profinet BTL7 pozíciómérő, max. 7620 mm hosszú 6. IO-Link analóg átalakító, bemenet 0...10 V DC 7. IO-Link analóg átalakító, kimenet 0...10 V DC 8. M12 érzékelőhub, analóg 0...10 V DC, digitális 9. Csatlakozóvezeték, M12 → M12, 4-eres 10. Csatlakozóvezeték, M12 → M12, árnyékolt, 4-eres 11. Mágnes pozíciómérőhöz 12. Power vezeték, M12, 4-eres

 • Jelzőrendszer

  Az üzemállapotok folyamatos diagnosztikája

  Mechanikus átszerelés nélkül beállítható

  Ha a gyártási folyamatot közvetlenül a gyártósoron kívánja problémamentesen láthatóvá tenni, ehhez a SmartLight jelzőlámpa nyújtja a tökéletes megoldást. Ugyanis a SmartLight úgy jeleníti meg a folyamatokat és jelzi a tendenciákat, hogy a különböző állomások folyamatosan felügyelhetők. Ez optimalizálja az ütemidőt és idejében jelzi, hogy szűk keresztmetszetekre vagy karbantartási feladatokra kerül-e sor.

  Különösen érdekes: A különféle üzemmódok - futófény, szegmens és szint mód - mechanikus átszerelés nélkül beállíthatók. A vezérlésben választhat a futófény és a színátmenet között, valamint akár öt színszegmenst is megjeleníthet.

  Ugyanígy fontos tudni: A SmartLight utólag egészen egyszerűen hozzászerelhető.

  1. IO-Link master 2. Terepi busz vezeték 3. Power vezeték, 7/8“ 4. IO-Link SmartLight, 5 szegmens és kürt 5. Csatlakozóvezeték, M12 → M12, 4-eres 6. IO-Link SmartLight támasztóláb, 400 mm magas 7. IO-Link SmartLight támasztóláb, 100 mm magas

 • Szerelés és kezelés

  Egyetlen hálózati elosztó komplex feladatokhoz

  Csökkenthetők a részegységek

  Akár jelek egyesítése, pneumatikus rendszer kapcsolása, adatok rögzítése és nyomon követése vagy akár SmartLight jelzőlámpával az üzemállapotok megjelenítése a kívánsága - egy hálózati elosztó decentralizált adattömörítőként megoldja az ilyen komplex feladatokat: minden analóg funkciót, RFID alkalmazásokat, szelepvezérlést, a jelzőrendszert és decentralizált E/A használatát.

  Gyártási szegmensenként egyetlen IO-Link master elegendő, így a különböző részegységeket csökkentheti, berendezésopciókat választhat ki és törölhet rugalmasan. Mindezek mellett még pénzt is megtakarít, ráadásul az IO-Link master kiemelkedően nagy teljesítményét is kihasználhatja. További plusz pontokat szerez olyan tulajdonságokkal, mint a kijelző, integrált kapcsoló és webszerver, amelyek rendkívül kezelőbaráttá teszik.

  1. IO-Link master 2. Terepi busz vezeték 3. Power vezeték, 7/8“ 4. M8 érzékelőhub, 16 bemenet, PNP 5. IO-Link szelepsziget-csatlakozó (Festo, Bosch Rexroth) 6. IO-Link SmartLight, 3 szegmens 7. Ipari RFID, író-/olvasófej 8. Ipari RFID, adathordozó 9. Csatlakozóvezeték, M12 → M12, 4-eres 10. RFID csatlakozóvezeték, M12 → M14, árnyékolt, 4-eres

Tudjon meg többet a Balluff IO-Linkről

Ipar 4.0 Az ipari automatizáláshoz felhalmozott szakértelem

Ipari hálózattechnológia Hálózatok IO-Linkkel

Safety over IO-Link Biztonság Balluff minőségben

Minőségbiztosítás A folyamatok javítása, a minőség biztosítása