A Balluff két vállalatot integrál a vállalatcsoportba

A Balluff két vállalatot integrál a vállalatcsoportba

A Balluff család tovább növekszik, és két vállalat integrálásával szolgáltatási kompetenciákat épít ki

A stuttgarti iss innovative software services GmbH és az oppenweileri Matrix Vision GmbH már a Neuhausen auf den Fildern székhelyű érzékelőgyártási és automatizálási specialista része.

Neuhausen a.d.F. – 2017. szeptember 14. – A Balluff egyszerre két felvásárlással bővíti tovább a vállalat digitális szakismereteit: A szoftverfejlesztő iss innovative software services GmbH (iss) (Stuttgart) és a gépi látás úttörője, a Matrix Vision GmbH (MV) (Oppenweiler) immár az érzékelőgyártási és automatizálási specialista Balluff része. A vonatkozó szerződések aláírására egy közel hat hónapos tárgyalási időszak után, júliusban és augusztusban került sor. A családi vállalat 160 dolgozóval erősödik, akik megmaradnak a stuttgart-vaihingeni és oppenweileri telephelyen.

Akvizíciók erősítik a stratégiai irányokat

A csoport két új vállalata a Balluff alapkompetenciáit két döntő területen gazdagítja: ezek a szoftverfejlesztés és a Machine Vision. Az integráció így fontos elemét képezi a vállalat stratégiai irányainak. „Hálózati technológiánk és a két vállalat szoftveres kompetenciáinak egyesítése különösen nagy segítséget jelent abban, hogy egyetlen kézből még teljesebb automatizálási megoldásokat kínálhassunk”, nyilatkozta Florian Hermle, a Balluff üzletvezetője. „Az iss és a Matrix Vision szaktudása és dolgozói a segítségünkre vannak abban, hogy a digitalizálásban rejlő hatalmas növekedési lehetőségeket még jobban és még gyorsabban kihasználjuk, valamint hogy portfóliónkat a hardver és a szoftver terén egyaránt kibővíthessük.”

A szoftveres kompetencia erősítése

Az iss a szoftverfejlesztésen belül az eszközökre, tesztrendszerekre, folyamatokra és szabványosításra szakosodott. Az 1996-ban alapított vállalat és 60 dolgozója számára a Balluffhoz hasonlóan a legfontosabb célcsoportot az autóipar és a szállítási iparág jelenti. A Balluff csoporton belül az iss a belső szoftverfejlesztő szerepkörét veszi magára, mivel a stuttgart-vaihingeni vállalat jelentős tapasztalattal rendelkezik többek közt az autóipari beágyazott rendszerek terén. „A vállalatban már most is 25 szoftverfejlesztő dolgozik”, mondta Hermle, „ám digitalizálási kompetenciánkat következetesen építjük tovább, és ehhez sürgősen további szakemberekre van szükségünk. Konkrétan nyílt szoftverplatformok fejlesztésén dolgozunk. A jövőben ezekből még több kell ahhoz, hogy ügyfeleinket teljes körű automatizálás megoldásokkal tudjuk kiszolgálni.”

„Örömmel váltunk a Balluff csoport részévé”, mesélte Joachim Mettenleiter, az iss két ügyvezetőjének egyike. „A Balluff kétségtelenül az iparág digitalizálásának az éllovasa, így ránk most számos vonzó és ígéretes feladat vár. Biztos vagyok benne, hogy a Balluff szoftverfejlesztő részlegének kollégáival együtt az elkövetkező években sokat tudunk tenni és a Balluffot az Ipar 4.0 terén még a mostani vezető helyénél is előrébb tudjuk juttatni.”

A portfólió kibővítése a Machine Vision területén

A Matrix Vision a Balluff csoport termékportfólióját egy olyan területtel egészíti ki, amely eddig relatív kis szerephez jutott: ez a kameraalapú érzékelők területe, amelyet szakmai körökben Machine Vision néven ismernek. Az 1986-ban alapított vállalat és 100 munkatársa a frame grabberek, standard ipari kamerák, intelligens kamerák, videoszenzorok, beágyazott rendszerek és szoftverek fejlesztésére és forgalmazására szakosodott. „Már négy éve fejlesztési partnerségben állunk a Matrix Vision vállalattal”, nyilatkozta Hermle. „Két kameraalapú termékvonalunk egyike a Matrix Vision vállalattól ered. Így már most kijelenthetjük, hogy jól összeillünk és termékeink ideálisan kiegészítik egymást.” A Matrix Vision is nagy hangsúlyt fektet a szoftverfejlesztésre: A 100 dolgozóból közel 30-an elsősorban az ipari környezetekben történő képfeldolgozáshoz kapcsolódó szoftverfejlesztéssel foglalkoznak. „A Matrix Vision vállalattal közösen egyrészt kibővítjük termékkínálatunkat a kameraalapú érzékelők területén, másrészt kiépítjük a szoftverfejlesztési kapacitásokat is”, emelte ki Hermle.

Ezt Uwe Furtner, a Matrix Vision műszaki üzletvezetője így látja: „A Balluff és mi tökéletesen összeillünk. A fejlesztési partnerség több mint egyéves közös munkája során jól megismertük egymást, és termékprogramunk nem átfedésben van, hanem tökéletesen kiegészíti egymást.” A Balluff csoporthoz való csatlakozásban Furtner a forgalmazás és az ügyfeleknek nyújtott szolgáltatások terén is nagy esélyt lát a Matrix Vision számára. „Számos ügyfelünk világszerte rendelkezik gyártó telephelyekkel, és a beszállítóiktól helyszíni támogatást várnak. Egyedül a Matrix Vision számára mindez a vállalat mérete miatt rövid és hosszú távon is nehézségeket jelentene, ám az egész világra kiterjedő szerviz-, forgalmazói és logisztikai hálózattal már természetesen teljesen mások a lehetőségeink.”

A Balluff forgalma 2016-ban 3,3 százalékkal, 378 millió euróra nőtt (előző év: 366 millió euró), és 21,8 százalékos forgalmi többletével sikeresen kezdte 2017 első félévét. A Balluff a két új tag dolgozóival együtt 37 telephelyen 3550 dolgozóval rendelkezik. Míg a Balluff az iss innovative software services 100 százalékát megvásárolta, addig a Matrix Vision 25 százaléka a korábbi tulajdonosok kezében maradt. Az a nagy jelentőség, amelyet a vállalat a folyamatos innovációnak tulajdonít, abban is jelentkezik, hogy 2016-ban a forgalom 13,7 százalékát beruházták a kutatásba és a fejlesztésbe. Világszerte közel 300 fejlesztő dolgozik az ipari automatizálás érzékelő-, azonosítási és hálózati megoldásain.

A Balluff két vállalatot integrál a vállalatcsoportba
A három vállalat üzletvezetői tájékoztatják a dolgozókat az integrációról (balról): Uwe Furtner, Erhard Meier (Matrix Vision), Florian Hermle, Katrin Stegmaier-Hermle, Michael Unger (Balluff), Michael Wäschle és Joachim Mettenleiter (iss).

A Balluff vállalat bemutatása

A Neuhausen auf den Fildern községben 1921-ben alapított Balluff 3550 dolgozójával világszerte a kutatás, a minőség és az ágazatokon átívelő tapasztalat mintaképe az ipari automatizálásban. A 4. generációs családi vállalat az érzékelés és az automatizálás piacvezető specialistájaként az átfogó rendszermegoldások nyújtása érdekében az innovatív érzékelési, azonosítási és hálózati technológia és szoftver terén átfogó termékpalettával rendelkezik. 2016-ban a Balluff csoport körülbelül 378 millió euró forgalmat könyvelhetett el. A Neuhausen auf den Fildernben működő központi székhelyen kívül a Balluff gyártó- és fejlesztési telephelyeket tart fenn a világ legkülönbözőbb pontjain, és 37 leányvállalattal rendelkezik világszerte. Ez garantálja az ügyfelek számára a termékek gyors és világszerte elérhetőségét, és a helyben biztosított kiemelkedő minőségű tanácsadási és szervizszolgáltatást.

A Matrix Vision vállalat bemutatása

Az 1986-ban Oppenweiler településen alapított Matrix Vision vállalat a képfeldolgozó komponensek legnagyobb szolgáltatója a német nyelvű piacon. A Vision úttörőjeként a vállalat a frame grabberek, az ipari kamerák, az intelligens kamerák, a videoszenzorok, a beágyazott rendszerek és a szoftverek széles választékát kínálja az ipari képfeldolgozás terén. Speciális igények esetén a Matrix Vision tapasztalt partnereivel ügyfélspecifikus megoldásokat is fejleszt az egyedi összetevőktől egészen a teljes működési egységekig. A Matrix Vision 100 dolgozóval rendelkezik, és 2016-ban 15 millió eurós forgalmat ért el.

Az iss innovative software services vállalat bemutatása

Az 1996-ban alapított iss innovative software services szoftverrendszer fejlesztési szolgáltatásokat (pl. adatbázis alkalmazások, fejlesztői környezetek, webes alkalmazások), valamint mérnöki szolgáltatásokat kínál az autóipar és az automatizálási technika számára. A szolgáltatások a stratégiai tervezéstől az elemzésen, a koncepción és a tervezésen át egészen a megvalósításig terjednek. Az iss innovative software services 2016-ban 60 dolgozóval épp 6 millió forgalmat ért el.