Manufacturing 4.0: A Balluff a Bosch Connected World konferencián

A Balluff Bosch Connected World 2018 konferencián az ipari IoT-enablereként mutatkozott be

Az Industrial Internet of Things (IIoT) az érzékelőkkel kezdődik. Ezt a Balluff bebizonyította a Connected World 2018 konferencián és a konferencia részeként megrendezett Bosch Connected Experience hackathonon.

Sajtó mappa (zip fájl)

Production Performance panelbeszélgetés

A Balluff ügyvezetője, Florian Hermle (középen) a Production Performance panelbeszélgetésben kiemelte a berendezésállapotok ellenőrzésére és vezérlésére szolgáló IO-Link-Gateway előnyeit.

Az érzékelők és automatizálás specialistája a Bosch Connected World konferencián – amely több mint 3800 résztvevővel Európa egyik legnagyobb IoT-konferenciája – bemutatta, hogy a megoldásai hogyan teszik lehetővé az ipari IoT megvalósítását: A fejlesztőknek olyan információkat szolgáltatnak, amelyekre innovatív szoftvermegoldások épülnek. A Balluff ezt konkrét megelőző karbantartási (Predictive Maintenance) alkalmazásnak és hack enablerként a hozzá kapcsolódó hackathonnak a segítségével mutatta be. A Bosch Connected World 2018 konferencián egész Európából több mint 700 szoftverspecialista két napon át fejlesztett konkrét innovációkat az IIoT-hez.

A Balluff több mint 20 éve a Bosch beszállítója. Az érzékelő- és automatizálási specialista hat évvel ezelőtt előnyben részesített beszállítói státuszt kapott, és azóta megvalósultak különböző közös fejlesztések is az érzékelőrendszerek területén. A Bosch tavaly harmadszor tüntette ki a Balluffot a Bosch Global Supplier Award kitüntetéssel. A Bosch Connected World konferencián a Balluff ipari alkalmazásokkal mutatta be, hogyan tudják az IO-Link-megoldásai adatok rögzítésével és továbbításával biztosítani az IIoT-hez szükséges adatbázisokat. Az első alkalmazás egy intelligens gépágy volt, két Rexroth lineáris hajtással. Itt az érzékelők a hűtőközeg hőmérsékletét mérik. A demonstráció érdekében az egyik hajtás kenéssel működött, a másik kenés nélkül. A hőmérséklet-érzékelők egy IO-Link-hubhoz csatlakoztak. Ez a jeleket átalakítja IO-Linkre, így az analóg hőmérséklet-érzékelő intelligensként viselkedik. A kiállítási darab a 2018-as hannoveri vásáron is megtekinthető lesz a Bosch standján.

Nyílt ipari szabvány: A PPM-protokoll

A teljes rendszer egy Balluff IO-Link masterrel és a Bosch által fejlesztett PPM-protokollal működik (PPMP, Production Performance Management Protocol). Az Open Source IIoT protokoll lehetővé teszi a kis és közepes vállalkozások számára, hogy az érzékelőik adatait gyorsan és biztonságosan továbbítsák a nagyvállalatok gyártórendszereire. A mért hőmérséklet-növekedés alapján következtetéseket lehet levonni a hajtások kopásával kapcsolatban. A kinyert adatokat közvetlenül megjeleníthetik és kiértékelhetik a Production Performance Manager segítségével. „Az érzékelőink adatforrásokként szolgálnak. A kinyert adatokat a hálózati technológiánk és a PPMP segítségével lehet továbbítani és kiértékelni” – magyarázza Philipp Echteler projektmenedzser. „Így a gépek és berendezések gyártói a Predictive Maintenance értelmében megelőző karbantartást tudnak végezni a gépeiken és berendezéseiken, és időben kicserélhetik a kopóalkatrészeket. Ezzel megelőzhetők a gépek kiesései, és így jelentős megtakarítások érhetők el.”

Egyszerű telepítés az IO-Link révén

Mindkét alkalmazási példa – a Weisser idomesztergája és a Rampf gépágya – jól mutatta az IO-Link-technológia erősségeit. Az esztergagép a Balluftól származó RFID-rendszer és IO-Link segítségével azonosítja a szükséges szerszámokat. A gépágyban egy Balluff IO-Link master és PPMP-interfész működik a felhő adatgyűjtőjeként. Az IO-Link döntő előnyei az érzékelők és végrehajtó elemek csatlakoztatásakor: „Ezek annál jobban kirajzolódnak, minél több érzékelőt szeretne a felhasználó csatlakoztatni: A telepítés egyszerűen, gyorsan és főként hibamentesen végrehajtható. Az IO-Link ezenkívül megkönnyíti a helytakarékos kábelezések és berendezések tervezését, és helyet takarít meg a kapcsolószekrényben” – magyarázza a Balluff ipari menedzsere, Dr. Elmar Büchler.

Valós IIoT-adatforrások

Az IO-Linknek köszönhetően az érzékelők valós IIoT-adatforrásokként használhatók. Az IO-Link erőssége nem csak az egyszerű telepítésben rejlik. Az IIoT-alkalmazásoknál a jelentős értéktöbbletet az jelenti, hogy az érzékelővel kétirányú a kommunikáció. A belső adatok, mint a hőmérséklet, élettartam vagy a kapcsolási funkciókkal kapcsolatos adatok most már rendelkezésre állnak az IO-Linknek köszönhetően. Például az új BOS21M ADCAP optikai érzékelővel ki lehet értékelni, hogy mennyi fény érkezik vissza egy adott objektumról. Ezzel az értékkel megjósolható lehet egy szennyeződés miatt bekövetkező meghibásodás.

A Balluff mint hack enabler

A Balluff a Bosch Connected Experience-en három saját munkatársával, az úgynevezett hack coachokkal támogatta a látogatókat a Connected Manufacturing területén. Így mindössze két nap alatt a Balluff termékeivel és a résztvevők fejlesztési kompetenciáival újszerű Predictive Maintenance, Condition Monitoring és adatanalitikai alkalmazások jöttek létre. Például a WeldDone csapat, akik első helyet értek el a Manufacturing 4.0 Hackathonon, egy hegesztett varratok értékelésére használható alkalmazást fejlesztett ki. Ehhez többek között a Balluff optikai lézerérzékelőjét használták fel a hegesztési varrat felismeréséhez. A hasonló megoldásokhoz képest az a különbség, hogy semmiféle vezérléstechnikát nem használtak. „A hackathon számunkra lehetőségként szolgál, hogy lássuk, a robusztus ipari termékeink, amelyeket már évtizedek óta használnak az ipari automatizálásban, hogyan teljesednek ki a dolgok internetében, és hogyan tesznek lehetővé egészen új üzleti modelleket” – mondja Florian Hermle ügyvezető. „Részt venni egy olyan eseményen, ahol 700 hacker, automatizálási specialista és üzletimodell-szakértő két napig a meglévő technológiák határainak tesztelésével foglalkozik, számunkra is egy nagyon különleges élmény volt” – foglalja össze Hermle a benyomásait a hackathonnal kapcsolatban.

A Balluff vállalat bemutatása

Az 1921-ben Neuhausen a. d. F. településen alapított Balluff a világszerte dolgozó 3600 munkatársával az innovatív technológia, minőség és az ágazaton túlmutató tapasztalat képviselője az ipari automatizálás területén. A negyedik generációs családi vállalat az érzékelőgyártás és automatizálás piacvezető specialistájaként az átfogó rendszermegoldások nyújtása érdekében az innovatív érzékelési, azonosítási és hálózati technológia és szoftver terén átfogó termékpalettával rendelkezik.

2016-ban a Balluff Csoport körülbelül 378 millió euró forgalmat könyvelhetett el. A Neuhausen a. d. F. településen található központi telephely mellett a Balluff világszerte rendelkezik forgalmazással, gyártással és fejlesztéssel foglalkozó telephelyekkel, és 37 leányvállalatán felül 68 országban van további képviselete. Ez garantálja az ügyfelek számára a termékek gyors elérhetőségét világszerte, és a helyben biztosított kiemelkedő minőségű tanácsadási és szervizszolgáltatást.

A Bosch ConnectedWorld bemutatása

A Bosch ConnectedWorld (BCW) konferencián eddig ötödször találkozott az IoT-világ, hogy olyan trendekről és témákról beszélgessenek, amelyek új bepillantási lehetőségeket biztosítanak a holnap hálózatba kapcsolt világáról. A vezető ipari vállalatok több mint 140 előadásával és több mint 3500 látogatóval a Bosch ConnectedWorld az egyik legnagyobb, a vezetők, kereskedelmi képviselők és újságírók részvételével megrendezett dolgok internete témájú konferencia.

A Bosch ConnectedExperience bemutatása

A Bosch ConnectedExperience (BCX) egy kétnapos dolgok internete hackathon, amely a Bosch ConnectedWorld része és a legnagyobb ilyen jellegű hackathon az európai térségben. Több mint 700 fejlesztő mérkőzik meg különböző kategóriákban, mint pl. az autonóm járművek, a gyártás vagy az épületek hálózatai. A Bosch és más partnerek, mint pl. a Balluff hack enablerként hardverrel és gyakorlati tapasztalatokkal támogatják a résztvevőket.