A Balluff Csoport rekordnövekedése

A forgalom gyors növekedése 2018 első negyedévében is folytatódik

Neuhausen a.d.F. – az ipari Internet of Things (IIoT) a terepen elégedett arcokat biztosít: Az ipar fokozott érdeklődése az automatizálási megoldások iránt a Balluff Csoport számára 2017-ben rekordnövekedést jelentett. Az elmúlt évben integrált két vállalkozás forgalmával együtt az érzékelők és az automatizálás a Stuttgart melletti Neuhausenből származó specialistája 21,4 százalékkal, azaz 459 millió euróra növelte a forgalmát. 2016-ban a forgalom még 378 millió euró volt. A két új vállalkozás nélkül számítva elért 16 százalékos növekedés önmagában is egy rekordérték. „Az, hogy a 2019-es 500 millió eurós célforgalmunkat terv szerint túl fogjuk lépni, már most is biztos – az egyetlen kérdés, hogy pontosan mikor” – mondja Katrin Stegmaier-Hermle ügyvezető a mérlegadatok ismertetésekor. A Balluff Csoport világszerte 3600 munkavállalót foglalkoztat. Ez kerek tíz százalékkal több, mint az előző évben. Ezek közül a munkavállalók közül 1300 dolgozik Németországban, és egyedül a neuhauseni székhelyen 100 új munkavállalóval nőtt a létszám az elmúlt két évben.

„Természetesen örülünk ennek a fejlődésnek” – mondja Stegmaier-Hermle. „A megoldásainkkal mi szállítjuk az ipari digitalizálás alapjait, és így természetesen egy abszolút növekedést mutató szegmensben tevékenykedünk. Azonban – és ennek különösen örülünk – ezen túl még a piaci részesedésünket is sikerült növelnünk.” A forgalomarányos jövedelmezőség a 2016-os 9 százalékról még egy kicsit javult, elérte az aktuális 10,5 százalékot.

Sajtó mappa (zip fájl)

Növekvő automatizálási nyomás számos területen

Az ügyvezető asszony öt okkal indokolta az erős eredményt: a piac pozitív irányú fejlődése világszerte, különösen erős növekedés olyan fontos ágazatokban, mint az autóipar, a csomagolóipar, élelmiszeripar és italipar, valamint a gép- és berendezésgyártás, számos ágazatban az egyre növekvő automatizálási nyomás, a Balluff kiváló szállítási teljesítménye és az iss innovative software services és a Matrix Vision 2017-es integrációja a Balluff Csoportba. A két újonnan érkezett vállalkozás 20 millió euróval járult hozzá a forgalom növekedéséhez.

Stegmaier-Hermle 2018 első negyedévéről szintén tejleskörűen pozitív képet festett. A kereken kilenc százalékos növekedés, ahogy eddig is, nagyon erős. A továbbra is pozitív gazdasági fejlődés és az aktuális megbízások helyzete megalapozza a Balluffnál az optimista hangulatot a teljes 2018-as évre. A Balluff Csoport pénzügyi alapjai különösen stabilak: A saját tőke aránya a 76 százalékkal továbbra is extrém magas, és az AAA+ adósbesorolás a legjobb, amelyet egy ilyen méretű vállalkozás elérhet. Ezenkívül a Balluff 13,3 százalékos kutatás-fejlesztési aránnyal nagyon sokat invesztál a jövőbe.

Az ezzel összefüggő célt Michel Unger ügyvezető nevezte meg: „Az elmúlt hét évben megdupláztuk a csoportforgalmat, és arra törekszünk, hogy a következő öt-hét évben ismét megduplázzuk a forgalmat. Ehhez a szervezetnek is folyamatosan fejlődnie kell. Most van a megfelelő időpont, hogy a jövő irányába forduljunk – és ezt mi meg is tesszük.” Unger szerint a vállalat fejlődési irányát egyértelműen a legfontosabb fő iparágak igényei határozzák meg. A Balluff Csoport jelenleg hét üzleti területre van felosztva. Három ezek közül a Mobility, Packaging, Food & Beverage, valamint Machine & Plant Engineering fő iparágak számára készült összes megoldást egy szervezeti egységbe foglalja össze. Ezenkívül további négy terület a Marketing & Sales, Technology, Supply Chain, valamint a Services, Finance & Quality. A hét terület mindegyikének saját vezetése van, ezek közösen alkotják a bővített üzletvezetést.

Konzekvensen ügyfélközpontú beállítottság

„A stratégiai beállítottságunk középpontjában az ügyfél áll. Az iparral kapcsolatos üzleti területek gondoskodnak arról, hogy az adott ágazatok igényeit új termékekkel és megoldásokkal egy releváns ügyfélportfólióvá formálják. Így a fejlesztésünk még céltudatosabb és gyorsabb lesz, és jobban fókuszál az ipari szereplőkre” – hangsúlyozta Unger. „Az új irányba állást most egy erős pozícióból tudjuk megvalósítani – ez alapozza meg a Balluff vállalat konzekvens továbbfejlesztését, következő szintre emelését és jövőbeli pozicionálását.”

Az automatizálási tapasztalatok átvitele az IIoT-be

Florian Hermle vázolta fel, hogy a jövő hogyan fog kinézni. A Balluff több mint 50 éve vett részt az automatizálás alakításában, ezt a tapasztalatát megfelelően kamatoztatta az IIoT felé forduláskor, és ma minden szükséges megoldást kínál az adatok létrehozástól a továbbításukon át a kiértékelésükig. A Balluff nagyon erős a hardver, a hálózati megoldások és az adatok megjelenítésének területein. Az adatok megteremtik az átláthatóságot, és láthatóvá teszik, hogy mikor és miért történik valami egy termékkel. Hermle szerint a Balluff a jövőben erősebben fókuszál a szoftverekre, hogy még jobb mindent átfogó automatizálási megoldásokat tudjon egy kézből szállítani. „Ezért 2017-ben integráltuk a csoportba az iss innovative software services stuttgarti szoftvercéget és a Machine Vision úttörőjét a Matrix Visiont. Ez a know-how a segít nekünk abban, hogy a digitalizálásban rejlő hatalmas növekedési lehetőségeket még jobban és még gyorsabban kihasználjuk, valamint hogy portfóliónkat a hardver és a szoftver terén egyaránt kibővíthessük” – mondja Hermle mély meggyőződéssel.

A célunk az, hogy a technológiát, a szoftvert és a külső partnereket összehozzuk egy nyitott ökoszisztémában, és így tovább növeljük az ügyfeleink versenyképességét, és támogassuk őket az integrációtól az adatok analízisén át a diagnosztikáig. A külső partnerek itt Big Data specialisták, beszállítók, gyártók vagy komponensek gyártói lehetnének. Így olyan megoldások jönnének létre, amelyek a végigkísérnék teljes értékteremtési folyamatot a raktármenedzsmenttől és a beszerzéstől az eszközkezelésen át az okos termelésig, és hatékonyabb folyamatokat tennének lehetővé.
A megoldások alkalmazhatók egy géppark egyetlen gépén vagy akár egy teljes vállalkozást átfogva. „Eközben mindig az ügyfél a helyzet ura – és ami még fontosabb – a saját adatainak ura” – hangsúlyozza Hermle.

Intelligens termelés a terepről

Egy példa az alkalmazásra az autóipari öntőformák használata. Ott a beszállítók kölcsönbe kapják az értékes öntőmintákat a gyártóktól, hogy azokkal állítsák elő a kívánt alkatrészeket. „A mi megoldási koncepciónkkal a gyártók az adott, beszállítókhoz kihelyezett öntőformák szervizadatait le tudják hívni egy ipari felhőn keresztül, és ellenőrizhetik a karbantartási intervallumokat, a legyártott alkatrészek számát vagy az átlagos hőmérsékletet. Ez egy olyan módszer, amellyel lépésről lépésre támogatjuk az ügyfelet a termelésének digitalizálásában, és az így nyert átláthatósággal a gyártási folyamatainak hatékonyságának és termelékenységének növelésében” – magyarázza Hermle.

A Balluff az elmúlt tizenkét hónapban kihasználta az időt és további szoftveres megoldásokon dolgozott. Hermle egy élő demóval mutatta be a fejlesztés aktuális állapotát. Minden releváns adat megjelenik egy kezelőfelületen, amelyen a felhasználó különböző üzemeket vezérelhet, vagy közvetlenül lehívhatja az egyes berendezéseket és szerszámokat. Az aktuális szervizadatok valós időben érkeznek a terepi szintről, az érzékelőktől és a teljes berendezéstől, és egy felhőből a teljes üzemhez vagy akár a teljes vállalathoz lehívhatók. Az információk egy alkalmazással asztali PC-n vagy ipari kézi olvasókészülékeken jeleníthetők meg. A kommunikációs csatorna kiválasztásakor is számos lehetősége van az ügyfeleknek. „A koncepció így lehetővé teszi az adatok létrehozását, továbbítását és feldolgozását, és most az új felhőalapú szoftvernek köszönhetően a közvetlen interpretálását is” – mondja Hermle. „Így az intelligens termelés felé vezető közvetlen utat járjuk, és megfelelünk annak a saját igényünknek, hogy a digitalizálás területén meghatározó vállalkozás legyünk.”

A Balluff vállalat bemutatása

Az 1921-ben Neuhausen a. d. F. településen alapított Balluff a világszerte dolgozó 3600 munkatársával az innovatív technológia, minőség és az ágazaton túlmutató tapasztalat képviselője az ipari automatizálás területén. A negyedik generációs családi vállalat az automatizálás piacvezető specialistájaként az átfogó rendszermegoldások nyújtása érdekében az innovatív érzékelési, azonosítási és hálózati technológia és szoftver terén átfogó termékpalettával rendelkezik.

2017-ben a Balluff Csoport körülbelül 459 millió euró forgalmat könyvelhetett el. A Neuhausen a. d. F. településen található központi telephely mellett a Balluff világszerte rendelkezik forgalmazással, gyártással és fejlesztéssel foglalkozó telephelyekkel, és 37 leányvállalatán felül 68 országban van további képviselete. Ez garantálja az ügyfelek számára a termékek gyors elérhetőségét világszerte, és a helyben biztosított kiemelkedő minőségű tanácsadási és szervizszolgáltatást.