IO-Link
IO-Link

Bij ons geeft IO-Link de toon aan - bij de gehele productie

IO-Link-communicatie garandeert transparantie voor de gehele automatisering. Op alle gebieden, of het nu gaat om logistiek, service, productie, montage, testen of verpakking. En voor elke afzonderlijke toepassing - fluid, identificatie, afstandsmeting of objectherkenning. Want dit maakt naadloze communicatie mogelijk van veldniveau tot in de cloud.

Bij Balluff vindt u complete IO-Link-oplossingen met krachtige IO-Link-sensoren en de beste IO-Link-netwerk- en verbindingstechniek. Innovatieve oplossingen van Balluff zoals Safety over IO-Link of de led-signaalzuil Balluff SmartLight laten op indrukwekkende wijze zien hoe de IO-Link-technologie intelligente machines, installaties en slimme productieprocessen mogelijk maakt. Balluff zet IO-Link in op alle gebieden en met alle werkingsprincipes, zodat de IO-Link-voordelen kunnen worden benut in het gehele productieproces en voor elke afzonderlijke machine:

 • IO-link is gemakkelijk te installeren
 • IO-Link verhoogt de machinebeschikbaarheid
 • IO-Link maakt behoeftegericht onderhoud mogelijk
 • IO-Link maakt het bedrijf efficiënter

Zekerheid met IO-Link

Zekerheid voor alles. Om daarom de efficiency van veiligheidsconcepten te verbeteren en in de installatiebesturing te integreren, hebben wij een veilige I/O-module ontwikkeld: den Balluff Safety-hub, de eerste geïntegreerde safety-oplossing met IO-Link-communicatie. Safety over IO-Link kan eenvoudig worden geïntegreerd, reageert snel en kan de schakelkast vervangen. Safety over IO-Link verbindt automatiserings- en veiligheidstechniek en communiceert tot en met de laatste meter. De IO-Link-interface levert details van sensoren en actuators en bovendien ook veiligheidsrelevante informatie.

IO-Link-SmartLight

De led-signaalzuilen SmartLight van Balluff plaatsen via een flexibel, uitgebreid kleurenspectrum de bedrijfsstatus zien, zoals de temperatuur, het vulpeil van de installatie of de sledepositie via een afstandsmeetsysteem. Bovendien kan de actuele status gemakkelijk worden afgelezen aan de kleurenschaal. Alle kleuren kunnen via de besturing individueel worden ingesteld. Via een paar opdrachten kunnen verschillende kleuren aan de lampjes worden toegewezen zonder dat de led-zuilen mechanisch hoeven te worden veranderd. Op deze manier kunnen dankzij IO-Link ook tijdens het bedrijf wijzigingen worden doorgevoerd.

Bij ons geeft IO-Link de toon aan

Balluff zet IO-Link in op alle gebieden en met alle werkingsprincipes. Samen benutten we alle mogelijkheden van de IO-Link-communicatie. Hieronder leest u concreet op welke manieren u IO-Link kunt inzetten.

Toepassingsvoorbeelden

 • Netwerktopologie vereenvoudigen

  Continu storing communiceren

  Alle apparaten worden IO-Link-compatibel

  Moderne robotinstallaties hebben veel sensoren nodig, vooral in de robotarm die vanwege de dynamiek en het energieverbruik echter een zo laag mogelijke massa moet hebben. Een ander probleem is de uitgebreide bekabeling met multipolige kabels.

  Met IO-Link hebt u dit probleem niet. Want voor de digitale communicatiestandaard hebt u alleen een gewone industriekabel nodig, die eenvoudig is te installeren. Zonder afgeschermde kabel waarborgt IO-Link ook storingsvrij werken van intelligente apparaten.

  Van Profibus/Profinet, CC-Link/CC-Link IE-Field en Devicenet tot Ethernet/IP en EtherCAT – onze IO-Link-Masters maken IO-Link mogelijk voor elke besturing. Tot slot is IO-Link ook nog eens veldbusonafhankelijk. Via IO-Link combineert u de meest uiteenlopende apparaten in deze structuur, zodat de meest complexe taken van het robotsysteem en daarbuiten met zeer grote handlingsspeelruimte eenvoudig kunnen worden uitgevoerd. Zo koppelt de universele IO-Link-interface intelligente apparaten aan de besturing. Ook integreert u analoge standaard sensoren met onze analoge IO-Link-converters in de besturing. Of sluit u deze eenvoudig aan op onze IO-Link-hubs die de analoge ingangssignalen zelf digitaliseren kunnen en doorgeven naar de IO-Link-Master. Met de IO-Link-Master kunnen bovendien actuators en ventieleneilanden worden aangestuurd. Om dit te bereiken sluit u de ventieleilanden simpelweg met een eilandstekker aan op de IO-Link-Master. Ook hier is een standaardkabel voldoende om de volledige functionaliteit te kunnen gebruiken.

  Een Balluff IO-Link-sensorhub bundelt de signalen van maximaal 16 sensoren of actuators. Een bijzondere highlight vormen onze hubs met uitbreidingspoort die in cascade kunnen worden aangesloten. Hierop kan een extra sensorhub of een ventieleiland worden aangesloten. Als deze hubs dus in cascade met een extra hub worden gekoppeld en op onze 16-voudige IO-Link-Master worden aangesloten, geeft een module maximaal 496 in-/uitgangen door.

 • Energie/gegevens contactloos doorgeven

  Snelle gereedschapswisseling

  Maximale flexibiliteit omdat de robotradius wordt verhoogd tot 360°

  Inductieve koppelingen zijn handig voor het robotsysteem. Hiermee worden contactloos tegelijkertijd gegevens en energie overgedragen via een luchtspleet. Uw voordeel? Uw voordeel is aanzienlijk, vanuit meerdere perspectieven. Het geval van een kabelbreuk is nu volledig uitgesloten. Het mechanische contact van connectoren komt te vervallen en de robot heeft altijd een bewegingsradius van 360 graden.

  Onze inductieve koppelingen met IO-Link waarborgen een snelle grijperwisseling en verhogen de beschikbaarheid van uw installatie. Want het signaal wordt direct na de grijperwisseling weer overgedragen, zodat de productie doorgaat. De snelheid en flexibiliteit bij het gebruik ondersteunen de vaak plaatsvindende formaatwijzigingen. Zo kunt u ook kleine partijen efficiënt produceren. Bovendien heel aantrekkelijk: Inductieve koppelingen zonder mechanische slijtage zijn onderhoudsvrij.

  De snel te demonteren eenheden bieden maximale speelruimte voor uw machinedesign. Zo kunnen ook componenten die tot nu toe moeilijk bereikbaar waren, eenvoudig worden gekoppeld met IO-Link. Want alle IO-Link-compatibele apparaten kunnen nu flexibel en contactloos worden aangesloten op de IO-Link-Master en de besturing. Met de bidirectionele inductieve koppelingen die gegevens in beide richtingen overdragen, kunt u tegelijkertijd actuators en ventieleilanden aansturen en signalen verzamelen. Deze varianten ondersteunen de volledige IO-Link-functionaliteit, zodat intelligente sensoren en actuators contactloos kunnen worden ingesteld en gediagnosticeerd.

 • Altijd volledige gegevenstransparantie

  Werkstukken bij de montage positioneren

  Slimme diagnose verhoogt de betrouwbaarheid

  Informatie genereren, transporteren en verwerken is noodzakelijk in een Industrie 4.0-omgeving. Intelligente sensoren ter plaatse worden zo steeds belangrijker. Onze opto-elektronische multifunctionele sensoren registreren daadwerkelijke bedrijfssituaties en verzamelen en verwerken informatie. Ze leveren via een IO-Link veel meer gegevens dan alleen een schakelsignaal.

  De multifunctionele sensor BOS 21M ADCAP met rood licht is ideaal om uw werkstukken bij de montage optimaal te positioneren. Voor de beste functionaliteit kunt u via IO-Link comfortabel schakelen tussen vier verschillende sensormodi. Op die manier gebruikt u steeds de beste en meest betrouwbare herkenningsmethode voor uw taak.

  Tegelijkertijd verzend de sensor ook diagnosegegevens. Zo kan dankzij de evaluatie van de beschikbare lichtreflectiewaarde de toenemende vervuiling van de sensor worden herkend. Aan de hand hiervan kunt u de onderhouds- en reinigingsintervallen zo plannen dat de sensoren altijd op tijd worden schoongemaakt, voordat er sprake is van uitval. Bovendien weet u daardoor ook of de sensoren na het reinigen nog optimaal zijn ingesteld.

  Maar de BOS 21M ADCAP heeft nog meer in huis: Zo worden de lichtsterkte en helderheid van de led-zenderlichtbundel continu bewaakt, zodat verkeerde sensorschakelingen praktisch uitgesloten zijn. Bovendien is het dankzij de ingebouwde telfunctie met verschillende tel- en resetmodi mogelijk om het stuksaantal zonder extra programmeer investering te controleren in de besturing

  Als uw herkenningstaken veeleisender zijn, bieden we onze opto-elektronische high-precision-laser BOS 21M HPL met talloze extra functies. Dankzij verschillende herkennings- en evaluatiemodi kunnen met deze high-performer ook gecompliceerde objecten en de kleinste details uiterst nauwkeurig worden gedetecteerd.

 • Voor een hoge productiekwaliteit

  Procesmedia bewaken

  Sensorvervanging met plug-and-play: Hoge beschikbaarheid van de machine

  Druksensoren zijn onontbeerlijk wanneer u procesmedia zoals koel- en smeermiddelen, hydraulische oliën en pneumatische systemen wilt bewaken. De systeemdruk beïnvloedt bijvoorbeeld de oppervlakkwaliteit bij het bewerken van een werkstuk. De continue en nauwkeurige naregeling wordt mogelijk gemaakt door onze IO-Link-druksensoren. Ze geven de meetwaarden en gegevens voortdurend door aan de besturing.

  Ook in het bewerkingscentrum zelf behaalt u met druksensoren de beste resultaten. Druksensoren zorgen hiervoor hierbij voor de spanafstandsbewaking en zorgen er zo voor dat het werkstuk en het gereedschap stevig vastzitten in de draaibank.

  De parameters voor de IO-Link-druksensoren zijn via het regelsysteem in te stellen zodat ze direct ter plaatse waar iets gebeurt, ook op moeilijk toegankelijke plekken, kunnen worden ingesteld. In de meettechnisch beste positie en optimaal afgestemd op het machinedesign. Dit garandeert snelle en nauwkeurige resultaten. En lagere kosten, omdat uitgebreide mechanische installaties van hydraulische leidingen nu tot een minimum kunnen worden beperkt.

  IO-Link-druksensoren garanderen de hoogste machinebeschikbaarheid. Want het vervangen van een sensor gebeurt eenvoudig door plug-and-play, aangezien de gegevens van de vervangen sensor automatisch worden overgenomen door de IO-Link-Master.

  Afhankelijk van uw vereisten hebt u de keus uit IO-Link-druksensoren met display en IO-Link-druktransmitters zonder display. Zo beschikt altijd over de beste en voordeligste oplossing.

 • Meer flexibiliteit - simpeler dan ooit

  Bedrijfsomstandigheden eenvoudig visualiseren

  Eén lamp. Veel functies. Onbegrensde toepassingen

  We weten nog niet welke vereisten er allemaal aan de Smart Factory worden gesteld. Maar dankzij het visualiseren van uw automatisering hebt u vandaag al een modern IO-Link-device dat praktisch onbegrensd kan worden ingezet en u het best voorbereid op de toekomst.

  Het led-signaallicht het IO-Link-interface biedt een ongeëvenaarde flexibiliteit. Want met de Balluff SmartLight kunt u bedrijfssituaties tot in detail aangeven. En bovendien kunt u zelfs trends en processen. Hiervoor biedt de SmartLight drie verschillende modi.

  De weergave van de meest uiteenlopende kleursignalen in vrij te configureren segmenten (segment modus). De weergave van het kleurverloop om meetwaarden zoals het vulpeil, de positie of de temperatuur aan te duiden (niveaumodus). En een automatisch looplicht met vrij instelbare voorgrond- en achtergrondkleur (looplichtmodus). En het mooiste hieraan is: u kunt tijdens het bedrijf wisselen van modus. Ook kleuren wijzigt u on the fly. Want de SmartLight kan eenvoudigweg via de besturing worden geconfigureerd. Een tijdrovende mechanische ombouw zoals bij gewone signaallichten is niet meer nodig. En geheel in tegenstelling tot de eerder op de markt verkrijgbare systemen programmeert u de kleuren en zones individueel wat betreft aantal, grootte en kleurdefinitie.

  Bovendien kan de SmartLight net als alle IO-Link-devices eenvoudig worden aangesloten en geïnstalleerd. Met drie-aderige sensor kabel ook koppelt u ze vlot aan uw installatie en beschikt u al over de volledige functionaliteit.

 • Gedegen Condition Monitoring: kwaliteit

  Constante temperaturen bij het inductieharden

  Sensor rechtstreeks op de juiste plek

  Of u uw componenten nu veredelt door gloeien of inductieharden - met onze infraroodtemperatuursensoren bent u in elk geval op de juiste weg. Want het bewaken van de temperaturen tijdens het hardingsproces is extreem belangrijk om schade aan het werkstuk te voorkomen en de noodzakelijke productkwaliteit te waarborgen. Onze sensoren in de robuuste M30-edelstaalbehuizingen voeren deze taak contactloos en betrouwbaar uit. En dit bij een temperatuurbereik van 250 tot 1250 °C. Bovendien detecteren ze hete objecten ook wanneer deze in beweging zijn. Zo maken onze temperatuursensoren een duidelijk kortere procesduur mogelijk.

  Een belangrijke waarde bij het contactloos detecteren van de temperatuur is de emissiecoëfficiënt. Dit kunt u met één druk op een knop trainen met een teach- in-procedure wanneer u de objecttemperatuur weet. Dat is meestal eenvoudiger dan het nauwkeurig bepalen van de emissiecoëfficiënt. En het biedt het voordeel dat het instellen van de machine beduidend minder tijd kost.

  Met IO-Link kunnen de contactloze sensoren ook op ontoegankelijke plaatsen worden geïnstalleerd, omdat u alle functies en parameters remote via de besturing kunt instellen. Ook bij het wisselen van product hoeven geen instellingen ter plaatse worden opgegeven. Want de betreffende parameterregels kunnen op elk gewenst moment via IO-Link worden geactualiseerd en geactiveerd.

  De communicatiestandaard maakt continue diagnose mogelijk. Tegelijkertijd kunt u via de IO-Link-interface de devicestatus op elk gewenst moment opvragen. Bovendien kan de door de sensor via IO-Link verzamelde informatie over de omgevingsomstandigheden ook worden geregistreerd en gedocumenteerd, zoals de temperatuurwaarden van hete werkstukken.

 • Posities continu en contactloos lineair meten

  Spanprocedure in het machinesysteem

  Hoogste procesveiligheid - ook in een ruwe, industriële omgeving

  Compacte en precieze gereedschapsassen, opspancilinders en gereedschapswisselaars van een bewerkingscentrum spelen in het werkproces een centrale rol. Daarom is een betrouwbare en slijtagevrije bewaking van het opspanproces in het machinesysteem zo belangrijk.

  Deze veeleisende taak kunt u met ons inductieve IO-Link-lengtemeetsysteem op eenvoudige wijze uitvoeren. Het beschikt over een absoluut meetprincipe en levert een extra 'out of range'-bit. Zo is in de besturing informatie aanwezig dat de target het meetbereik heeft verlaten, wat de betrouwbaarheid verhoogt. Ook kunnen maximaal drie schakelsignalen worden ingesteld en is interne temperatuurbepaling mogelijk. Ook de hoge lineariteit en precieze herhalingsnauwkeurigheid van het meetsysteem bieden betrouwbare resultaten.

  Tegelijkertijd zorgt u met het contactloze meetsysteem in de geheel gegoten behuizing voor de hoogste procesveiligheid en automatiseringskwaliteit. En dit met name ook in ruwe industriële omgevingen. Ook de zeer goede elektromagnetische bestendigheid biedt hier voordelen. Bovendien kunt u ons inductieve IO-Link-positiemeetsysteem dankzij het instelbare meetbereik zeer flexibel inzetten. En dankzij de compacte afmetingen is het ook bij weinig ruimte gemakkelijk te integreren.

  Vanwege het digitale IO-Link- signaal werkt het positiemeetsysteem gegarandeerd storingsloos en dat met een niet-afgeschermde kabel. Dankzij IO-Link hebt u geen analoge ingangskaart nodig.

 • Complete Ident-oplossingen voor transfersystemen

  Gegevens geautomatiseerd registreren

  Verhoogt de productkwaliteit, optimaliseert het proces

  Als het bij de automatisering gaat om het traceren van onderdelen, is er geen alternatief voor RFID. Want de zelfsturende systemen registreren en documenteren alle gegevens in realtime. Elke afzonderlijke productiestap, elk gebruikt materiaal en elk bedrijfsmiddel kan worden getraceerd, zodat correcties al tijdens het proces kunnen worden uitgevoerd. Dankzij deze verregaande transparantie biedt RFID de voorwaarde voor procesoptimalisatie en waarborgt het tegelijkertijd een hoge productkwaliteit.

  Een snelle gegevensoverdracht, korte cyclustijden en een hoge gegevensbetrouwbaarheid voor alle toepassingen: dat is waar onze robuuste processor BIS V voor staat. Deze maakt gemengd bedrijf van de verschillende RFID-technologieën LF, HF en UHF mogelijk. Daarom is één type processor genoeg, om welke taak het ook gaat. Voor industrie-onafhankelijke inzet is deze high-performer met perfecte elektromagnetische bestendigheid uiteraard ook verkrijgbaar met alle wereldwijd gangbare bussystemen.

  BIS V biedt vier poorten die onafhankelijk van elkaar kunnen worden ingesteld en simultaan bedrijf van maximaal vier schrijf-/leeskoppen mogelijk maken. Bovendien kunt u op de geïntegreerde IO-Link-Master-poort IO-Link-compatibele sensoren en actuators aansluiten of een sensorhub met maximaal 16 sensoren. Zo bundelt u in elke netwerktechnologie op de simpelste manier sensorgegevens. U benut uw netwerkstructuur zo optimaal en bespaart tijd en kosten.

  Als alternatief kunt u ook IO-Link-Ident-systemen gebruiken. Net zo eenvoudig als het aansluiten van een sensor op de IO-Link-Master - u hebt geen processor nodig. Al met al maakt IO-Link het traceren van onderdelen bijzonder kostenefficiënt.

 • Sneller parameters wisselen, minimaal afval

  Wisselen van formaat automatiseren

  Snel en flexibel reageren op wisselende vereisten

  Vanwege de steeds kleinere partijen moet u productie steeds sneller kunnen reageren op de verschillende eisen die klanten stellen. Flexibiliteit is hierbij noodzakelijk omdat bij de aanvoer van materiaal, de bewerking en de verpakking rekening moet worden gehouden met verschillende formaten.

  De positie en de afstand van de verstelpunten, zoals transportbanden en geleiderails, moeten daarom afhankelijk van het productformaat, steeds weer opnieuw worden ingesteld. Wanneer u voor het instellen van formaten positiemeetsystemen gebruikt, kost het wisselen van formaat minder tijd, neemt de productkwaliteit toe en wordt de hoeveelheid afval tot een minimum beperkt.

  Onze magnetostrictieve lengtemeetsystemen met IO-Link-interface zorgen voor een uiterst precieze, snelle en absolute positievraag voor uw afzonderlijke formaatinstellingen. Het robuuste design met hermetisch afgedichte behuizing is volledig ongevoelig voor verontreiniging, schokken en trillingen. Zelfs bij extreme omgevingsomstandigheden profiteert u van een hogere machine- en installatie. Door het gelijktijdig opvragen van meerdere posities met één positiemeetsysteem bespaart u bovendien op integratie-inspanningen en geld.

  Dankzij IO-Link profiteert u van meerdere voordelen: de integratie van deze meetsystemen in de besturing en het vervangen van de parameters zijn door de vastgelegde protocollen eenvoudig en tijdbesparend. Met eenvoudig plug-and-play is een snelle systeemwissel mogelijk. En zonder referentierun is het slijtvrije systeem met een maximale meetlengte van 4572 mm meteen weer klaar voor gebruik.

 • Simpele handling, veelzijdig gebruik - efficiënt!

  Positie en eindstand meten met absolute nauwkeurigheid

  Posities tijdens de beweging continu bewaken

  Als andere lengtemeetsystemen te groot, te langzaam, te onnauwkeurig of te inflexibel zijn, kunt u op het absolute meetsysteem BML SL1 vertrouwen. Het scoort overal waar u bijvoorbeeld een hoge, absolute nauwkeurigheid van posities en eindstanden nodig hebt. Het is speciaal voor meet- en positioneertaken ontwikkeld, is supersnel, uiterst precies en brancheonafhankelijk te gebruiken. Daarnaast is het compact, zodat u het goed kunt integreren. De bediening is eenvoudig en tegelijkertijd uiterst efficiënt.

  Bijzondere flexibiliteit wordt geboden door de geïntegreerde IO-Link-interface. En door IO-Link kan het meetsysteem comfortabel worden gekoppeld. Ook de formaatinrichting en -afstelling kan met de communicatiestandaard snel worden uitgevoerd. Want u kunt alle parameters comfortabel invoeren vanaf één centrale locatie. Via IO-Link kunt u positie-informatie opvragen die via de besturing gemakkelijk bekeken kan worden. Door IO-Link bewaakt u de doelpositie en kunt u continu posities tijdens de beweging controleren.

  Met de BML SL1 benut u gelijktijdig de voordelen van een magneetbandmeetsysteem en die van de meest innovatieve interface die in de besturingswereld verkrijgbaar is.

 • Het eenvoudige concept voor industrietaken

  Kwaliteitscontrole volgens uw individuele wensen

  Goed voorgesorteerd op Industrie 4.0 dankzij IO-Link

  Voor een moderne, flexibele productie biedt onze SmartCamera met veldbussen en IO-Link een breed toepassingsspectrum. De camera verzorgt visuele kwaliteitscontroles van de geproduceerde delen inclusief de productiestappen, door bijvoorbeeld te controleren of de grootte, de afstand, de positie en de richting kloppen en of de delen volledig zijn en geen fouten hebben. Zo kunt u tegelijkertijd procesfouten bij elke afzonderlijke productiestap vroegtijdig herkennen corrigeren. Zo voorkomt u dat partijen uitvallen en verlaagt u de kosten van de gevolgen.

  Om een optimaal proces te garanderen kunt u via de IO-Link-interface een extra sensorsysteem aansluiten voor de totale oplossing, zodat u met onze camera goed staat voorgesorteerd voor de uitdagingen van Industrie 4.0.

  Via de IO-Link-Master-interface kan bijvoorbeeld ook de status van procescontroles direct, zonder SPS-besturing, via ons IO-Link-signaallicht SmartLight worden weergeven. De SmartCamera maakt een intelligent gegevensmanagement mogelijk en zorgt voor moderne informatieopslag. Alle gegevens worden op geschikte wijze geformatteerd en overgedragen naar het bovenliggende besturingssysteem.

  Bovendien garandeert de gebruikersvriendelijke interface dat u het systeem alle taken eenvoudig en snel kunt leren volgens uw individuele wensen. De complete software met onlinehelp en grafische interface, gereedschapshulpmiddelen en handboek is al geïntegreerd. Voor ons spreekt het vanzelf dat u mag rekenen op briljante beelden.

  Bovendien stabiliseert u met onze SmartCamera het gehele productieproces. Want alleen onze SmartCamera kan zodanig worden geconfigureerd dat alleen de voor de besturing noodzakelijke informatie via het procesnetwerk loopt. Alle overige gegevens worden naar een afzonderlijk Gigabit- Ethernet-netwerk gestuurd. Dat beperkt de gegevensbelasting tot een minimum en beveiligt uw procesnetwerk.

 • Geautomatiseerd gereedschapsmanagement met RFID

  Gereedschappen geautomatiseerd beheren

  Gereedschappen altijd overzichtelijk op een rij

  RFID-systemen van Balluff waarborgen al meer dan 30 jaar de hoge kwaliteit van de gebruikte gereedschappen en hun optimale bezetting in de industriële automatisering. Hiervoor bieden we systemen die altijd de juiste gereedschapsgegevens beschikbaar stellen voor de CNC-besturing in freesmachines en bewerkingscentra.

  Dankzij RFID kan voor elke geplande taak het juiste gereedschap aan de juiste machine worden toegewezen. Zo wordt elk afzonderlijk gereedschap zelfstandig door de productie gestuurd en getest en, indien nodig, nabewerkt en teruggeleid. Want RFID garandeert de unieke identificatie van elk gebruikt gereedschap, omdat het dankzij de unieke aanduiding van de gegevensdrager die vast is aangesloten op de werkstukhouder, niet voor een ander gereedschap antwoorden aangezien. Alle gereedschapsrelevante gegevens kunt u via IO-Link in de besturing weergeven. Dat maakt een hoge bewerkingskwaliteit mogelijk en een optimale inzet van de gereedschappen. Op deze manier draagt het RFID-ondersteunde gereedschapsmanagement bij aan een hogere toegevoegde waarde.

  Bij Balluff zijn laagfrequente (LF) en hoogfrequente (HF) systemen verkrijgbaar die dankzij hun grote variatie aan gegevensdragers en schrijf-/leeskoppen geschikt zijn voor de meest uiteenlopende toepassingen, ook onder moeilijke omstandigheden. En zo is onze laagfrequente BIS C in de afgelopen jaren uitgegroeid tot de standaard. Met onze hoogfrequente BIS M kunt u grote hoeveelheden gegevens beheren. En mocht u zowel met LF als met HF willen werken, dan maken onze oplossingen een betrouwbaar gemengd gebruik van beide frequenties mogelijk. Want wij bieden zelfs een frequentie-onafhankelijke, technologie-overkoepelende processor.

 • Informatie-uitwisseling en gegevens transport op alle niveaus

  Safety over IO-Link

  IO-Link levert zowel sensor-/actuatordetails als ook betrouwbare informatie

  Moderne automatisering kan niet zonder robotsystemen. Voor robotsystemen is echter betrouwbaarheid nodig om de snelle interactie tussen mens en machine mogelijk te maken. Betrouwbaarheidstechniek is daarom op voorwaarde voor automatisering: alleen hiermee kunnen bijvoorbeeld snelle toepassingen met pick-and-place worden gerealiseerd.

  Bij ons concept maken we gebruik van oplossingen die al jarenlang nauwkeurig en betrouwbaar functioneren. Dat ze bovendien ook eenvoudig te realiseren zijn, is het bijzondere eraan. Want betrouwbaarheidstechniek van Balluff biedt de voordelen van IO-Link.

  Safety over IO-Link kan eenvoudig worden geïntegreerd en reageert snel. Het communiceert tot op de laatste meter en levert zowel sensor-/actuatordetails als ook betrouwbare informatie. Op deze manier is betrouwbare, flexibele informatie-uitwisseling en gegevenstransport op alle niveaus mogelijk.

  Voor de integratie koppelt u gewoon de betrouwbare I/O-module aan de IO-Link-Master. Op dit op sensorniveau open systeem kunt u praktisch elk safety-device aansluiten en de signalen van binaire standaardsensoren bundelen. De parametrering gebeurt centraal via de besturing. De veiligheidsrelevante informatie wordt rechtstreeks via de master naar de besturing verzonden.

 • Snelle interactie tussen mens en machine

  Betrouwbare bescherming van personen

  Gevaarlijke locaties op voordelige wijze beveiligen

  Een voordelige oplossing om gevaarlijke locaties te beveiligen worden mogelijk gemaakt door onze veiligheidslichtgordijnen. De contactloos werkende beveiligingsinrichtingen detecteren vingers, handen of lichaamsdelen en stoppen alle gevaarlijke bewegingen van machines. Zo zorgt u voor een betrouwbare bescherming van personen en bespaart u op afbakeningsconstructies, zodat de beschikbare ruimte beter kunt benutten. Tegelijkertijd profiteert u van een hoge bescherming tegen manipulatie. Hiervoor sluit u het lichtscherm eenvoudigweg aan op de veilige I/O-module die gekoppeld is aan de IO-Link-Master. Op deze manier realiseert u de beveiligingsfunctie. Tegelijkertijd bespaart u op de kosten. Want de verbindingstechniek is gestandaardiseerd in M12.

  Om op betrouwbare wijze materiaal toe te voeren naar de robot, kunnen onze veiligheidslichtgordijnen ook bij materiaalsluizen worden ingezet, zodat ze muting-toepassingen kunnen realiseren. Daar wordt de veiligheidsfunctie tijdelijk overbrugd wanneer het materiaal door het beveiligingsveld wordt getransporteerd. De beveiliging blijft echter in stand wanneer een persoon ongepland het beveiligde gebied in loopt.

  In noodgevallen activeert u met onze noodstop een stopcommando en zorgt u er zo voor dat de gevaarlijke beweging wordt stilgezet. Onze noodstop kan eenvoudig worden gemonteerd en is veelzijdig en gebruik. Zo is de compacte behuizing geschikt voor de meest uiteenlopende machines en installaties. Dankzij de hoge beschermingsklasse is hij ideaal voor omstandigheden met stof en water.

 • Slijtvrij en beveiligd tegen manipulatie

  Veiligheid voor personen en installaties

  Direct opvragen van robot positie en eindstand bij metaal

  Onze inductieve veiligheidssensoren bieden bescherming voor personen en installaties. Ze detecteren contactloos het naderen van metalen objecten. En ze leveren de noodzakelijke, betrouwbare signalen over positie en eindstand. Op deze manier kunt u robots en werkstukdragers betrouwbaar bewaken. Anders dan conventionele veiligheidsschakelaars hebben de inductieve veiligheidssensoren geen speciaal tegenstuk nodig. Het direct opvragen van de robotpositie en de eindstand van de metalen gereedschapsdrager kunt u zo eenvoudig realiseren. Hiervoor koppelt u de sensoren simpelweg met de veilige I/O-module die alle signalen bundelt en via IO-Link-Master doorgeeft aan de processor.

  Toegangsbeveiliging voordelig gerealiseerd

  Onze Reed-veiligheidsschakelaars zorgen voor een slijtvrije toegangsbeveiliging. Deze voordelige oplossing is niet gevoelig tegen deurverschuivingen en zeer robuust in gebruik. Nog een pluspunt: met een afstandshouder kan de inbouw zelfs in een ferromagnetische omgeving worden gerealiseerd.

  Bij krachtige trillingen

  Wie moet voldoen aan hoge eisen, ontkomt niet aan transpondergecodeerde veiligheidssensoren. Zo garanderen onze RFID-veiligheidssensoren een betrouwbare bewaking van veiligheidsdeuren die worden blootgesteld aan krachtige trillingen. U profiteert bovendien van hoge coderingsniveaus en, daaraan gekoppeld, een hoge beveiliging tegen manipulatie. Want de passieve RFID-transponders kunnen met een unieke aanduiding worden geïdentificeerd.

  De foutbestendige sensoren met een groot aanspreekbereik zijn ideaal wanneer deuren niet goed of onnauwkeurig sluiten. Want ze bieden u veel speelruimte bij de montage. Om te besparen op extra deurbeslag, gebruikt u varianten met een geïntegreerde hechtmagneet.

 • Voor de pneumatiek en hydrauliek

  Veiligheid bij spaninrichtingen

  All-in-one-oplossing voor het aansluiten van sensoren en actuators - galvanisch gescheiden

  Onze galvanisch gescheiden sensor-/actuatorhub zorgt voor veiligheid bij de pneumatische spaninrichting van de werkstukhouders. Deze all-in-one-oplossing biedt u de mogelijkheid zowel sensors als actuators aan te sluiten op één module. De positie van de cilinder wordt retour gemeld via het sensorsegment. Tegelijkertijd kunt u het actuatorsegment via een afzonderlijke schakelbaar beveiligingscircuit veilig uitschakelen, omdat de IO-Link-I/O-hub is verdeeld in twee galvanisch gescheiden segmenten.

  Om de voedingsspanning in het actuatorgedeelte veilig te onderbreken, hebt u een extern veiligheidsapparaat nodig. Daarmee kunnen met de module veiligheidsfuncties tot SIL2 conform EN62061 worden gerealiseerd. Goed om te weten bij het gebruik: de robuuste metalen behuizing, uitgevoerd volgens IP67, is ook bijzonder geschikt voor ruwe omgevingen. Dankzij IO-Link en status-led's slaagt de diagnose. En ook de IO-Link-signaalkwaliteit kan betrouwbaar worden bewaakt.

  Met de module kunt u maximaal acht digitale in- en uitgangen bedienen. Als de IO-Link-verbinding wordt onderbroken, gaan de uitgangen naar een vooraf gedefinieerde status die gehandhaafd blijft totdat de IO-Link-verbinding weer is hersteld. Dankzij deze duidelijke status van de machine kunt u zonder referentierun direct verder met produceren en bespaart u waardevolle tijd wanneer de verbinding weer is hersteld.

 • Voor extreme omstandigheden bij lassen

  Signalen betrouwbaar overdragen in elektrische storingsvelden

  Decentrale systeemarchitectuur in de lascel

  Bij de extreme omstandigheden in omgevingen waarin wordt gelast, bieden we bij Balluff robuuste modulen met een betrouwbare signaaloverdracht ondanks storende omgevingsinvloeden. Onze lasbestendige modulen van kunststof, versterkt met glasvezel, zijn bestand tegen lasspatten, lasstromen en elektromagnetische stoorvelden.

  De eenvoudig te installeren modulen zijn verkrijgbaar als IO-Link-Masters en IO-Link-sensor-/actuatorhubs met elk 8 IO-Link-poorten voor 16 in- en uitgangen. Elke ingang is bestand tegen kortsluiting, elke uitgang is beschermd tegen overbelasting. Bovendien bieden onze IO-Link-sensor-/actuatorhubs een uitbreidingspoort waarop een IO-Link-ventieleilandstekker of nog een IO-Link-sensor-/actuatorhub kan worden aangesloten, zodat u maximaal 30 in- en uitgangen kunt gebruiken. Innovatieve veldbus oplossingen kunnen zo heel flexibel worden gerealiseerd.

  Met de efficiënte punt-naar-puntverbinding IO-Link kan een decentrale systeemarchitectuur worden opgebouwd in de lascel buiten de schakelkast. Netwerkknooppunten die met een IO-Link-Master zijn uitgerust, communiceren via Ethernet/IP direct met de besturing of de besturingseenheid van de machine.

  Op de IO-Link-poorten kunnen diverse intelligente sensoren of I/O-modulen met IO-Link-interface worden aangesloten. Zo maakt u gebruik van eenvoudige structuren en bent u heel flexibel. Bovendien kunnen de parameters eenvoudig worden overgedragen. De continue diagnose waarborgt een betrouwbare bewaking. En de voordelige drieaderige niet-beschermde industriekabels kunnen snel worden verbonden.

 • Cond. based maint. en cond. monitoring

  De optimale voeding voor storingsvrij bedrijf

  Voor storingsvrij gebruik

  Onze IO-Link-Heartbeat-netwerkapparaten voor een betrouwbare en efficiënte voeding scoren dankzij hun kwaliteit en duurzaamheid. Ze zijn gemaakt van uiterst hoogwaardige componenten en bieden een regelbare uitgangsspanning met lage restspanning.

  Ze overtuigen met name dankzij hun slimme diagnosefunctie en ondersteunen zo prospectief onderhoud, condition based maintenance en condition monitoring zoals bedoeld bij Industrie 4.0.

  De geïntegreerde bewaking biedt Load Level, Stresslevel en Lifetime via IO-Link. Zo verkrijgt u betrouwbare informatie over de huidige elektrische en thermische belasting, de mate van slijtage van apparaten en de resterende levensduur van het netwerkapparaat. Bovendien kunt u dit handig lokaal aflezen op de statusweergave. De driekleurige led's functioneren hierbij als een stoplicht.

  Via IO-Link geeft u meer diepgaande, uitvoerige diagnose- en statusinformatie over het apparaat, de bedrijfsparameters en de historie weer, zodat u deze gegevens kunt inzien in het bovenliggende besturing- en diagnosesysteem. Zo weet u op elk moment wanneer u een apparaat moet vervangen en verhoogt u de beschikbaarheid van de installatie.

  De netwerkapparaten, die speciaal zijn ontwikkeld voor de automatisering, kunnen perfecte in uw besturingspakket worden geïntegreerd. De uiterst slanke bouwvorm in de IP20-behuizing maakt een schakelkastconstructie mogelijk die optimaal is afgestemd op de resources. Er zijn uiteraard ook IP67-varianten verkrijgbaar voor de voeding van modulen in decentrale structuren, direct op de plaats van het verbruik.

Lees meer over Balluff IO-Link

Human Machine Interfaces: SmartLight Eén lampje, drie functies

Industrie 4.0 Gebalde competentie voor de industriële automatisering

Industriële netwerktechniek Netwerken met IO-Link

Safety over IO-Link Veiligheid in Balluff kwaliteit