IO-Link-voordelen: betere efficiëntie, lagere kosten
IO-Link-voordelen: betere efficiëntie, lagere kosten

Efficiënt en kostenbesparend - de voordelen van IO-Link

De communicatie-interface IO-Link biedt aanzienlijke voordelen: de snelle en kostenbesparende installatie, de continue diagnose en het snel vervangen van sensoren. Want de parameters kunnen centraal worden ingesteld. Uiteindelijk biedt dit meer flexibiliteit en verhoogt het de efficiëntie van de automatisering.

IO-link is gemakkelijk te installeren

Voor IO-Link is een industriële standaardkabel, drie- of vieraderig, voldoende. De uniforme standaardinterface kan daardoor snel in de veldbusomgeving worden geïntegreerd. Zelfs complexe devices kunnen eenvoudig worden aangesloten. Bijzonder interessant hierbij is: ook zonder dure, afgeschermde kabels blijft de digitale communicatie storingsvrij. Hierbij worden analoge signalen zonder conversieverlies gedigitaliseerd.

IO-Link verhoogt de machinebeschikbaarheid

IO-Link maakt het mogelijk om sensoren snel en foutloos te vervangen en het kost minder tijd nodig om een installatie in bedrijf te nemen. Stilstandtijden worden aanzienlijk gereduceerd, omdat de parameters van een vervangen IO-Link-sensor door de IO-Link-Master of de besturing automatisch naar de nieuwe sensor worden geschreven. Inbedrijfstellingen, formaatveranderingen of receptuurwijzigingen kunnen centraal via functiebouwstenen van de besturing worden uitgevoerd. Op deze manier bespaart u tijd en beperkt u het foutpotentieel tot een minimum. Ander voordeel voor u: IO-Link-devices kunnen niet worden verwisseld, omdat ze via IO-Link automatisch worden geïdentificeerd.

IO-Link maakt behoeftegericht onderhoud mogelijk

Continue diagnosegegevens van het gehele proces verlengen de onderhoudsintervallen, omdat door de automatische naregeling via IO-Link aanzienlijk minder onderhoud aan installaties en machines nodig is. Ook is nu prospectieve foutherkenning mogelijk. Want de volledige procesparameters worden continu weergegeven in de besturing.

IO-Link maakt het bedrijf efficiënter

IO-Link-sensoren kunnen in de machine procestechnisch optimaal direct op de plaats van activiteit worden gepositioneerd, omdat de toegankelijkheid van de sensoren geen rol meer speelt. Procestechnisch is dat optimaal. Procesbewaking, instellen van parameters en foutanalyse van de IO-Link-sensoren gebeuren nu in de besturing. Machineprocessen worden zodoende qua tijd geoptimaliseerd. Bovendien zijn signaalvertragingen en verkeerde signalen uitgesloten. Want de digitale gegevensoverdracht zorgt bovendien voor een hoge signaalkwaliteit. Omvangrijke eisen die worden gesteld aan toepassingen kunnen eenvoudig worden gerealiseerd met IO-Link. Want binaire en analoge standaarddevices kunnen tegelijkertijd worden gebruikt met IO-Link-sensoren en -actuators.

IO-Link biedt een krachtig, continu netwerk

Besturingsconcepten met IO-Link bieden eenvoudige en universele oplossingen voor een krachtig, continu netwerk, zodat u met de universele interface profiteert van lage kosten en flexibeler bent dan ooit.

Bij ons geeft IO-Link de toon aan

De voordelen van IO-Link liggen voor de hand: gemakkelijke installatie, hoge machinebeschikbaarheid, behoeftegeoriënteerd onderhoud, efficiënt bedrijf en een krachtig, continu netwerk. Als betrokken partner voor de industriële automatisering biedt Balluff niet alleen een enorm breed scala aan producten en diensten van devices zoals IO-Link-Master, IO-Link-hubs en IO-Link-sensoren, maar ontwikkelen we ook samen met u oplossingen voor de industriële automatisering die precies zijn afgestemd op uw vereisten en wereldwijd kunnen worden ingezet.

Voorbeelden

 • Veldbussen migreren

  IO-Link waarborgt een hoge standaardiseringsfactor

  Plug-and-play in alle netwerken

  Als bouwer van installaties en machines beweegt u zich op internationaal terrein. Daarom moeten hun producten passen bij de voorschriften van de meest uiteenlopende landen. En afgestemd zijn op zeer verschillende netwerken.

  Ongeacht voor welke landen u actief bent, met IO-Link is één concept voor de veldinstallatie voldoende voor diverse markten: voor Profibus, Profinet, Devicenet, Ethernet/IP, EtherCAT of CC-Link of CC-Link IE/Field.

  Om het bussysteem aan te passen, wordt alleen de master vervangen. En u kunt nagenoeg identieke schakelschema's - zonder extra werk - naadloos verder bewerken.

 • Robotten automatiseren

  Een eenvoudige M12-aansluiting is voldoende

  Profiteren van minimale stilstandtijden

  Moderne robotinstallaties hebben veel sensoren nodig, vooral in de robotarm. Deze moet weinig massa bezitten zodat de dynamiek gegarandeerd is en het energieverbruik minimaal kan zijn. Verder bemoeilijkt de moeizame bedrading van meerpolige kabels een hoge efficiëntie.

  Dankzij IO-Link behoren zulke problemen tot het verleden. Want u hebt genoeg aan één M12-standaardaansluiting om de werking van de robot, zonder speciale stekkers, te garanderen. I/O-module en ventieleiland worden eenvoudig aan elkaar gekoppeld en de complexiteit gereduceerd.

  Snelle gereedschapswisselingen realiseert u met inductieve koppelingen. Hiermee worden contactloos tegelijkertijd gegevens en energie overgedragen via een luchtspleet. Door plug-and-play is het nieuwe gereedschap vlot te koppelen en via IO-Link via de besturing automatisch geparametreerd. U voert geen strijd meer tegen kabelbreuken, maar profiteert van de hoge flexibiliteit en van minimale stilstandtijd.

  1. IO-Link-Master, 2. Veldbuskabel, 3. Voedingskabel, 7/8“, 4. Inductieve koppeling 40 × 40 mm, basis, IO-Link, bidirectioneel, 5. Inductieve koppeling 40 × 40 mm, remote, IO-Link, bidirectioneel, 6. M12-sensorhub, configureerbaar, I/O met uitbreiding, 7. IO-Link-ventieleilandstekkers (Festo, Bosch Rexroth), 8. M12-sensorhub, 16 ingangen, PNP, 9. aansluitkabel, M12 → M12, 4-aderig

 • Decentralisatie uitbreiden

  I/O-signalen comprimeren en verzamelen

  Kritische installaties minimaliseren

  Met IO-Link hebt u maar één knooppunt-/IP-adres nodig om de gegevens van maximaal 496 in-/uitgangen door te geven. Met de compressie van de gegevens bespaart u waardevolle adressen en minimaliseert u kritische installaties.

  De IO-Link-sensor-/actuatorhub geeft hier de toon aan met de uitbreidingspoort. In combinatie met de IO-Link-Master biedt deze u volledig nieuwe mogelijkheden voor de decentrale uitbreiding van uw netwerktopologie. Want bij deze poort kunt u eenvoudig ventieleilandstekkers aansluiten of nog een extra IO-Link-hub: Plug-and-play is voldoende. Zo kunt u extra in- en uitgangen verwerken zonder extra master.

  Tot wel 496 I/O's configureren

  Met een 16-voudige IO-Link-Master kunt u tot wel 496 I/O's configureren. De reikwijdte wordt verdubbeld en er wordt een veelvoud aan kosten bespaard.

  Om deze netwerkstructuur te realiseren, hebt u alleen een niet-afgeschermde standaardkabel nodig. Daarmee benut u de IO-Link-functionaliteit al ten volle, beperkt u de bedradingsinspanningen en bespaart u geld.

  1. IO-Link-Master 2. Veldbuskabel 3. Voedingskabel, 7/8“ 4. IO-Link-sensorhub, configureerbaar, I/O met uitbreiding 5. IO-Link-ventieleilandstekker (Festo, Bosch Rexroth) 6. IO-Link-ventieleilandstekker (SMC, Parker, Norgren) 7. IO-Link-ventieleilandstekker (Numatics) 8. Aansluitkabel, M12 → M12, 4-aderig

 • Gegevens traceren

  Maximale transparantie voor het optimale proces

  Kwaliteit waarborgen

  Dankzij de intelligente combinatie van RFID en sensorsystemen met IO-Link vindt u een oplossing voor uw identificatietaak en verwerkt u tegelijkertijd voordelig signalen.

  Want in het kader van kwaliteitsbewaking registreren RFID-systemen de volledige productprocedure en bieden ze traceerbaarheid in realtime. Alle gegevens worden direct bij het werkstuk of de pallet gedocumenteerd, onafhankelijk van de omgevingsomstandigheden, schrijf-/lesafstanden en technologieën (lage frequentie – LF, hoge frequentie – HF, ultrahoge frequentie – UHF).

  Afhankelijk van de hoeveelheid gegevens en de snelheid bieden we daarvoor diverse apparaten: processors BIS V voor het snel verwerken van grote hoeveelheden gegevens – en als u bovendien tegelijkertijd een LF-, HF- en UHF-schrijf-/leeskop wilt gebruiken, aangezien BIS V alle RFID-technologieën gelijktijdig verwerkt.

  Voor standaardidentificatietaken is een IO-Link-Master geschikt om I/O-eenheden of IO-Link-compatibele sensoren/actuators te koppelen. Zo kan bijvoorbeeld elke afzonderlijke productiestap apart worden weergegeven met het signaallicht SmartLight.

  1. Profinet, 8 × IO-Link-Master 2. Profinet-kabel, M12 → RJ45, afgeschermd 3. Profinet-kabel, M12 → M12, afgeschermd 4. Power-kabel, 7/8“, 4-aderig 5. Industrial RFID, Profinet-processor 4-voudig, 1 × IO-Link-Master 6. Industrial RFID, schrijf-/leeskop 7. Industrial RFID, gegevensdrager 8. M12-sensorhub (metaal), 16 E/A, configureerbaar 9. IO-Link-SmartLight, 3 segmenten 10. Aansluitkabel, M12 → M12, 4-aderig 11. RFID-aansluitleiding, M12 → M14, afgeschermd, 4-aderig

 • Meten, besturen en regelen

  Correcte toevoer van procesmedia

  Bijvoorbeeld de olietoevoer voor een hydraulische cilinder

  Met IO-Link een eenvoudige niet-afgeschermde standaardkabels waarborgt u de correcte toevoer van procesmedia. U hebt alleen een IO-Link-Master nodig om de gegevens te verzamelen en door te geven. Voor het gehele besturingscircuit van het mastersamenstel gebruikt u dus maar één busadres.

  Voor de olietoevoer van een hydraulische cilinder kunt u bijvoorbeeld alle betrokken componenten - druk-, temperatuur- en debietsensor, variabele regelaar, besturingsventiel en de hydraulische cilinder zelf - volautomatisch meten, besturen en regelen. Zo waarborgt u de optimale olietoevoer.

  De sensoren meten het debiet, de temperatuur en de druk van de olie. Deze gegevens worden continu via de master doorgegeven aan de variabele regelaar, die ze vergelijkt met de nominale waarde en indien nodig een naar regeling activeert en een retourmelding geeft aan de master.

  Nu is een correcte besturing van de hydraulische cilinder via het stuurventiel mogelijk. Ook deze informatie wordt door de master doorgegeven aan de besturing die de instelcommando's voor de hydraulische cilinder en de stuurventielen genereert. De commando's komen weer op de juiste plaats terecht via de master. Het bijzondere daarbij: Het volledige besturingssysteemcircuit kunt u aanleggen met niet-afgeschermde drie- of vieraderige kabels.

  1. Profinet, 4 × IO-Link-Master 2. Profinet-kabel, M12 → M12, afgeschermd 3. Power-kabel, 7/8“, 4-aderig 4. IO-Link-druksensor 5. Profinet-afstandssensor BTL7, lengte max. 7620 mm 6. Analoge IO-Link-converter, ingang 0...10 V DC 7. Analoge IO-Link-converter, uitgang 0...10 V DC 8. M12-sensorhub, analoog 0...10 V DC, digitaal 9. Aansluitkabel, M12 → M12, 4-aderig 10. Aansluitkabel, M12 → M12, afgeschermd, 4-aderig 11. Magneet voor afstandssensor 12. Voedingskabel, M12, 4-aderig

 • Signalering

  Continue diagnose van de bedrijfsstatus

  In te stellen zonder mechanisch ombouwen

  Als een productieverloop rechtstreeks aan de productielijn naadloos gevisualiseerd moet worden, biedt het signaallicht SmartLight de perfecte oplossing. Want met SmartLight geeft u processen en trends weer, zodat u de diverse stadia continu kunt controleren. Dit optimaliseert cyclustijden en laat tijdig zien of zich knelpunten of wachttijden kunnen voordoen.

  Bijzonder interessant hierbij is: de verschillende modi - loop licht-, segment- en niveaumodus - kunnen zonder mechanisch ombouwen worden ingesteld. Via de besturing kiest u tussen looplicht of de weergave van maximaal vijf kleursegmenten.

  Belangrijk om te weten: SmartLight kan heel eenvoudig achteraf worden aangebracht.

  1. IO-Link-Master 2. Veldbuskabel 3. Voedingskabel, 7/8“ 4. IO-Link-SmartLight, 5 segmenten en geluidssignaalinrichting 5. Aansluitkabel, M12 → M12, 4-aderig 6. Standaard voor IO-Link-SmartLight, hoogte 400 mm 7. Standaard voor IO-Link-SmartLight, hoogte 100 mm

 • Montage en handling

  Een netwerkverdeler voor complexe taken

  Minder componenten nodig

  Wilt u signalen bundelen, pneumatisch schakelen, gegevens registreren en traceren of de bedrijfsstatus laten weergeven met het signaallicht SmartLight - een netwerkverdeler biedt met decentrale gegevenscompressie een oplossing voor zulke complexe taken: alle analoge functies, RFID-toepassingen, de ventielbesturing, de signalering en het gebruik van decentrale I/O.

  Per productiesegment volstaat een IO-Link-Master. Zo kunt u verschillende componenten beperken en installatieopties toevoegen of achterwege laten. Dit biedt u een grote flexibiliteit. En bespaart u geld. Daarnaast is een IO-Link-Master uiterst krachtig. Andere pluspunten zijn de extra features zoals display, geïntegreerde switch en webserver waarmee de IO-Link-Master bijzonder gemakkelijk te bedienen is.

  1. IO-Link-Master 2. Veldbuskabel 3. Voedingskabel, 7/8“ 4. M8-sensorhub, 16 ingangen, PNP 5. IO-Link-ventieleilandstekker (Festo, Bosch Rexroth) 6. IO-Link-SmartLight, 3 segmenten 7. Industrial RFID, schrijf-/leeskop 8. Industrial RFID, gegevensdrager 9. Aansluitkabel, M12 → M12, 4-aderig 10. RFID-aansluitkabel, M12 → M14, afgeschermd, 4-aderig

Lees meer over Balluff IO-Link

Industrie 4.0 Gebalde competentie voor de industriële automatisering

Industriële netwerktechniek Netwerken met IO-Link

Safety over IO-Link Veiligheid in Balluff kwaliteit

Kwaliteitswaarborg Processen verbeteren, kwaliteit waarborgen