Modulaire besturingsconcepten met IO-Link
Modulaire besturingsconcepten met IO-Link

IO-Link – de USB voor industriële automatisering

De universele interface IO-Link met eigen protocol en IO-Link-Master is een revolutie binnen de industriële automatisering - op dezelfde manier waarop de USB-aansluiting een revolutie was voor de computerwereld. Net zoals elk USB-compatibel apparaat op een USB-poort kan worden aangesloten, kan ook elk IO-Link-device worden gebruikt in combinatie met IO-Link-Master: IO-Link is daarom net als USB een gestandaardiseerde interface voor alle apparaten, met eenvoudige installatie een volledige functionaliteit. Dat maakt de communicatiestandaard met zijn IO-Link-protocol tot een enabler-technologie voor intelligente productie binnen een netwerk en tot een belangrijke bouwsteen voor de industrie van de toekomst.

Van parallelle bedrading naar veldbusprotocol

Het vervangen van parallelle bedrading door veldbus was een geweldige stap vooruit voor de industriële automatisering. Want het veldbusprotocol heeft een succesvol eind gemaakt aan de enorme installatie-inspanningen die gepaard gaan met dure koperen kabels. En de kosten zijn duidelijk verminderd. Aan de ene kant is voor het gebruik van veldbus minder werktijd nodig, omdat een buskabel een vervanging vormt voor de vele parallelle leidingen en zo het aantal aangelegde aders beperkt. Dat bespaart bovendien materiaal en ruimte. Aan de andere kant verbindt de buskabel de componenten van verschillende niveaus en biedt het de mogelijkheid voor een installatie zonder schakelkast.

Valstrikken van het veldbusprotocol

Maar ook veldbuskabels zijn niet helemaal zonder problemen, alhoewel het protocol ervan niet meer elektrisch is en de bedradingsinspanningen veel minder groot zijn: want veldbuskabels beschikken over een gering signaalniveau en zijn gevoelig voor storingen, zijn niet erg buigzaam en ze zijn duur vanwege de afscherming.

IO-Link: simpel en flexibel

De zwakke punten van het veldbusprotocol behoren dankzij IO-Link tot het verleden. Bij het IO-Link-systeem hoort een IO-Link-Master en een of meer IO-Link-devices, dus sensoren en actuators. De IO-Link-Master is de interface voor de besturing (PLC) en verzorgt de communicatie met de aangesloten IO-Link-apparaten. De interface maakt gebruik van niet-afgeschermde, drie- of vieraderige standaardindustriekabels. Ze zijn zeer flexibel en geschikt voor vele buigcycli. Drie aders zijn standaard bestemd voor de communicatie tussen de devices en de IO-Link-Master en zorgen voor de voedingsspanning. Ze zijn gemakkelijk aan te sluiten, zeer voordelig en gestandaardiseerd voor de aansluiting met M5-, M8- of M12-stekkers.

IO-Link: universeel en intelligent

Dankzij het universele IO-Link-protocol gebruikt u een gevestigde standaard om de meest uiteenlopende devices eenvoudig en intelligent met elkaar te verbinden. Procesbewaking, instellen van parameters en foutanalyse van de IO-Link-devices gebeuren nu in de besturing. Balluff IO-Link garandeert zo uiterst flexibele besturingsconcepten en de communicatie van devices op verschillende niveaus. Dankzij deze veelzijdigheid, eenvoud en kracht kan IO-Link de universele interface, net als USB, van de automatisering worden genoemd.

Parallelle configuratie van diverse devices

De directe toegang tot alle IO-Link-devices in het netwerk via UDP (User Datagram Protocol) maakt de parallelle configuratie mogelijk van verschillende devices in hetzelfde netwerk. Via de Multi-Window-functie van de Device Manager-software kunnen tegelijkertijd verschillende devices worden geconfigureerd en gediagnosticeerd. De via de software uitvoerbare IO-test van de installatie en de parameterinstellingen zonder PLC zorgen voor een wezenlijke snellere inbedrijfstelling van de installatie. Naast de PLC-communicatie kunnen proces-, parameter- en diagnosegegevens worden getransporteerd, zonder de procescyclus van de PLC te beïnvloeden. Deze communicatie vindt doorlopend plaats met alle IO-Link-devices in het netwerk. De IO-Link Device Manager kan bij alle Profinet- en Ethernet-IP-mastermodulen van Balluff worden gebruikt.

Bij ons geeft IO-Link de toon aan

Het uitgebreide IO-Link-portfolio van Balluff omvat sensoren met uiteenlopende werkingsprincipes en een ongeëvenaard breed scala aan netwerk- en verbindingstechniek. Zo ondersteunt Balluff IO-Link alle gangbare veldbusprotocollen: met veldbussystemen zoals Profibus, Profinet, Ethernet-IP, Devicenet, CC-Link en EtherCAT bieden we IO-Link op alle gebieden - voor een snelle inbedrijfstelling, optimale procesuitvoering, hoge connectiviteit en de grootst mogelijke planningszekerheid, terwijl tegelijkertijd hoge flexibiliteit wordt geboden voor de gewenste besturingsconcepten. Onze IO-Link-oplossingen zijn exact afgestemd op uw wensen.

Lees meer over Balluff IO-Link

Industrie 4.0 Gebalde competentie voor de industriële automatisering

Industriële netwerktechniek Netwerken met IO-Link

Safety over IO-Link Veiligheid in Balluff kwaliteit