Balluff integreert twee ondernemingen in de ondernemingsgroep

Balluff integreert twee ondernemingen in de ondernemingsgroep

De Balluff-familie groeit en breidt met de integratie van twee ondernemingen de digitaliseringscompetentie verder uit

De onderneming iss innovative software services GmbH uit Stuttgart en Matrix Vision GmbH in Oppenweiler zijn nu onderdeel van de sensor- en automatiseringsspecialist met hoofdkantoor in Neuhausen auf den Fildern.

Neuhausen a.d.F. – 14 september 2017 – Balluff breidt met twee acquisities de digitaliserings-knowhow van de onderneming verder uit: de softwareonderneming iss innovative software services GmbH (iss) uit Stuttgart en de machine-vision-pionier Matrix Vision GmbH (MV) in Oppenweiler bij Backnang zijn nu onderdeel van de sensor- en automatiseringsspecialist. De desbetreffende contracten werden na een onderhandelingsfase van ca. zes maanden in juli en augustus ondertekend. De familieonderneming wordt met 160 werknemers uitgebreid; de vestigingen in Stuttgart-Vaihingen en Oppenweiler blijven gehandhaafd.

Acquisities versterken de strategische oriëntatie

De beide ondernemingen in de groep diversifiëren de kernactiviteiten van Balluff op twee essentiële gebieden: softwareontwikkeling en machine vision. De integratie vormt daarom een belangrijke bouwsteen in de strategische oriëntatie van de onderneming. „Vooral de combinatie van onze netwerktechniek met de software-expertise van beide ondernemingen helpt ons om nog beter complete automatiseringsoplossingen in één hand te leveren,“ zegt Florian Hermle, directeur van Balluff. „De knowhow van iss en Matrix Vision en hun medewerkers zal ons erbij helpen om de grote groeikansen van de digitalisering nog beter en sneller te benutten en ons assortiment op het gebied van de hardware en de software uit te breiden.“

Versterking van de software-expertise

De onderneming iss heeft zich in tools, testsystemen, processen en standaardisering in de softwareontwikkeling gespecialiseerd. Net als voor Balluff zelf zijn de automobielindustrie en toeleveranciers de belangrijkste klantengroep van de onderneming en haar 60 medewerkers die in 1996 werd opgericht. Het is de bedoeling dat iss binnen de Balluff Groep de functie van interne softwarespecialist overneemt, want de onderneming uit Stuttgart-Vaihingen brengt veel ervaring bijvoorbeeld op het gebied van de embedded systems in de automobielindustrie mee. „Wij hebben al 25 softwareontwikkelaars in de onderneming“, zegt Hermle, „maar we breiden onze deskundigheid in de digitalisering consequent uit en daarvoor hebben wij dringend meer vakmensen nodig. Heel concreet gaat het erom open softwareplatforms te ontwikkelen. Die hebben wij in de toekomst nog meer nodig om onze klanten complete automatiseringsoplossingen te bieden.“

„Wij zijn zeer verheugd dat wij nu deel uitmaken van de Balluff Groep“, zegt Joachim Mettenleiter, een van beide directeuren van iss. „Balluff telt zonder meer tot de pioniers van de digitalisering in de industrie, en er wachten nu veel ambitieuze en aantrekkelijke taken op ons. Ik ben ervan overtuigd dat wij samen met de collega's op de softwareafdelingen van Balluff in de komende jaren veel tot stand kunnen brengen en Balluff wat Industrie 4.0 aangaat zich nog verder kan profileren dan nu al het geval is“

Uitbreiding van het assortiment op het gebied van machine vision

Matrix Vision breidt met zijn productassortiment het programma van de Balluff Groep uit op een gebied dat tot dusver een relatief kleine rol speelt: cameragebaseerde sensorsystemen - in vakkringen ook bekend als machine vision. De in 1986 opgerichte onderneming heeft zich met haar 100 medewerkers op de ontwikkeling en verkoop van framegrabbers, standaard-industriecamera's, intelligente camera's, videosensoren, embedded systems en software op het gebied van de industriële beeldverwerking gespecialiseerd. „Met Matrix Vision verbindt ons al vier jaar een succesvol ontwikkelingspartnerschap“, zegt Hermle. „Een van onze beide cameragebaseerde productlijnen is van Matrix Vision afkomstig. Hierdoor weten wij al dat wij zeer goed bij elkaar passen en onze productielijnen elkaar optimaal aanvullen.“ Ook bij Matrix Vision neemt het onderwerp software een belangrijke plaats in: ongeveer 30 van de 100 medewerkers houden zich voornamelijk bezig met de softwareontwikkeling in de beeldverwerking in de industriële omgeving. „Met Matrix Vision breiden wij dus zowel ons productspectrum op het gebied van het cameragebaseerde sensorsysteem alsook onze capaciteiten in de softwareontwikkeling uit“, verklaart Hermle.

Uwe Furtner, technisch directeur van Matrix Vision is dezelfde mening toegedaan: „Balluff en wij passen uitstekend samen. Door de jarenlange samenwerking in de ontwikkelingspartnerschap kennen we elkaar heel goed, en onze productprogramma's overlappen elkaar niet, maar vullen elkaar perfect aan.“ Ook bij de verkoop en de diensten voor klanten ziet Furtner door de aansluiting bij de Balluff Groep grote perspectieven voor Matrix Vision. „Veel van onze klanten hebben wereldwijd productievestigingen en verwachten van hun toeleveranciers dat zij ter plaatse ondersteuning bieden. Voor Matrix Vision alleen zou dat op korte of middellange termijn met onze grootte van de onderneming moeilijk zijn geworden, maar met een wereldwijd service-, verkoop- en logistiek netwerk hebben wij natuurlijk geheel andere mogelijkheden.“

Balluff had in 2016 de omzet met 3,3 procent tot 378 miljoen euro (vorig jaar: 366 miljoen euro) verhoogd en is met deze omzetstijging van 21,8 procent met veel succes aan het eerste halfjaar van 2017 begonnen. Balluff heeft met het personeel van de beide nieuwe ondernemingen wereldwijd 3.550 medewerkers in 37 vestigingen in dienst. Balluff heeft iss innovative software services voor 100 procent overgenomen, daarentegen blijft bij Matrix Vision 25 procent van de aandelen in bezit van de huidige aandeelhouder. Het grote belang dat de onderneming aan de continue innovatie toekent, blijkt ook uit het feit dat in 2016 13,7 procent van de omzet in onderzoek en ontwikkeling werd geïnvesteerd. Wereldwijd werken ongeveer 300 ontwikkelaars aan sensor-, identificatie en netwerkoplossingen voor de industriële automatisering.

Balluff integreert twee ondernemingen in de ondernemingsgroep
De directeuren van alle drie de ondernemingen informeren het personeel over de integratie (v. l.): Uwe Furtner, Erhard Meier (Matrix Vision), Florian Hermle, Katrin Stegmaier-Hermle, Michael Unger (Balluff), Michael Wäschle en Joachim Mettenleiter (iss).

Over de onderneming Balluff

Balluff werd in 1921 in Neuhausen auf den Fildern opgericht en staat met zijn 3.550 medewerkers wereldwijd garant voor vooruitgang, kwaliteit en brancheoverkoepelende ervaring in de industriële automatisering. Als vooraanstaand specialist op het gebied van sensoren en automatisering biedt de familieonderneming in de 4e generatie een uitgebreid productaanbod aan innovatieve sensor-, identificatie- en netwerktechnologieën en software voor complete systeemoplossingen aan. In 2016 realiseerde de Balluff Groep een omzet van ca. 378 miljoen euro. Naast de centrale vestigingsplaats in Neuhausen auf den Fildern beschikt Balluff overal ter wereld over productie- en ontwikkelingslocaties en is met 37 eigen dochtermaatschappijen internationaal vertegenwoordigd. Hierdoor is de klant verzekerd van een snelle en wereldwijde beschikbaarheid van de producten en kan hij ter plaatse een beroep doen op een hoge kwaliteit van advisering en dienstverlening.

Over de onderneming Matrix Vision

Het in 1986 opgerichte Matrix Vision in Oppenweiler bij Backnang is een van de grootste aanbieders van beeldverwerkingscomponenten op de Duitstalige markt. Als vision-pioneer biedt de onderneming een breed spectrum aan framegrabbers, industriecamera's, intelligente camera's, videosensoren, embedded systems en software op het gebied van de industriële beeldverwerking aan. Voor speciale toepassingen ontwikkelt Matrix Vision met ervaren partners ook klantspecifieke oplossingen die variëren van losse componenten tot en met een complete functie-eenheid. Matrix Vision heeft 100 medewerkers in dienst en heeft in 2016 een omzet van 15 miljoen euro gerealiseerd.

Over de onderneming iss innovative software services

De in 1996 opgerichte onderneming iss innovative software services biedt diensten voor de ontwikkeling van softwaresystemen (bijv. databasetoepassingen, ontwikkelingsomgevingen of webapplicaties) aan alsmede ingenieursdiensten op het gebied van automotive en automatiseringstechniek. Het dienstenaanbod varieert van strategische planning, analyse, concept en ontwerp tot realisatie. iss innovative software services heeft in 2016 met 60 medewerkers een omzet van net iets minder dan 6 miljoen euro gerealiseerd.