Manufacturing 4.0: Balluff op Bosch Connected World

Balluff presenteert zich op de Bosch Connected World 2018 als enabler voor het industriële Internet of Things

Het industriële Internet of Things (IIoT) begint met de sensor. Dat heeft Balluff bewezen op de Bosch Connected World 2018 en de in het kader daarvan gehouden hackathon Bosch Connected Experience.

Persdossier (zip-bestand)

Paneldiscussie Production Performance

Balluff directeur Florian Hermle (midden) licht in de paneldiscussie Production Performance de voordelen toe van een IO-Link-gateway voor de bewaking en regeling van de systeemtoestand.

De sensor- en automatiseringsspecialist liet op de Bosch Connected World, met meer dan 3800 deelnemers één van de grootste IoT-conferenties van Europa, zien op welke manier Balluff oplossingen het industriële Internet of Things realiseren: Ze bieden de ontwikkelaars de informatie waar innovatieve software-oplossingen op zijn gebaseerd. Balluff demonstreerde dit aan de hand van concrete toepassingen voor predictief onderhoud (predictive maintenance) en als hack-enabler bij de daarop aansluitende hackathon. Op de Bosch Connected World 2018 hebben meer dan 700 softwarespecialisten uit heel Europa in twee dagen concrete innovaties ontwikkeld voor het IIoT.

Balluff is al meer dan 20 jaar leverancier van Bosch. Sinds zes jaar heeft de sensor- en automatiseringsspecialist de status van voorkeursleverancier, en sindsdien zijn ook verschillende gezamenlijke ontwikkelingen op het gebied van sensors gerealiseerd. Bosch kende Balluff in het afgelopen jaar bovendien voor de derde maal op rij de Bosch Global Supplier Award toe. Op de Bosch Connected World demonstreerde Balluff met industriële toepassingen hoe de IO-Link-oplossingen met gegevensregistratie en -overdracht de nodige gegevensbasis kan leveren voor het IIoT. De eerste toepassing was een intelligent machinebed met twee lineaire aandrijvingen van Rexroth. Hier meten twee sensors de temperatuur van het koelmiddel. Ten behoeve van de demonstratie was de ene aandrijving voldoende gesmeerd, de andere niet. De temperatuursensors waren aangesloten op een IO-Link-hub. Deze zet de signalen om in IO-Link en maakt de analoge temperatuursensor zodoende intelligent. Deze proefopstelling zal ook te zien zijn op de Hannover Messe 2018 in de Bosch-stand.

Open industriestandaard: Het PPM-protocol

Het gehele systeem communiceert via een Balluff IO-Link-master en het door Bosch ontwikkelde PPM-protocol (PPMP, Production Performance Management Protocol). Het open source IIoT-protocol maakt het voor kleine en gemiddelde ondernemingen mogelijk om de gegevens van hun sensors snel en eenvoudig door te geven aan de productiesystemen van grote bedrijven. Uit de gemeten temperatuurstijging kunnen conclusies worden getrokken over de huidige slijtage van de aandrijvingen. De verkregen gegevens worden in Production Performance Manager van Bosch rechtstreeks gevisualiseerd en geëvalueerd. "Onze sensors dienen als gegevensbronnen. De verkregen gegevens worden via onze netwerktechnologie en de PPMP overgedragen en kunnen vervolgens worden geëvalueerd", legt projectmanager Philipp Echteler uit. "Zo hebben de fabrikanten van machines en systemen de mogelijkheid predictive maintenance uit te voeren en slijtonderdelen tijdig te vervangen. Dat voorkomt machine-uitval en bespaart zo aanzienlijke kosten."

Eenvoudige installatie dankzij IO-Link

De beide toepassingsvoorbeelden - een machine voor excentrische draaibewerkingen van de firma Weisser en het machinebed van de firma Rampf - tonen de kracht van de IO-Link-technologie aan. De draaimachine identificeert met een RFID-systeem van Balluff en IO-Link de benodigde gereedschappen. In het machinebed werkt een Balluff IO-Link-master via PPMP-interface als gegevensverzamelaar voor de cloud. IO-Link biedt bij het aansluiten van intelligente sensors of actors beslissende voordelen: "Hoe meer sensors gebruikers willen aansluiten, hoe duidelijker de voordelen zichtbaar zijn: De installatie verloopt simpel, snel en vooral zonder fouten. IO-Link biedt bovendien slanke verkabeling- en systeemconcepten en bespaart plaats in de schakelkast", legt Dr. Elmar Büchler, Industriemanager bij Balluff uit.

Echte IIoT-gegevensbronnen

Dankzij IO-Link kunnen sensors worden gebruikt als echte IIoT-gegevensbronnen. De kracht van IO-Link zit niet alleen in het vereenvoudigen van de installatie. Voor de IIoT-toepassingen zit de grote meerwaarde juist in de bidirectionele communicatie met de sensor. Interne gegevens zoals temperatuur, levensduur of gegevens over de schakelfunctionaliteit zijn nu beschikbaar dankzij IO-Link. Met de nieuwe optische sensor BOS21M ADCAP kan bijvoorbeeld worden bepaald hoeveel licht van het object terugkomt. Deze waarde kan worden gebruikt voor het voorspellen van uitval vanwege vuil.

Balluff als hack-enabler

Balluff ondersteunde op de Bosch Connected Experience met drie eigen medewerkers als zogenaamde hackcoaches de deelnemers op het gebied Connected Manufacturing. Zo ontstonden in slechts twee dagen met de producten van Balluff en de ontwikkelingscompetentie van de deelnemers die we toepassingen voor predictive maintenance, condition monitoring en gegevensanalyse. Het team WeldDone bijvoorbeeld, dat de eerste plaats behaalde bij de Manufacturing 4.0 Hackathon, ontwikkelde een oplossing voor de evaluatie van lasnaden. Hiervoor maakte het team onder andere gebruik van een optische lasersensor van Balluff voor de detectie van de lasnaad. Anders dan bij vergelijkbare oplossingen werd hiervoor geen enkele vorm van besturingstechniek gebruikt. "Voor ons biedt de Hackathon de mogelijkheid om te zien hoe onze robuuste, industriële producten, die al tientallen jaren in de industriële automatisering worden gebruikt, in de nieuwe toepassingsgebieden van het Internet of Things kunnen worden ingezet en heel nieuwe bedrijfsmodellen mogelijk maken", zegt directeur Florian Hermle. "Om erbij te zijn terwijl 700 hackers, automatiseringsspecialisten en bedrijfsmodelexperts twee dagen lang de grenzen van de bestaande technologie opzoeken, was ook voor ons zeer bijzonder", vat Hermle zijn indruk van hackathon samen.

Over de onderneming Balluff

Balluff werd in 1921 in Neuhausen auf den Fildern opgericht en staat met zijn 3.600 medewerkers wereldwijd garant voor innovatieve techniek, kwaliteit en brancheoverkoepelende ervaring in de industriële automatisering. Als vooraanstaand specialist op het gebied van sensoren en automatisering biedt de familieonderneming in de vierde generatie een uitgebreid productaanbod aan innovatieve sensor-, identificatie- en netwerktechnologieën en software voor complete systeemoplossingen aan.

In 2016 realiseerde de Balluff Groep een omzet van ca. 378 miljoen euro. Naast de centrale vestigingsplaats in Neuhausen auf den Fildern beschikt Balluff overal ter wereld over productie- en ontwikkelingslocaties en is met 37 dochtermaatschappijen en andere vertegenwoordigingen in 68 landen actief. Hierdoor is de klant verzekerd van een snelle en wereldwijde beschikbaarheid van de producten en kan hij ter plaatse een beroep doen op een hoge kwaliteit van advisering en dienstverlening.

Naar Bosch ConnectedWorld

De conferentie Bosch ConnectedWorld (BCW) vormt al voor de vijfde keer het trefpunt van de IoT-branche. Hier worden trends en thema's besproken en worden nieuwe inzichten in de wereld van morgen gegeven waarin netwerken een cruciale rol spelen. Met meer dan 140 presentaties van vooraanstaande industriële bedrijven en meer dan 3.500 bezoekers is de Bosch ConnectedWorld één van de grootste internationale conferenties over het Internet of Things voor organisaties, het bedrijfsleven en journalisten.

Naar de Bosch ConnectedExperience

De Bosch ConnectedExperience (BCX) maakt als twee dagen durende Internet-of-Things-hackathon deel uit van Bosch ConnectedWorld. Deze is in Europa de grootste Hackathon in zijn soort. Meer dan 700 ontwikkelaars gaan in verschillende categorieën de strijd met elkaar aan, zoals autonome auto's, productie en gebouwnetwerken. Bosch en andere partners zoals Balluff staan de deelnemers als hack-enabler bij met hardware en expertise.