Balluff breidt hoofdkwartier uit

Een eerbetoon aan de regio: Balluff breidt bedrijfskerngebouw in Neuhausen uit

De automatiseringsspecialist Balluff presenteert zijn plannen voor de nieuwbouw en uitbreiding van de vestiging in Neuhausen a. d. F. De bouw zal worden gestart in 2019. De nieuwe campus zal dan werkplekken bieden voor in totaal 1250 werknemers.

Persdossier (zip-bestand)

Al sinds de oprichting bijna 100 jaar geleden bevindt de hoofdvestiging van automatiseringsspecialist Balluff zich in Neuhausen a. d. F. Dat de bedrijfsgebouwen te klein werden omdat het bedrijf groeide, wisten we al sinds 2013. Allereerst moest de vestiging in de Schurwaldstraße worden uitgebreid, waarbij het zwaartepunt lag bij logistiek en kantooroppervlak. Maar vanaf 2015 kwam de ontwikkeling op de lange termijn van het hoofdkwartier van Balluff op de voorgrond te staan. Om een ruime keus uit duurzame oplossingsvoorstellen te verkrijgen, besloot het bedrijf een architectenwedstrijd te houden. Tussen het moment van de uitschrijving in augustus 2017 en de beslissing verliepen slechts vier maanden. Negen architectenbureaus leverden hun voorstellen in en begin december koos de elfkoppige jury eensgezind het ontwerp van het bureau Grüntuch Ernst Architekten. Het tweefasenconcept omvat de uitbreiding van de huidige hoofdvestiging in de Schurwaldstraße met een innovatief kantoor- en ontwikkelingsgebouw en een representatief bedrijfskerngebouw met geïntegreerd klanten- en trainingscentrum in de Plieninger Straße. Het concept werd in januari voorgesteld in de gemeenteraad van Neuhausen. Naar verwachting zal in 2019 worden begonnen met de bouw van het kantoor- en ontwikkelingsgebouw. Dit bouwplan is voor Balluff een van de grootste investeringen uit de geschiedenis van het bedrijf.

De toekomst uitdrukken in architectuur

De twee nieuwe gebouwen geven opnieuw vorm aan het bedrijfskerngebouw van Balluff, want de verschillende afdelingen, die zich momenteel op verschillende vestigingsplaatsen in Neuhausen bevinden, worden in de toekomst ondergebracht in één campus. Het nieuwe multifunctionele kantoor- en ontwikkelingsgebouw in de Schurwaldstraße vormt daarbij als centrale as een krachtig middelpunt van de nieuwe campus. Het twaalf meter hoge gebouw herinnert met zijn halachtige constructie aan een technische productielocatie. Een breed middenpad dat dient als binnenstraat, open communicatiezones en het nieuwe bedrijfsrestaurant bieden centrale ontmoetingsruimten voor de medewerkers van Balluff.

Wie vanaf de snelweg komt, ziet meteen de uitbreiding van het bedrijfskerngebouw aan de Plieninger Straße met zijn markante dynamiek - een opvallende blikvanger. De nieuwbouw heeft een bescheiden vormgeving en biedt tegelijkertijd aan de binnenkant een innovatief concept van afwisselend meer gesloten ruimten en uitnodigende communicatiezones. De nieuwbouw heeft een oppervlak van 1100 vierkante meter en biedt conferentie-, evenementen- evenals kantoor- en vergaderruimten. "Beide gebouwen geven architectonisch uitdrukking aan een vergelijkbare basisgedachte: de afwisseling van formele kantoorruimten en informele zones die gelegenheid bieden voor beweging, inspiratie en interactie voor teambuilding en samenwerking," aldus Armand Grüntuch, mede-eigenaar van het architectenbureau Grüntuch Ernst in Berlijn.

Moderne werkomgevingen

De nieuwbouw is het gevolg van de gestage groei van de Balluff Groep. Met meer dan 3600 werknemers wereldwijd en een totale omzet van 378 miljoen euro in 2016 is de automatisering al lange tijd aan het groeien. Alleen al in de afgelopen vijf jaar breidde het personeel op de vestiging Neuhausen zich met 38% uit tot meer dan 1000 medewerkers. De nieuwbouw en uitbreiding bieden de mogelijkheid om werkplekken voor de lange termijn in één campus onder te brengen. Dat beperkt de werkafstanden en het verkeer. "Dit concept geeft op ideale wijze vorm aan onze groei en onze toekomstgerichtheid: moderne werkomgevingen, communicatie en samenwerking binnen projecten bevorderen en ruimte voor innovatief werken bieden", legt Balluff directeur Katrin Stegmaier-Hermle uit.

Eerbetoon Neuhausen

Balluff is met meer dan 1000 medewerkers op de vestiging een belangrijke werkgever in Neuhausen en de gehele regio. Als voortrekker van industrie 4.0 garandeert de automatiseringsspecialist hoogwaardige arbeidsplaatsen voor de lange termijn. "Dat we in de verdere ontwikkeling van het hoofdkwartier investeren, is ook na bijna 100 jaar bedrijfsgeschiedenis een duidelijk eerbetoon aan de gemeente Neuhausen", zegt Katrin Stegmaier-Hermle. "We wisselden al vroeg en continu ideeën uit. Deze open en nauwe samenwerking wordt door ons zeer op prijs gesteld." Ook voor de gemeente Neuhausen is de nieuwbouw een reden tot vreugde. "We zijn natuurlijk erg blij dat de firma Balluff met deze nieuwbouw de duidelijke band die er is met de vestigingsplaats Neuhausen heeft vernieuwd. De opvallende nieuwbouw is een fantastische kans. Voor de firma om zich te positioneren, maar ook voor ons als gemeente, want de nieuwbouw wordt zeker een stedenbouwkundige een architectonische highlight. De firma Balluff hoort gewoon bij Neuhausen - en daar zijn we heel trots op", vult burgemeester Ingo Hacker aan.

 

Over de onderneming Balluff

Balluff werd in 1921 in Neuhausen auf den Fildern opgericht en staat met zijn 3600 medewerkers wereldwijd garant voor innovatieve techniek, kwaliteit en brancheoverkoepelende ervaring in de industriële automatisering. Als vooraanstaand specialist op het gebied van sensoren en automatisering biedt de familieonderneming in de vierde generatie een uitgebreid productaanbod aan innovatieve sensor-, identificatie- en netwerktechnologieën en software voor complete systeemoplossingen aan.
In 2016 realiseerde de Balluff Groep een omzet van ca. 378 miljoen euro. Naast de centrale vestigingsplaats in Neuhausen auf den Fildern beschikt Balluff overal ter wereld over productie- en ontwikkelingslocaties en is met 37 dochtermaatschappijen en andere vertegenwoordigingen in 68 landen actief. Hierdoor is de klant verzekerd van een snelle en wereldwijde beschikbaarheid van de producten en kan hij ter plaatse een beroep doen op een hoge kwaliteit van advisering en dienstverlening.