Recordgroei van de Balluff Groep

Enorme omzetgroei zet ook in het eerste kwartaal van 2018 door

Neuhausen a.d.F. – Het industriële Internet of Things (IIoT) zorgt in Neuhausen voor tevreden gezichten: De hoge vraag naar automatiseringsoplossingen in de industrie heeft bij de Balluff Groep in 2017 geleid tot een recordgroei. Samen met de omzetten van twee in de loop van het afgelopen boekjaar geïntegreerde bedrijven, groeide de omzet van de sensor- en automatiseringsspecialist uit Neuhausen bij Stuttgart met 21,4 procent naar in totaal 459 miljoen euro. In 2016 lag de omzet nog bij 378 miljoen euro. Zelfs zonder de twee nieuwe bedrijven was de toename van 16 procent voldoende geweest voor een record. "Dat we ons voor 2019 gestelde omzetdoel van 500 miljoen euro zoals gepland zullen overschrijden, is nu al duidelijk. De vraag is alleen wanneer", zegt directeur Katrin Stegmaier-Hermle bij de presentatie van de balanscijfers. Bij de Balluff Groep werken wereldwijd 3600 medewerkers. Dat is ongeveer tien procent meer dan vorig jaar. 1300 van deze medewerkers zijn werkzaam in Duitsland, en alleen al op de hoofdvestiging Neuhausen zijn er in de afgelopen twee jaar 100 medewerkers bijgekomen.

"We zijn natuurlijk erg blij met deze ontwikkeling", zegt Stegmaier-Hermle. "We leveren met onze oplossingen de basis voor de digitalisering in de industrie en werken daarom uiteraard in een absoluut groeisegment. Maar, en daar zijn we het meest tevreden over, bovendien willen we ook nog aan marktaandeel." Het netto-winstpercentage is ook nog iets gegroeid van negen procent in 2016 tot de huidige 10,5 procent.

Persdossier (zip-bestand)

Toenemende automatiseringsdruk in veel branches

De directeur noemt de vijf redenen voor het sterke resultaat: de positieve marktontwikkeling wereldwijd, een bijzonder sterke groei in belangrijke branches zoals de auto-, verpakkings-, levensmiddelen- en drankenindustrie, evenals de machine- en systeembouw, de algemeen toenemende automatiseringsdruk in veel andere branches, de goede leveringsperformance van Balluff en de in 2017 uitgevoerde integratie van de bedrijven iss innovative software services en Matrix Vision in de Balluff Groep. De beide nieuwe toevoegingen hebben ongeveer 20 miljoen euro bijgedragen aan de omzetstijging.

Stegmaier-Hermle schetste ook een algemeen positief beeld voor het eerste kwartaal 2018. De groei is met ongeveer negen procent nog steeds zeer sterk. De verdere positieve economische ontwikkelingen en de huidige orderportefeuille stemmen Balluff optimistisch voor het gehele jaar 2018. De Balluff Groep heeft een uiterst stabiele financiële ondergrond: Het eigenvermogensaandeel is met 76% nog steeds extreem hoog en de bijna bankenrating van AAA + is het beste dat een bedrijf van deze omvang kan bereiken. Bovendien investeert Balluff met een quotum van 13,3% voor research en development zeer veel in toekomstig succes.

Het daaraan gekoppelde doel werd genoemd door directeur Michel Unger: "Wij hebben de groepsomzet in de afgelopen jaren verdubbeld en we streven naar een verdere verdubbeling in de komende vijf tot zeven jaar. Om dit te kunnen bereiken, moet de organisatie zich steeds verder ontwikkelen. Het is nu het juiste moment om de plannen voor de toekomst uit te stippelen - en dat hebben we gedaan." Unger schetste de richting van het bedrijf met een duidelijke focus op de vereisten van de belangrijkste hoofdindustrieën. De Balluff Groep is nu verdeeld in zeven afdelingen. Drie daarvan houden zich bezig met alle oplossingen voor de hoofdindustrieën Mobility, Packaging, Food & Beverage evenals Machine & Plant Engineering in een organisatorische eenheid. De andere vier afdelingen zijn Marketing & Sales, Technology, Supply Chain en Services, Finance & Quality. Elk van deze zeven afdelingen heeft een eigen leiding, die samen de uitgebreide bedrijfsleiding vormen.

Consequente gerichtheid op de klant

"In het middelpunt van onze strategische focus staat de klant. De industriële afdelingen zorgen ervoor dat de vereisten van de betreffende branches die aan producten en oplossingen worden gesteld, worden omgezet in een relevant aanbod voor klanten. Op deze manier verloopt onze ontwikkeling nog doelgerichter, sneller en beter afgestemd op de industrieën", benadrukte Unger. "De nieuwe focus realiseren we nu vanuit een krachtige positie - en deze vormt de basis voor de consequente verdere ontwikkeling van het bedrijf Balluff, zodat het een niveau hoger wordt getild en klaar is voor de toekomst."

Automatiseringservaring overbrengen naar het IIoT

Directeur Florian Hermle schetste hoe deze toekomst eruit zal zien. Balluff geeft al meer dan 50 jaar vorm aan automatisering en heeft deze ervaring ook overgedragen op IIoT. Vandaag de dag biedt Balluff alle benodigde oplossingen van gegevensgenerering en -overdracht tot evaluatie. Balluff is zeer sterk op de gebieden hardware, connectiviteit en het inzichtelijk maken van gegevens. De gegevens bieden transparantie en maken zichtbaar wanneer en waarom iets in de productie gebeurt. Volgens Hermle zal Balluff in de toekomst nog sterker gericht zijn op software, om nog beter complete automatiseringsoplossingen te kunnen bieden. "Daarom hebben we in 2017 het softwarebedrijf iss innovative software services uit Stuttgart en de pionier op het gebied van machinevision Matrix Vision in de Groep geïntegreerd. Deze knowhow helpt ons de grote groeikansen van de digitalisering nog beter en sneller te benutten en ons productaanbod zowel op het gebied van de hardware als op dat van de software uit te breiden", volgens Hermle.

Het doel is technologie, software en externe partners samen te brengen in een open ecosysteem om de concurrentiepositie van klanten verder te verbeteren en ze te ondersteunen in het volledige proces van integratie, gegevensanalyse en diagnose. De externe partners kunnen daarbij big data-specialisten, toeleveranciers, producenten of fabrikanten van componenten zijn. Zo ontstaan oplossingen die de totale waardecreatie van magazijnmanagement, inkoop en assetmanagement tot slimme productie begeleiden en efficiëntere processen mogelijk maken.
De oplossingen kunnen worden gebruikt voor een enkele machine in het machinepark of zelfs voor de gehele onderneming. Hierbij is de klant steeds het uitgangspunt van de situatie, en nog veel belangrijker, de klant is de baas over de eigen gegevens", benadrukt Hermle.

Intelligent production uit Neuhausen

Een praktijkvoorbeeld is het gebruik van gietvormen in de auto-industrie. In deze branche lenen toeleveranciers waardevolle gietvormen van de producenten uit om de gewenste onderdelen te produceren. "Met onze oplossingsconcepten kunnen producenten de servicegegevens van de betreffende gietvormen bij de toeleveranciers via een industriële cloud oproepen en kunnen het onderhoudsinterval, het aantal geproduceerde onderdelen of de gemiddelde temperatuur worden bewaakt. Dat is een begin waarmee we stap voor stap onze klanten ondersteunen bij het digitaliseren van hun productie en met de verkregen transparantie de efficiëntie en productiviteit van hun productie verhogen", legt Hermle uit.

Balluff heeft in de afgelopen twaalf maanden verder gewerkt aan de software-oplossingen. Met een live demo liet Hermle de huidige stand van de ontwikkeling zien. Alle relevante gegevens worden overzichtelijk getoond in een dashboard, waarmee gebruikers verschillende installaties kunnen aansturen of rechtstreeks afzonderlijke systemen en gereedschappen kunnen oproepen. De actuele servicegegevens zijn in realtime afkomstig van veldniveau, de sensors en de gehele installatie, en kunnen via een cloud worden opgeroepen voor de gehele installatie of zelfs voor het gehele bedrijf. De informatie kan worden weergegeven in een app, op een desktop-pc of op een industrieel handheld afleesapparaat. Ook wat betreft communicatiekanalen hebben klanten een ruime keuze aan mogelijkheden. "Dankzij het concept is het mogelijk gegevens te creëren, over te dragen, te verwerken en nu dankzij cloudgebaseerde software ook rechtstreeks te interpreteren", zegt Hermle. "Daarmee zitten we op de weg die rechtstreeks leidt naar intelligente productie en maken we waar wat we beweren, namelijk dat we toonaangevend zijn op het gebied van digitalisering."

Over de onderneming Balluff

Balluff werd in 1921 in Neuhausen auf den Fildern opgericht en staat met zijn 3600 medewerkers wereldwijd garant voor innovatieve techniek, kwaliteit en brancheoverkoepelende ervaring in de industriële automatisering. Als vooraanstaand specialist op het gebied van sensoren en automatisering biedt de familieonderneming in de vierde generatie een uitgebreid productaanbod aan innovatieve sensor-, identificatie- en netwerktechnologieën en software voor complete systeemoplossingen aan.

In 2017 realiseerde de Balluff Groep een omzet van ca. 459 miljoen euro. Naast de centrale vestigingsplaats in Neuhausen auf den Fildern beschikt Balluff overal ter wereld over productie- en ontwikkelingslocaties en is met 37 dochtermaatschappijen en andere vertegenwoordigingen in 68 landen actief. Hierdoor is de klant verzekerd van een snelle en wereldwijde beschikbaarheid van de producten en kan hij ter plaatse een beroep doen op een hoge kwaliteit van advisering en dienstverlening.