Manufacturing 4.0: Balluff på Bosch Connected World

Balluff presenterar sig som möjliggörare för IIoT på Bosch Connected World 2018

Industrial Internet of Things (IIoT) börjar med givaren. Det har Balluff bevisat under Bosch Connected World 2018 och Bosch Connected Experience.

Pressmapp (zip.-fil)

Paneldiskussionen Production Performance

Balluffs VD Florian Hermle (mitten) visar under paneldiskussionen Production Performance fördelarna med en IO-Link-Gateway för övervakning och styrning av anläggningar.

Givar- och automatiseringsspecialisten visade på Bosch Connected World – med sina mer än 3 800 deltagare en av Europas största IoT-konferenser – hur deras lösningar möjliggör användandet av IIoT (Industrial Internet of things): De ger utvecklarna den information som de innovativa programvarulösningarna bygger på. Balluff demonstrerade detta med konkreta tillämpningar för förebyggande underhåll (tillståndsbaserat underhåll) och som programmerare under ett s.k. hackathon. Vid Bosch Connected World 2018 har mer än 700 programvaruspecialister från hela Europa under två dagar tagit fram konkreta innovationer för IIoT.

Balluff har varit leverantör åt Bosch i mer än 20 år. Sedan sex år tillbaka har givar- och automatiseringsspecialisten varit huvudleverantör och under den tiden har man gemensamt utvecklat nya lösningar inom givarteknik. Förra året tilldelades dessutom Balluff utmärkelsen Bosch Global Supplier Award för tredje året i rad. Vid Bosch Connected World demonstrerade Balluff med hjälp av industriapplikationer hur deras IO-Link-lösningar med datainsamling och -överföring kan hantera de viktiga data som krävs för IIoT. Den första applikationen var en intelligent maskinbädd med två linjära ställdon av märket Rexroth. Här mäter givarna kylmedlets temperatur. I demonstrationssyfte hade den ena drivanordningen tillräcklig smörjning och inte den andra. Temperaturgivarna var anslutna till en IO-Link-modul. Denna omvandlar signalerna i IO-Link och förvandlar på så sätt den analoga temperaturgivaren till en intelligent givare. Denna demonstration kommer även att ges vid Hannovermässan 2018.

En öppen industristandard: PPM-protokollet

Hela systemet kommunicerar via en IO-Link-master och det av Bosch utvecklade PPM-protokollet (PPMP, Production Performance Management Protocol). Open-Source-IIoT-protokollet ger små och medelstora företag möjligheten att överföra data från sina givare snabbt, smidigt och säkert till tillverkningssystemen i större företag. Den uppmätta temperaturökningen gör det möjlig att dra slutsatser om det aktuella slitaget på enheterna. Insamlade data visas och utvärderas direkt i Production Performance Manager från Bosch. ”Våra givare fungerar som datakällor. Genererade data överförs via vår nätverksteknik och PPMP och kan därefter utvärderas”, förklarar projektledaren Philipp Echteler. ”På så sätt har tillverkare av maskiner och anläggningar möjlighet att underhålla och byta ut slitna delar i förebyggande syfte enligt principen för tillståndsbaserat underhåll. Det förhindrar driftavbrott och minskar därmed kostnaderna betydligt.”

Enkel installation tack vare IO-Link

De båda applikationsexemplen – en svarv från företaget Weisser och maskinbädden från företaget Rampf – visar fördelarna med IO-Link-tekniken. Svarven identifierar det verktyg som behövs med hjälp av ett RFID-system från Balluff samt IO-Link. På maskinbädden fungerar en Balluff IO-Link-master som datainsamlare till molnet via ett PPMP-gränssnitt. IO-Link har avgörande fördelar vid anslutning till intelligenta givare eller ställdon: ”Ju fler givare som användaren vill ansluta desto tydligare blir dessa fördelar: Installationen sker snabbt, smidigt och framförallt felfritt. IO-Link har dessutom ett kompakt kabeldragnings- och systemkoncept, och sparar plats i elskåpet”, förklarar Elmar Büchler, Industry Manager hos Balluff.

IIoT-datakällor i realtid

Tack vare IO-Link kan givarna användas som IIoT-datakällor i realtid. Styrkan hos IO-Link ligger inte bara i den enkla installationen. För IIoT-applikationer skapas det största mervärdet genom den dubbelriktade kommunikationen med givaren. Interna data som temperatur, livslängd eller data om omkopplingsfunktionen finns nu tillgängliga tack vare IO-Link. Med den nya optiska givaren BOS21M ADCAP kan man till exempel utvärdera hur mycket ljus som reflekteras från objektet. Detta värde kan användas för att förutse ett fel orsakat av föroreningar.

Balluff som programmerare

Under Bosch Connected Experience hade Balluff tre egna medarbetare, så kallade programmeringscoacher, på plats för att hjälpa deltagarna på området Connected Manufacturing. På endast två dagar skapades nya applikationer för tillståndsbaserat underhåll, tillståndsövervakning och dataanalys med hjälp av deltagarnas utvecklingskompetens och produkter från Balluff. Teamet WeldDone t.ex., som tog hem förstaplatsen i Manufacturing 4.0 Hackathon, utvecklade en lösning för analys av svetsfogar. För detta ändamål använde de bland annat en optisk lasergivare från Balluff för att känna av svetsfogen. Till skillnad mot jämförbara lösningar användes ingen styrningsteknik till detta. ”För oss erbjuder detta Hackathon möjligheten att se hur våra robusta industriprodukter som redan används inom industriautomation sedan årtionden tillbaka kan utöka sin kapacitet på nya användningsområden inom IoT och möjliggöra helt nya affärsmodeller”, säger VD:n Florian Hermle. ”Att få vara på plats när 700 programmerare, automatiseringsspecialister och experter på affärsmodeller under två dagar testar gränserna för den befintliga tekniken var för oss något alldeles extra”, sammanfattar Hermle sina intryck från Hackathon.

Om Balluff

Balluff grundades 1921 i Neuhausen auf den Fildern och har idag 3 600 anställda. Över hela världen står namnet för innovativ teknik, kvalitet och branschöverskridande erfarenhet och kompetens inom industriautomation. Som ledande specialist inom området givar- och automationsteknik kan detta familjeföretag i fjärde generationen idag erbjuda ett omfattande sortiment av innovativ givar-, identifierings- och nätverksteknik och programvara för enhetliga systemlösningar.

År 2016 hade Balluff-koncernen en omsättning på ca 378 miljoner euro. Förutom huvudkontoret i Neuhausen auf den Fildern har Balluff försäljningskontor och produktions- och utvecklingsanläggningar över hela världen. Koncernen finns representerad i totalt 68 länder av 37 dotterbolag samt andra typer av kontor. Det ger våra kunder världen över snabb tillgång till produkter, utmärkt service och rådgivning.

Om Bosch ConnectedWorld

Vid konferensen Bosch ConnectedWorld (BCW) träffas folk inom IoT-branschen för femte gången för att diskutera trender och teman samt ge en inblick i morgondagens digitaliserade värld. Med mer än 140 presentationer från ledande industriföretag och fler än 3 500 besökare är Bosch ConnectedWorld en av de största internationella konferenserna på området IoT för företagsledningar, näringslivsföreträdare och journalister.

Om Bosch ConnectedExperience

Bosch ConnectedExperience (BCX) är ett tvådagars IoT-hackathon som utgör en del av konferensen Bosch ConnectedWorld och är Europas största hackathon i sin kategori. Mer än 700 utvecklare tävlar mot varandra i olika kategorier som autonom styrning, tillverkning och anläggningsnätverk. Bosch och andra partners som Balluff bidrar med programvaror och expertis för att hjälpa deltagarna.