Oświadczenie o ochronie danych osobowych
Plik PDF
Stan: maj 2018 r.

Dziękujemy za odwiedzenie naszej strony i zainteresowanie naszą firmą. Ochrona Twoich danych osobowych jest dla nas bardzo ważna.

Poniższe informacje opisują sposób, w jaki przetwarzamy Twoje dane osobowe, gdy korzystasz z naszej witryny. Oczywiście przestrzegamy przepisów prawnych, w szczególności europejskiego Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych (UE RODO), , oraz Ustawy z dnia 10 maja 2018 o ochronie danych osobowych.

1. Kto odpowiada za przetwarzanie danych i z kim mogę się skontaktować?

Podmiot odpowiedzialny:

Balluff Sp. z o.o.
ul. Graniczna 21 a
54-516 Wrocław
Telefon +48 71 382 09 00
Faks +48 71 338 49 30
balluff@balluff.pl
www.balluff.pl

Więcej informacji można znaleźć w nocie prawnej(Stopka).

Jeśli masz pytania, sugestie lub chcesz wnieść skargę, skontaktuj się z inspektorem ochrony danych osobowych Grupy Balluff:

Możesz wysłać e-maila na adres dataprotection@balluff.de lub list na adres do korespondencyjny z dopiskiem „DW: inspektora ochrony danych osobowych”.

2. Przetwarzanie danych osobowych w czasie korzystania z witryny

Dane osobowe to informacje, które umożliwiają bezpośrednią lub niebezpośrednią identyfikację. Są to na przykład: imię i nazwisko, adres, adres e-mail, dane konta lub data urodzenia.

Jeśli korzystasz z witryny tylko w celach informacyjnych, tzn. nie rejestrujesz się w niej ani nie przekazujesz nam informacji w inny sposób, gromadzimy dane związane z użytkowaniem witryny zarejestrowane przez usługę analizy internetowej Google Analytics, z której korzystamy. Podstawę prawną do tych działań określa Art. 6 Par. 1 Sekcja 1 Litera f ustawy RODO.

Oprócz informacji oferujemy w naszej witrynie różne usługi, z których możesz korzystać, jednak wymaga to podania danych osobowych.

Więcej informacji znajdziesz w punkcie 5.

3. Korzystanie z plików cookie

Witryna używa tak zwanych plików cookie. Cookie to niewielki plik, który może zostać zapisany na Twoim komputerze, gdy odwiedzasz witrynę. Pliki cookie pozwalają zaoferować użytkownikom naszej witryny dodatkową funkcjonalność.

Korzystamy z następujących rodzajów plików cookie, których zakres i funkcje wyjaśniamy poniżej:

  • tymczasowe pliki cookie (zob. 3.1)
  • stałe pliki cookie (zob. 3.2)

3.1 Tymczasowe pliki cookie

Tymczasowe pliki cookie są automatycznie usuwane, gdy zamykasz przeglądarkę. Dotyczy to zwłaszcza sesyjnych plików cookie. W tych plikach przechowywany jest tzw. identyfikator sesji, który pozwala przypisać różne żądania przeglądarki do typowej sesji. Dzięki temu, gdy wrócisz na naszą stronę, rozpoznamy Twój komputer. Sesyjne pliki cookie są usuwane, gdy się wylogujesz lub zamkniesz przeglądarkę.

3.2 Stałe pliki cookie

Stałe pliki cookie są automatycznie usuwane po określonym czasie, który zależy od rodzaju pliku cookie. Możesz usunąć pliki cookie w dowolnym momencie w ustawieniach przeglądarki.

Ustawienia przeglądarki możesz skonfigurować w wybrany przez siebie sposób. Możesz np. odrzucić pliki cookie firm zewnętrznych, a nawet wszystkie pliki cookie. Więcej informacji na ten temat uzyskasz, korzystając z funkcji pomocy w przeglądarce.

Pamiętaj, że jeśli zablokujesz lub usuniesz pliki cookie, niektóre funkcje tej witryny mogą być niedostępne.

Używamy plików cookie, aby rozpoznać Cię, gdy wracasz na naszą stronę (jeśli masz u nas konto). Inaczej konieczne byłoby logowanie się w witrynie przy każdej wizycie.

Wykorzystywane przez nas pliki cookie typu Flash nie są zapisywane przez przeglądarkę, ale przez wtyczkę Flash. Używamy też obiektów HTML5, które są zapisywane na Twoim urządzeniu. Te obiekty przechowują wymagane dane niezależnie od Twojej przeglądarki i nie wygasają automatycznie. Jeśli nie chcesz, żebyśmy przetwarzali pliki cookie typu Flash, musisz zainstalować odpowiednią wtyczkę, np. BetterPrivacy w przypadku przeglądarki Mozilla Firefox (https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/betterprivacy/) lub Adobe Flash killer cookie w przypadku przeglądarki Google Chrome. Możesz zapobiec zapisywaniu obiektów HTML5, włączając w przeglądarce tryb prywatny. Zalecamy też regularne ręczne usuwanie plików cookie i historii przeglądarki.

4. Korzystanie z Google Analytics

Ta witryna korzysta z Google Analytics, usługi do analiz internetowych firmy Google Inc. (Google), która używa plików cookie. Generowane przez pliki cookie informacje dotyczące sposobu, w jaki korzystasz z tej witryny, są zwykle przesyłane do serwera Google w USA i tam przechowywane. Jednak jeśli na stronie aktywowano anonimizację adresów IP, Google skróci Twój adres IP (dotyczy użytkowników w państwach członkowskich Unii Europejskiej lub w innych państwach będących stronami Porozumienia o Europejskim Obszarze Gospodarczym). Tylko w wyjątkowych przypadkach pełny adres IP zostanie przesłany do serwera Google w USA i tam skrócony. W imieniu operatora tej witryny Google wykorzysta te informacje, by ocenić sposób, w jaki korzystasz z witryny, i opracować raporty dotyczące aktywności w witrynie, a także użyje ich podczas świadczenia operatorowi innych usług związanych z korzystaniem z witryny i Internetu.

Adres IP przesyłany przez Twoją przeglądarkę na potrzeby Google Analytics nie jest łączony z innymi danymi Google.

Możesz zapobiec korzystaniu z plików cookie, wybierając odpowiednie ustawienia przeglądarki. Pamiętaj jednak, że jeśli to zrobisz, niektóre funkcje witryny mogą być niedostępne. Możesz też zapobiec gromadzeniu przez Google danych generowanych przez plik cookie i powiązanych z Twoim korzystaniem z witryny (w tym adresu IP), a także przetwarzaniu tych danych przez Google, pobierając i instalując wtyczkę dostępną na stronie: tools.google.com/dlpage/gaoptout.

Ta witryna korzysta z Google Analytics z rozszerzeniem „anonymizeIp()”. W rezultacie adresy IP są przetwarzane w skróconej formie, co uniemożliwia identyfikację użytkownika. Jeśli okaże się, że zgromadzone informacje stanowią dane osobowe, zostaną natychmiast wykluczone i usunięte.

Korzystamy z Google Analytics, by analizować i regularnie usprawniać działanie naszej strony. Uzyskane statystyki umożliwiają nam ulepszać nasz serwis i czynić go bardziej interesującym dla użytkowników. W wyjątkowych przypadkach, gdy dane osobowe są przesyłane do USA, Google zobowiązuje się do przestrzegania umowy międzynarodowej między UE i USA w sprawie prywatności: www.privacyshield.gov/EU-US-Framework. Podstawę prawną do korzystania z Google Analytics określa Art. 6 Par. 1 Sekcja 1 Litera f ustawy RODO².

Ta witryna korzysta też z Google Analytics do celów analizy frekwencji użytkowników (niezależnie od używanego urządzenia), która jest przeprowadzana z wykorzystaniem identyfikatora użytkownika. Możesz zablokować korzystanie z plików cookie, wybierając odpowiednie ustawienia w przeglądarce. Pamiętaj jednak, że jeśli to zrobisz, niektóre funkcje na tej stronie mogą być niedostępne.

Możesz też zapobiec zbieraniu Twoich informacji przez Google w związku z Google Analytics, pobierając i instalując wtyczkę dostępną na stronie: tools.google.com/dlpage/gaoptout.

Możesz zapobiec gromadzeniu przez Google Analytics Twoich danych na tej stronie, klikając link poniżej. Wyłączysz w ten sposób stosowanie plików cookie i zapobiegniesz gromadzeniu Twoich danych w przyszłości, gdy odwiedzisz tę witrynę:

Wyłącz Google Analytics

Więcej informacji o Warunkach korzystania z usług Google i Polityce prywatności Google:

Google Dublin, Google Ireland Ltd, Gordon House, Barrow Street, Dublin 4, Ireland, Faks: +353 (1) 436 1001.

Warunki korzystania z usług: www.google.com/analytics/terms/pl.html,

Polityka prywatności: www.google.com/intl/pl/analytics/learn/privacy.html i

Oświadczenie o ochronie danych: www.google.pl/intl/pl/policies/privacy.

5. Inne funkcje i oferty w naszej witrynie

Oprócz informacji oferujemy w naszej witrynie różne usługi. Aby z nich korzystać, musisz podać dane osobowe. Używamy tych danych, by świadczyć te usługi, przestrzegając oczywiście zasad przetwarzania danych.

W niektórych przypadkach korzystamy z usług zewnętrznych dostawców usług (w szczególności Balluff GmbH, Schurwaldstrasse 9, Neuhausen a.d.F, Niemcy) , którzy obsługują naszą witrynę i powiązane procesy. W tym zakresie przestrzegamy wymagań Art. 28 RODO oraz . zawarliśmy umowę dotyczącą przetwarzania zamówień (obejmującą instrukcję) z każdym podmiotem przetwarzającym zamówienia. Dzięki temu możesz mieć pewność, że Twoje dane osobowe są przetwarzane tylko w konkretnym celu i nie są przekazywane dalej.

Jeżeli przetwarzanie danych przez usługodawcę odbywa się w „niebezpiecznym” kraju (kraju bez odpowiednich przepisów o ochronie danych), przetwarzanie zamówień jest chronione umowami międzynarodowymi zgodnie z wymogami europejskimi.

Informacje na temat odpowiednich lub właściwych gwarancji oraz możliwości otrzymania ich kopii można uzyskać na żądanie od inspektora ochrony danych osobowych.

Nasza witryna korzysta również z funkcji innych dostawców usług. Jeśli zechcesz ich użyć, przekierujemy Cię na stronę tych dostawców usług. Przed przekierowaniem wyświetlimy odpowiedni komunikat. Na stronach dostawców znajdziesz odpowiednie oświadczenia o prywatności danych.

Ponieważ dostawcy Ci oferują usługi we własnym imieniu i dla własnych celów, firma Balluff nie ma wpływu na te oferty ani nie ponosi za nie odpowiedzialności.

5.1 Formularz kontaktowy

Użytkownicy naszej witryny mogą kontaktować się z nami bezpośrednio. Kiedy przesyłasz nam e-maila lub formularz kontaktowy, zapisujemy podane przez Ciebie dane (adres e-mail, imię i nazwisko i numer telefonu), by móc odpowiedzieć na Twoje pytania. Kiedy dane nie są nam już potrzebne, a przepisy dotyczące okresu przechowywania danych ich nie dotyczą, usuwamy je.

Podstawę prawną do przetwarzania Twoich danych osobowych określa Art. 6 Par. 1 RODO oraz odpowiednio Art. 6 Litera b RODO.

5.2 Korzystanie z naszego sklepu internetowego

Kiedy korzystasz ze sklepu na naszej stronie, Twoje dane są przetwarzane w ramach realizacji zamówienia. Informacje wymagane przez warunki umowy są wyróżnione, podanie pozostałych danych jest dobrowolne.

Podczas przetwarzania płatności korzystamy z usług innych dostawców. Twoje dane bankowe zostaną przesłane do autoryzowanej instytucji finansowej i do autoryzowanego dostawcy usługi płatności. Podstawę prawną do tych działań określa Art. 6 Par. 1 Sekcja 1 Litera b RODO, który stanowi, że przetwarzanie danych jest wymagane do realizacji umowy.

Możesz dobrowolnie utworzyć konto klienta, które posłuży nam do przechowywania Twoich danych na potrzeby przyszłych zakupów. Kiedy utworzysz konto, podane przez Ciebie dane będą przechowywane tak długo, jak jest to konieczne. Możesz usunąć swoje dane w dowolnym momencie w obszarze klienta. Dotyczy to danych, do przechowywania których nie jesteśmy zobowiązani prawnie.

Podstawę prawną do przechowywania Twoich danych osobowych w tym kontekście stanowi Art. 6 Litera a RODO.

Przepisy prawa handlowego i podatkowego mogą nakładać na nas nas obowiązek przechowywania danych adresowych, płatności i zamówień przez wskazany w nich okres czasu.

Aby zapobiec nieautoryzowanemu dostępowi do Twoich danych osobowych, zwłaszcza danych bankowych, proces zamówienia jest szyfrowany za pomocą technologii SSL.

5.3 Newsletter

Aby zasubskrybować nasz newsletter i otrzymywać informacje o ciekawych innowacjach dotyczących naszych produktów, musisz nam udzielić zgody na jego otrzymywanie.

Korzystamy z tzw. procedury podwójnego potwierdzenia. Oznacza to, że po rejestracji automatycznie otrzymasz e-maila na adres podany podczas rejestracji. W tym e-mailu poprosimy Cię o potwierdzenie adresu e-mail. W każdym przypadku przechowujemy też protokoły potwierdzeń. Celem tek procedury jest udokumentowanie rejestracji.

Jedyną obowiązkową informacją, której musisz udzielić, by otrzymywać biuletyn, jest adres e-mail. Podanie innych (osobno oznaczonych) danych jest dobrowolne. Używamy tych danych, by móc zwracać się do Ciebie osobiście.

Po otrzymaniu potwierdzenia zapiszemy Twój adres e-mail do celów wysyłania biuletynu. Podstawę prawną do tych działań określa Art. 6 Par. 1 Sekcja 1 Litera a ustawy RODO.

Możesz wycofać swoją zgodę w dowolnym momencie. Wystarczy, że klikniesz link w newsletterze lub wyślesz e-maila na adres balluff@balluff.pl.

Do wysyłania newsletteru korzystamy z usług dostawcy w Niemczech, którego zobowiązaliśmy do przestrzegania przepisów o ochronie danych. Twoje dane są przez niego wykorzystywane wyłącznie do celów przesyłania newsletteru Balluff. Twoje dane są przechowywane wyłącznie w europejskich centrach danych.

Nasze e-maile z newsletterem mogą zawierać linki do specjalnych stron firmy Balluff. Dzięki temu możemy monitorować skuteczność inicjatyw marketingowych. Jednak te analizy opierają się na zanonimizowanych danych, nie wyciągamy więc żadnych wniosków na Twój temat. Biuletyny mogą również zawierać linki do witryn innych firm.

Będziemy przechowywać Twoje dane dopóki nie zrezygnujesz z subskrypcji biuletynu. Jeśli anulujesz subskrypcję, zablokujemy Twoje dane, nie będziesz więc otrzymywać naszych biuletynów w przyszłości.

5.4 Korzystanie z czatu

Jeśli chcesz uzyskać bezpośrednie informacje na temat naszych produktów lub usług, pomoc z nimi związaną lub inne informacje dotyczące firmy Balluff, możesz skontaktować się z nami bezpośrednio i szybko, korzystając z funkcji czatu na naszej stronie. Kiedy dane nie są nam już potrzebne, a przepisy dotyczące okresu przechowywania danych ich nie dotyczą, usuwamy je.

5.5 Wykorzystanie ikon mediów społecznościowych

Umieściliśmy na naszej stronie ikony mediów społecznościowych. Szybkim kliknięciem myszy możesz uzyskać dostęp do następujących platform społecznościowych: Facebook, YouTube, Twitter, Xing, LinkedIn i induux. Kiedy odwiedzasz naszą stronę, nie przekazujemy żadnych Twoich danych osobowych dostawcom usług społecznościowych. Dostawcę platformy poznasz po logo. Oferujemy Ci możliwość bezpośredniego wyświetlania informacji pochodzących od firmy Balluff na tych platformach (po kliknięciu odpowiedniej ikony).

Nie mamy wpływu na gromadzone dane ani na procedury przetwarzania danych stosowane przez platformy społecznościowe. Nie znamy też zakresu gromadzenia danych, celu ich przetwarzania oraz okresów przechowywania. Nie wiemy też, kiedy dane są usuwane.

Możesz kliknąć ikonę i otrzymywać informacje od firmy Balluff na wybranej platformie. Podstawę prawną do tych działań określa Art. 6 Par. 1 Sekcja 1 Litera f ustawy RODO.

Wyłączną odpowiedzialność za zawartość platformy ponosi jej operator.

Poniżej znajdziesz adresy platform mediów społecznościowych, na których możesz zapoznać się z informacjami o ochronie danych osobowych stosowanymi przez te platformy.

5.6 Rysunki CAD / modele 3D

Użytkownicy naszej witryny mogą pobierać z niej rysunki CAD / modele 3D. Korzystamy z usług zewnętrznego dostawcy, firmy CADENAS GmbH, na której stronę Cię przekierujemy. Za dalsze przetwarzanie danych osobowych, które podasz na tej stronie, odpowiada firma CADENAS GmbH. Informacje o przetwarzaniu danych przez tę firmę można znaleźć w jej oświadczeniu o prywatności danych.

6. Okres przechowywania danych

Przechowujemy Twoje dane osobowe tylko tak długo, jak jest to niezbędne do celów, na potrzeby których zgromadziliśmy te dane, lub tak długo, jak wymaga tego prawo. Musimy przestrzegać okresów przechowywania danych zgodnych z prawem handlowym i podatkowym.

7. Sprzeciw wobec przetwarzaniu danych lub wycofanie zgody na przetwarzanie danych

W dowolnym momencie możesz wycofać zgodę na przetwarzanie Twoich danych. Możesz wysłać nam unieważnienie zgody na adres balluff@balluff.pl. Pamiętaj, że pomimo sprzeciwu lub wycofania, możemy być nadal prawnie zobowiązani do przechowywania danych.

W dowolnym momencie możesz sprzeciwić się przetwarzaniu Twoich danych osobowych do potrzeb reklamowych.

Dane kontaktowe znajdziesz w punkcie 1.

8. Twoje prawa

Masz następujące prawa związane z Twoimi danymi osobowymi:

  • Prawo do informacji
  • Prawo do poprawienia lub usunięcia danych
  • Prawo do ograniczenia przetwarzania danych
  • Prawo do sprzeciwu wobec przetwarzaniu danych
  • Prawo do przenoszenia danych

W każdej chwili masz prawo do złożenia skargi do organu nadzorującego ochronę danych w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych.

9. Zmiany w oświadczeniu o prywatności danych

Ze względu na dynamiczny rozwój oferty internetowej i możliwe zmiany w prawie, czasami może być potrzebna zmiana naszego oświadczenia o ochronie danych. Zapoznaj się z jego aktualną wersją.